UPOZNAJTE NOVOG MINISTRA / Marka Primorca komentirali studenti kojima predaje: 'Često je otvoreno pokazivao svoje frustracije vezane za loš porezni sustav'

Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Studenti zagrebačkog Ekonomskog fakulteta imaju riječi hvale za Primorca i dodaju kako bi često kritizirao Vladine mjere, ali nikad ne bi prokazivao krivca

6.7.2022.
19:34
Goran Jakus/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković danas je i službeno potvrdio kako Zdravko Marić odlazi s čela Ministarstva financija. Zamijenit će ga Marko Primorac, nestranački čovjek i profesor sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta o kojemu studenti, barem po izjavama koje je prikupio RTL, imaju samo riječi hvale.

Image
DOBIO KAMATU OD 1,13 POSTO /

Budući ministar Marko Primorac godišnje zaradi 576.000 kn, vozi BMW, a sa suprugom ima pozamašnu ušteđevinu

Image
DOBIO KAMATU OD 1,13 POSTO /

Budući ministar Marko Primorac godišnje zaradi 576.000 kn, vozi BMW, a sa suprugom ima pozamašnu ušteđevinu

Novi ministar već 15 godina na fakultetu, kojeg je i sam završio, predaje "Javne financije", "Lokalne financije", "Upravljanje javnim dugom" te "Upravljanje financijama u javnom sektoru", što je tražena perspektiva u krizna vremena. Iako nisu stručnjaci, studenti nešto i znaju o ekonomiji, a pogotovo znaju kakav je njihov profesor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kritizirao je vladine mjere

"Kritizirao je ograničavanje cijena, tiskanje novca u vrijeme pandemije. Zalaže se za uvođenje poreza na nekretnine, s time da obavezno napominje kako bi se onda ukinuli porez na kuće za odmor, komunalna naknada i spomenička renta i da bi porez na nekretnine više opteretio one bogatije građane s više nekretnina. Iznos poreza na nekretnine bio bi jednak iznosu tri navedena davanja koja bi se ukinula. Baš me zanima hoće li kao ministar provoditi te 'nepopularne' politike ili će biti stranački poslušnik. Nadam se ovom prvom", komentirao je student Marko.

"Često je iznosio svoja mišljenja i otvoreno pokazivao svoje frustracije vezane za loš porezni sustav i slično", tvrdi studentica Ivana, ali njena kolegica Katja otkriva da nikad nije prozvao krivca: "Ako je i govorio o problemima u državi, nikad ne bi spomenuo tko je točno kriv za to".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljiv, karizmatičan...

Iz Primorčeve se biografije vidi da je usko vezan uz resor u kojem će djelovati, pto ga čini kvalificiranim. No, dok je njegov prethodnik bio karizmatična pojava, prema riječima studenata, u profesoru Primorcu dobit će dobit će dobrog nasljednika.

"Mogu reći da je profesor izuzetno zanimljiv, karizmatičan i s guštom sam dolazila na njegova predavanja. Uvijek nas je poticao na interakciju i raspravu i baš zato mislim da su predavanja bila zanimljiva", govori studentica Katarina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šaljiv je i sve potkrepljuje primjerima, anegdotama i kritikama tako da studenti što lakše zapamte gradivo. Meni osobno je to bio kolegij (Javne financije) na kojeg mi nije bilo teško ići i kojeg mi nije bilo naporno slušati baš zbog njega unatoč tome što se većina gradiva svodi na poreze što je inače općenito dosadna tema za slušati i učiti", objašnjava studentica Ivana, a Lidia dodaje: "Ne traži da se znaju sve činjenice napamet, nego traži razumijevanje, a na taj način i predstavlja gradivo."

Neki smatraju da mu u prilog ide i to što je bio savjetnik bivše predsjednice, Kolinde Grabar-Kitarović. No, čini se kako zamjerki nema, pa bi, barem prema mišljenju studenata, trebao biti dobar ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo