NEMAJU WEB, ALI IMAJU OGROMNU DOBIT / Tek osnovanoj tvrtki Marka Primorca ministarstvo Nataše Tramišak bez natječaja iskeširalo 62.500 kuna

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU su poručili kako su tek osnovanoj tvrtki Marka Primorca dodijelili posao zbog 'stručnih referenci i iskustva'

6.7.2022.
23:29
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Marko Primorac još nije niti sjeo u fotelju ministra financija, a već mu se nazire afera. Iako je predavač na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, iza sebe ima godine obnašanja niza javnih dužnosti. S tim iskustvom odlučio je 2020. osnovati obrt Economica, a godinu kasnije i tvrtku Economica Consulting, koja se bavi istraživanjem tržišta i ispitivanjem javnog mnijenja.

Posao bez natječaja

Ne bi u tome bilo ništa sporno da tvrtka, u to vrijeme bez zaposlenika, pa čak i bez službene internetske stranice, nije imala prihod od 577.800 kuna, odnosno neto dobit od 428.700 kuna u prvoj godini poslovanja. Kako doznaje Index, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Primorčevoj je tvrtki iz državnog proračuna isplatilo 62.500 kuna za "intelektualne i osobne usluge".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DOBIO KAMATU OD 1,13 POSTO /

Budući ministar Marko Primorac godišnje zaradi 576.000 kn, vozi BMW, a sa suprugom ima pozamašnu ušteđevinu

Image
DOBIO KAMATU OD 1,13 POSTO /

Budući ministar Marko Primorac godišnje zaradi 576.000 kn, vozi BMW, a sa suprugom ima pozamašnu ušteđevinu

Te usluge su se ticale "razvoja potpomognutih područja". Konkretnije, Economica Consulting se "obvezala izraditi recenziju Nacrta prijedloga Programa društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom". Posao je dodijeljen bez natječaja, jer, kako su objasnili u Ministarstvu, Pravilnik o nabavi roba i usluga male vrijednosti omogućuje da se kod ugovora vrijednosti manje od 70.000 kuna ide sa zahtjevom prema jednom ponuditelju.

Nova tvrtka s velikim iskustvom

No, za tako odgovornu zadaću angažirana je relativno nepoznata tvrtka koja je tek osnovana. Iz Ministarstva i za to imaju opravdanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za strateške dokumente poput ovoga predviđena je 'ex ante' evaluacija te je sukladno tome proveden postupak nabave. Economica Consulting d.o.o. je izabrana zbog stručnih referenci i iskustva ponuditelja, posebice iskustva u radovima procjene fiskalnih učinaka, politika i propisa, kao člana stručne radne skupine za izradu Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. i savjetnika za gospodarstvo", poručili su iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo