INSPEKCIJA U AKCIJI / Zaključna ocjena Milanovića juniora mogla bi biti poništena: Ako se utvrdi odgovornost i ravnateljicu stižu sankcije

Image
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Inspekcijski nadzor zbog zaključivanja ocjena u zagrebačkoj Klasičnoj gimnaziji trebao bi biti gotov do početka sljedećeg tjedna

6.7.2022.
23:01
Marin Tironi/PIXSELL
VOYO logo

Prosvjetna je inspekcija i tijekom srijede češljala zagrebačku Klasičnu gimnaziju, nakon što je ministar obrazovanja Radovan Fuchs naložio istragu zbog pritisaka prve dame Hrvatske, Sanje Musić Milanović na ravnateljicu zbog zaključne ocjene iz matematike za njena sina.

Njeno pismo ravnateljici javno je objavio Ured predsjednika, želeći dokazati da ona nije tražila od škole promjenu zaključne ocjene iz matematike i latinskog za svoje dijete, što se na kraju ipak dogodilo, veće je kritizirala i propitivala metode rada nastavnice matematike, kojoj zamjera nekoliko tjedana izostanka s nastave, netočno postavljen zadatak te gubljenje vremena na ispravak tijekom pisane provjere znanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ODMAH STIGLA REAKCIJA /

Sanja Musić Milanović intervenirala u školi da bi sin prošao s 5.0? Pogledajte što je pisalo u mailu koji je poslala ravnateljci

Image
ODMAH STIGLA REAKCIJA /

Sanja Musić Milanović intervenirala u školi da bi sin prošao s 5.0? Pogledajte što je pisalo u mailu koji je poslala ravnateljci

Kako doznaje Jutarnji, Marku Milanoviću i još nekolicini djece zaključne su ocjene promijenjene iz četvorki u petice, zbog čega postoji sumnja u pritisak na nastavno osoblje i ravnateljicu. Inspekcija ima pravo pregledati dokumentaciju, evidencije te podatke, uključujući i one iz e-dnevnika. Uz to, mogu uzeti i izjave zaposlenika škole, kako bi razriješili spornu situaciju.

Dvije moguće sankcije

Po Zakonu o prosvjetnoj inspekciji, u slučaju nepropisno zaključenih ocjena, inspekcija ima pravo narediti školi da poništi ocjene. Očekuje se da bi inspekcija svoju istragu u Klasičnoj gimnaziji mogla završiti do početka sljedećeg tjedna, kad će biti donesen i pravorijek. Tada će se znati hoće li biti poništenja zaključenih ocjena, ali i hoće li biti sankcija prema zaposlenicima škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doznaje se da zasad nema elemenata za razrješenje ravnateljice Zdravke Martinić-Jerčić, ali ako se dokaže da je zbog maila vršila pritisak na pojedine nastavnike, njena smjena je itekako moguća. Stoga su u Udruzi srednjoškolskih ravnatelja usredotočeni na ponovno zaključivanje ocjena.

"U tom slučaju treba utvrditi osobnu odgovornost svih osoba koje su sudjelovale u nezakonitom zaključivanju ocjena. Ako inspekcija utvrdi da takva ocjena ostaje, samim time možemo zaključiti da je ona ispravna i zakonita, onda očito nitko ne bi niti trebao snositi posljedice", govori predsjednica udruge, Suzana Hitrec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače se zaključne ocjene izgovaraju javno, pred cijelim razredom te se nakon toga više ne smiju ispravljati, osim ako je roditelj u zakonski propisanom roku podnio žalbu pred povjerenstvom škole. Ocjena povjerenstva je u tom slučaju i zaključna.

Pokušat će zaštititi nastavnicu

Doznaje se da će se u petak sastati i školski odbor Klasične gimnazije, a pojedini članovi odbora, ali i sindikalisti nastojat će zaštititi nastavnicu na koju je izvršen pritisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kolegica na koju je izvršen pritisak za ocjenu, a to se moralo dogoditi jer nastavnici u e-dnevnik ne mogu bez administratora promijeniti zaključnu ocjenu, to nije smjela napraviti. Mogla bih razumjeti da ne poznaje pravila posla kojim se bavi ako je tek položila stručni ispit, a zbog toga smatram da je najgori ishod ako nastavnica dobije sankciju. Nažalost, nastavnici nam se rijetko obraćaju kada je na ovakav način ugrožena njihova autonomija rada. Ako ste sami, na vjetrometini, podložni pritisku roditelja, ravnatelja i ostalih, teško se izboriti za transparentan rad", tvrdi Nada Lovrić, predsjednica Sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Inače, đaci Klasične gimnazije navodno imaju velikih problema s matematikom. Čak 60 jedinica podijeljeno je učenicima od prvog do trećeg razreda, što je za školu takvog renomea puno. "Ako je ta informacija točna, dodatno čudi da je Sanja Musić Milanović 24. lipnja podlegla ideji pritiska da se ocjena vrlo dobar preinači u odličan zbog, kako je navela u mailu, propusta nastavnice", komentiraju upućeni u slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo