'PREMIJER JE STJERAN U KUT' / Zamjena ministra neće biti dovoljna? Jedan od koalicijskih partnera smatra da iz Vlade mora otići barem pet ministara

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Neslužbene procjene HDZ-ovih koalicijskih partnera kreću od toga da bi se sve moglo završiti zamjenom ministra graditeljstva, preko rekonstrukcije Vlade, ali i izvanrednih izbora

21.2.2022.
9:19
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

USKOK i policija u subotu ujutro upali su u kuću sada već bivšeg ministra Darka Horvata i uhitili ga. Nakon burne subote dan kasnije uslijedilo je zatišje, zbog obzira prema premijeru Andreju Plenkoviću kojemu je umro otac, ali i činjenice da ni u redovima vladajućih ni u opoziciji nisu sigurni koje poteze povući, piše Večernji list.

Neslužbene procjene HDZ-ovih koalicijskih partnera kreću od toga da bi se sve moglo završiti zamjenom ministra graditeljstva, rekonstrukcijom Vlade, ali i izvanrednim izborima nastave li se istrage protiv većeg broja ministara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne čini mi se izglednim da bi sve moglo završiti na Horvatu jer je, ako je vjerovati medijskim napisima, riječ o istrazi koja vodi prema Borisu Miloševiću kao poticatelju nezakonite dodjele potpora. Ako se želi opstati u ovom sastavu, a morali bismo, jer su pred Hrvatskom važni procesi za koje je nužna stabilnost, jedino je rješenje temeljita rekonstrukcija Vlade", komentirao je za Večernji list jedan od šefova koalicijskih stranaka.

Image
PLENKOVIĆU JE TAJMING ČUDAN, ALI... /

Sad je jasno zašto je Horvat uhićen baš ove subote: USKOK, objektivno, i nije imao drugog izbora...

Image
PLENKOVIĆU JE TAJMING ČUDAN, ALI... /

Sad je jasno zašto je Horvat uhićen baš ove subote: USKOK, objektivno, i nije imao drugog izbora...

'Premijer je stjeran u kut'

Isti je izvor uvjeren da informacije koje izlaze iz USKOK-ovih istraga upućuju na to da se ne radi o pojedinačnim nezakonitostima, već o sustavu koji baca sumnju na ukupno djelovanje HDZ-a. Smatra da bi rekonstrukcija Vlade morala donijeti puni "reset" u kojima bi pojedine HDZ-ove ministre zamijenili izvanstranački stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nužno je to ako se hoće povratiti povjerenje javnosti jer se sada više ne govori o rekonstrukciji Vlade u normalnim okolnostima, nego o činjenici da je premijer jednostavno stjeran u kut", kazao je izvor Večernjem, dodajući da u Vladi, ukoliko se želi krenuti dalje, ne smije ostati nitko uz koga se vežu bilo kakve sumnje. Ističe da Banske dvore mora napustiti barem pet ministara.

Ostali koalicijski partneri su nešto blaži u procjenama, ali su svjesni da će morati doći do određenih promjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ostavkom ministra Horvata tražit će se zamjena, a što se tiče ostaloga, pričekat ćemo da vidimo u kojem će se smjeru dalje kretati priča s USKOK-om. Zasad je nepoznat status Borisa Miloševića, kao i državnih tajnika koje istražuje USKOK, a ako se medijski napisi pokažu točnima, jasno je da pod takvim pritiskom nećemo moći raditi", komentirao je šef druge koalicijske stranke. Smatra da bi logičan potez bio da iz Vlade odu oni koji su opterećeni pravosudnim postupcima.

Izbori - 'jedini izlaz'

Ističe da je zbog ulaska u eurozonu, kao i pristupanja Schengenu i drugih izazova nužno sačuvati stabilnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svatko tko se bavi ovim poslom zna da su izbori uvijek mogući. Pokaže li se da Vlada ne može funkcionirati, zbog nepovjerenja ili bilo čega drugoga, i da to paralizira državu, izbori će biti jedini izlaz", zaključio je ovaj partner ističući da zasad ipak ne vidi da bi situacija do te mjere mogla izmaknuti kontroli, ali da treba pričekati nekoliko tjedana da se vidi u kojem će se smjeru razvijati aktivnosti USKOK-a.

Iz vrha HDZ-a tek najavljuju da će u ponedjeljak početi konzultacije oko imena osobe koja bi trebala zamijeniti Horvata na čelu Ministarstva graditeljstva. O drugim potencijalnim promjenama u Vladi se šuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o situaciji u HDZ-u, čini se da premijer Plenković može biti miran jer su čak i oni koji ga ne simpatiziraju svjesni da unutarnji sukobi i provociranje pada Vlade u ovom trenutku ne bi išli na ruku HDZ-u. Štoviše, u subotu su neki inače Plenkoviću neskloni HDZ-ovci relativizirali ulogu Borisa Miloševića u navodno spornoj dodjeli potpora poduzetnicima Srbima.

Radi se, kažu, o poticajima koji su išli u nerazvijene krajeve u kojima žive Srbi i nije nelogično da je SDSS posebno zainteresiran za razvoj tih krajeva i dobrobit svojih birača. U prijevodu bi to značilo da će HDZ gotovo sigurno jednoglasno otrpjeti očekivano jačanje napada iz desne opozicije koja ih godinama proziva za "trgovačku koaliciju" sa strankom Milorada Pupovca te da će stati iza premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opozicija bez suglasja

Opozicija pak ima dijametralno suprotne procjene o tome šti bi trebalo napraviti. Mostov Nikola Grmoja prvi je spomenuo formalni prijedlog samoraspuštanja Sabora. Šef SDP-a Peđa Grbin je pak jasno dao do znanja da mu ne pada na pamet prepustiti Mostu da u ovoj situaciji vodi oporbenu igru.

"SDP je još u subotu pozvao na prijevremene izbore jer je trenutak u kojem se uhićuje ministra u Vladi trenutak u kojem se mandat mora vratiti građanima i građankama, da oni odluče što i kako dalje. Formalno za inicijativu nije potrebno prikupljati potpise, ali nam je drago što nas je Most u tome odlučio podržati", komentirao je Grbin, ne otkrivajući koje poteze njegova stranka planira povući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U SDP-u se neslužbeno može čuti tumačenje da je taktika koju Grmoja predlaže - promašena. Jedan od sugovornika za Večernji je kazao da bi takav potez doveo do pomicanja fokusa s činjenice da je na meti USKOK-a više članova Vlade Andreja Plenkovića. Oporba bi, govori izvor, trebala pričekati nekoliko dana kako bi bila sigurna kako će se odvijati situacija s ostalim ministrima koje se spominje u kontekstu USKOK-ovih istraga.

Kako dalje navodi isti izvor, formalni prijedlog raspuštanja Sabora u ovom bi trenutku išao na ruku Plenkoviću jer bi se fokus zadržao na Horvatu, a na vladajućima je da kažu što će napraviti i preuzmu odgovornost u trenutku kada se govori da su Milošević i bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić pod sumnjom da su poticali kaznena djela za koja je uhićen Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o raspuštanju Sabora, SDP-ovo taktiziranje vjerojatno proizlazi iz činjenice da je za takav potez nužna većina svih zastupnika u Saboru, odnosno 76 ruku koje u ovom trenutku ima samo Plenković. Ostane li vladajuća koalicija uz premijera, a to su mu u subotu potvrdili svi partneri, prijedlog samoraspuštanja bit će odbijen, što bi na ruku išlo isključivo Plenkoviću i HDZ-u, prenosi Večernji list.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike