KAD ČETVORKA NIJE DOVOLJNA / Zbog maila Sanje Milanović Musić pokreće se inspekcijski nadzor: Ministarstvo nam je pojasnilo i može li se zaključena ocjena mijenjati

Image
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Iz Ministarstva su nam potvrdili da su zbog slučaja pokrenuli inspekcijski nadzor

5.7.2022.
12:28
Goran Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Javnim prostorom jučer je kao bomba odjeknula vijest o mailu supruge predsjednika Zorana Milanovića, Sanje Milanović Musić, u kojem se žalila školi koju pohađa njezin mlađi sin na mnoštvo nepravilnosti koje su vezane uz rad predmetne nastavnice matematike, a "koje su uzrokovale zakidanje djece za nastavno gradivo, a potom i za ocjene". Zbog tog slučaja Ministarstvo pokreće inspekcijski postupak, potvrdili su iz Ministarstva obrazovanja.

Jutarnji list koji je prvi objavio tu priču naveo je da je predsjednikova supruga izvršila pritisak na ravnateljicu zagrebačke Klasične gimnazije Zdravku Martinić-Jerčić kako bi se već zaključene dvije ocjene njezina mlađeg sina iz četvorki promijenile u petice. Iz Ureda predsjednika demantirali su informaciju da je Musić Milanović vršila pritisak na ravnateljicu, a medijima su proslijedili sadržaj maila koji je predsjednikova žena uputila školi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li se već zaključena ocjena promijeniti, tko uopće odlučuje o tome? Odgovore smo potražili pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, iz kojeg su nam kazali da je Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi člankom 73. propisano da na osnovi praćenja i vrednovanja tijekom nastavne godine zaključnu ocjenu iz nastavnog predmeta utvrđuje nastavnik nastavnog predmeta, a zaključna ocjena za svaki nastavni predmet utvrđuje se javno u razrednom odjelu na kraju nastavne godine.

"Pravilnikom o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi člankom 11. propisano je da je zaključna ocjena iz nastavnoga predmeta rezultat ukupnoga procesa vrednovanja tijekom nastavne godine, a izvodi se temeljem elemenata vrednovanja", kazali su nam iz resornog ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguće je podnijeti žalbu

Nastavnici na početku školske godine na stručnim aktivima pojedinih nastavnih predmeta utvrđuju elemente, načine i postupke u procesu zaključivanja ocjene, a iz ministarstva ističu da je isto tako definirano da "zaključna ocjena iz nastavnoga predmeta na kraju nastavne godine ne mora proizlaziti iz aritmetičke sredine upisanih ocjena, osobito ako je učenik pokazao napredak u drugom polugodištu."

"Što se tiče mogućnosti promjene zaključene ocjene, navedenim Zakonom člankom 76. definirano je da učenik ili roditelj koji nije zadovoljan zaključenom ocjenom iz pojedinog nastavnog predmeta ima pravo u roku od dva dana od završetka nastavne godine podnijeti zahtjev nastavničkom vijeću radi polaganja ispita pred povjerenstvom, a polaganje ispita pred Povjerenstvom provodi se u roku od dva dana od dana podnošenja zahtjeva", odgovorili su nam iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo čine tri člana koje određuje nastavničko vijeće škole, a ocjena povjerenstva je konačna. Način polaganja ispita pred povjerenstvom uređuje se statutom škole.

"U skladu s navedenim svaki roditelj koji nije zadovoljan zaključenom ocjenom iz pojedinog predmeta može postupiti prema ranije opisanoj proceduri. U svim drugim slučajevima škola nije dužna postupati", pojasnili su nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ODMAH STIGLA REAKCIJA /

Sanja Musić Milanović intervenirala u školi da bi sin prošao s 5.0? Pogledajte što je pisalo u mailu koji je poslala ravnateljci

Image
ODMAH STIGLA REAKCIJA /

Sanja Musić Milanović intervenirala u školi da bi sin prošao s 5.0? Pogledajte što je pisalo u mailu koji je poslala ravnateljci

Pokrenuli inspekcijski postupak

Ministarstvu znanosti i obrazovanja postavili smo pitanje hoće li se slučaj Sanje Milanović Musić istraživati, na što su nam odgovorili da je inspekcija već pokrenuta.

"Što se tiče slučaja koji spominjete, pokrenut je inspekcijski postupak", kazali su nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odredbe članka 16. Zakona o prosvjetnoj inspekciji propisuju da je provodeći inspekcijski nadzor inspektor dužan čuvati osobne i druge povjerljive podatke koje sazna u obavljanju svojih dužnosti kao službenu tajnu te postupati tako da se ne ugrozi zakonom ili drugim propisom utvrđena tajna kao i identitet podnositelja predstavke te da je prosvjetna inspekcija dužna kao inspekcijsku tajnu čuvati dokumentaciju i druge podatke i činjenice u vezi s inspekcijskim postupkom te postupati s istima sukladno zakonu i drugom propisu", odgovorili su nam iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo