SVEČANOST U LISINSKOM / Plenković se na obljetnici Tuđmanova rođenja zahvalio ministrima: 'Vili i Davore, pandemije više nema!'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prigodni govor na obilježavanju 100. obljetnice rođenja Franje Tuđmana održao je predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković

14.5.2022.
21:04
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

U Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski se u organizaciji HDZ-a održava proslava 100. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika, Franje Tuđmana. Tom prilikom premijer Andrej Plenković je održao svečani govor. Okupljeni iz dvorane odmah su mu zapljeskali, a zavijorile su se zastave Hrvatske i HDZ-a.

"Da vam je malo biti na mom mjestu pa da vidite kako HDZ moćno izgleda", poručio je Plenković razdraganom mnoštvu, a zatim je pozdravio branitelje Wernera Ilića i Martina Cruickshanka koji su preveslali Atlantski ocean. "To se zove ljubav prema Hrvatskoj", rekao je, a potom pozdravio izaslanstvo iz BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
100. OBLJETNICA ROĐENJA /

Plenković pohvalio Tuđmana: 'Mudro je vodio Hrvatsku'; Škare Ožbolt se prisjetila kad joj je ponudio posao: 'Odbrusio mi je...'

Image
100. OBLJETNICA ROĐENJA /

Plenković pohvalio Tuđmana: 'Mudro je vodio Hrvatsku'; Škare Ožbolt se prisjetila kad joj je ponudio posao: 'Odbrusio mi je...'

Drago mu je, kaže obraćajući se Viliju Berošu i Davoru Božinoviću, da pandemije više nema i da su se "napokon mogli susresti na ovaj način koji smo čekali tri godine."

"Njegov stoti rođendan danas spomen je na njegovo životno djelo. Bez njega nas ovdje danas ne bi bilo. Danas odajemo priznanje čovjeku koji je svoj život ustrajno posvetio stoljetnoj borbi za neovisnost, čovjeku koji je svojim vizionarstvom prepoznao prijelomni trenutak za ostvarenje ideje slobodne hrvatske države. U tome je uspio jer je kao povjesničar izučavao i dočekao pravi trenutak. Možemo biti zahvalni da smo imali pravog čovjeka koji je stvorio suvremenu i slobodnu Hrvatsku. Nije se bojao biti proganjan zbog svojih hrvatskih ideja. Bio je duboko uvjeren da jedino demokracija Hrvatskoj može osigurati blagostanje. S tom vizijom osnovao je i Hrvatsku demokratsku zajednicu. Hvala mu na tome, poručio je Plenković, hvaleći lik i djelo prvog hrvatskog predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Državnik posebna kova'

Dodao je da je Tuđman bio duboko uvjeren da jedino nacionalna i demokratska država, kao najviši izraz suverene volje naroda, Hrvatskoj može osigurati blagostanje.

"S tim uvjerenjem osnovao je HDZ, najveću i danas najsnažniju stranku suvremene Hrvatske. Pod njegovim vodstvom i s tim žarom HDZ je okupio i dobio povjerenje većine hrvatskog naroda na prvim slobodnim izborima. Proveo je demokratsku transformaciju Hrvatske, donio novi Ustav, započeo izgradnju demokratskih institucija i osigurao prijelaz na tržišno gospodarstvo, naglasio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuo je i Tuđmanovo sudjelovanje u antifašističkoj borbi, nazvavši ga nepobitnim protuargumentom svima koji su težnju Hrvatske za slobodom nastojali zlonamjerno prikazivati svijetu.

"Franjo Tuđman bio je državnik posebna kova i lider koji je inspirirao, okupljao i ujedinjavao, zbog čega je i ušao u povijest. Zahvaljujući njemu, hrabrosti i velikoj žrtvi hrvatskih branitelja te jedinstvu hrvatskog naroda, koji mu je dao plebiscitarnu potporu i ogromno povjerenje, ostvaren je san generacija Hrvata o slobodnoj i međunarodno priznatoj državi. Politička ostavština Franje Tuđmana je sve što danas živimo. Osigurao nam je demokraciju, slobodu i državu. Ustrojio je Hrvatsku vojsku, policiju i diplomaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvorio je preduvjete za razvoj društva utemeljenog na vladavini prava i poštovanju ljudskih i manjinskih prava. Kao istinski državotvorac, koji je vjerovao da ljudi različitih svjetonazora mogu dati vrijedan doprinos u ostvarenju hrvatskih nacionalnih interesa, zalagao se za svehrvatsku pomirbu te za zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske.

Trajno pamtimo ushićenje, suze radosnice i ponos kada je predsjednik Tuđman poljubio hrvatski stijeg na oslobođenoj Kninskoj tvrđavi. Hvala mu na tome. Oluja je omogućila i deblokadu Bihaća kojom su Bošnjaci spašeni od novog genocida, a prodor hrvatskih snaga u zapadnoj Bosni prisilio je Beograd na pregovore. To je dovelo do okončanja rata Daytonsko-pariškim mirovnim sporazumom, čiji je Tuđman jedan od potpisnika. Istodobno, svjestan nužnosti pomirbe i suživota, kao preduvjeta za trajan mir, pokazao se velik u pobjedi. Pomirljivim riječima u Vukovaru najavio je mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja, koju je uspješno priveo kraju u siječnju 1998.", podsjetio je Plenković te dodao i međunarodni angažman prvog hrvatskog predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na međunarodnom planu, uz ostvarena članstva u Ujedinjenim narodima i Vijeću Europe, zacrtao je put prema Europskoj uniji i NATO-u. Uvijek je isticao povijesnu pripadnost Hrvata Europi te srednjoeuropski i sredozemni položaj Hrvatske. Upravo to savezništvo bilo je presudno za sklapanje Washingtonskog sporazuma, kojim je 1994. uspostavljena Federacija BiH.
Jer je Tuđmanu bilo posebno stalo da se zaustavi pogubni hrvatsko-bošnjački sukob što je jedino moglo osigurati opstanak Hrvata u BiH. Tim im je sporazumom zajamčio status konstitutivnog naroda što je kasnije potvrđeno u Daytonu", istaknuo je Plenković.

'Malotko se može usporediti s Tuđmanom'

Samo je tako velik državnik mogao ostvariti tako težak nacionalni cilj, naglasio je. "Malo koji državnik 20. stoljeća može se mjeriti s Tuđmanom po povijesnom značaju za vlastitu naciju", ustvrdio je i nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerni tom nasljeđu, Hrvatsku danas gradimo kao sastavni dio moderne Europe. Gradimo je kao sigurnu državu, gospodarski prosperitetnu, socijalno pravednu i kao odgovornu i sve utjecajniju članicu međunarodne zajednice. I upravo je ta njegova ostavština i danas uporišna točka naše politike - rekao je naglasivši i kako današnji HDZ već šest godina na vlasti zagovara demokršćanske, narodnjačke, domoljubne i univerzalne humanističke vrijednosti, što su vrijednosti oko kojih je Tuđman okupio Hrvatsku.

Kao što je Tuđman još 1990. zacrtao da Hrvatska u europskoj integraciji mora osigurati svoju samobitnost i brži napredak, danas smo članica Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza. Time smo osnažili svoju državnost na razinu na kojoj nikada nije bila. Na pragu smo ulaska u Schengen i Eurozonu, čime će se Hrvatska u potpunosti integrirati, kako je Tuđman govorio, u europsku civilizacijsku, političku, kulturnu i gospodarsku tradiciju. Nasuprot izolacionizmu, modernim suverenizmom hrvatski suverenitet proširujemo izvan nacionalnih granica i suodlučujemo o budućnosti Europe", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju se obratio i onima koji su pokušali osporiti zasluge Tuđmana. "Kao vizionar, utemeljitelj, ujedinitelj, ustavotvorac, državotvorac, strateg, vrhovni zapovjednik, pobjednik, mirotvorac i graditelj, ostavio je neizbrisiv trag, a što vrijeme više prolazi sve pozitivnije se vrednuje njegovo djelo, što i jest odlika velikih državnika. Oni koji su u posljednjih 20 godina radili na tzv. detuđmanizaciji, pokušavajući osporiti njegove zasluge i ogromnu političku ostavštinu, poručujem im da u tome nisu uspjeli niti će uspjeti", zaključio je premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo