NAJGORI DAN DOSAD: 265 / novozaraženih, jedna osoba preminula; Beroš: 'Ove brojke su posljedica turizma'; Poslao i poruku mladima

Image
Foto: Foto: POOL/FAH

Danas je u Hrvatskoj oboren novi crni rekord - u posljednja 24 sata zabilježeno je novih 265 novozaraženih; Jedna osoba je preminula u Vinkovcima, a 12 osoba se nalazi na respiratoru

21.8.2020.
7:31
Foto: POOL/FAH
VOYO logo
  • Žarište zaraze u Lijepoj našoj je Dalmacija
  • Velika Britanija i Slovenija stavile Hrvatsku na 'crvenu listu'
  • Njemačka je stavila Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju na crvenu listu

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Njemačka stavila i Bruxelles na crvenu listu

23:47 - Njemačka je proglasila grad Bruxelles rizičnim područjem zbog velikog broja zaraženih novim koronavirusom, priopćilo je u petak ministarstvo vanjskih poslova. Ministarstvo upozorava građane da "ne idu na turistička putovanja" u Bruxelles, gdje je broj novooboljelih od COVID-a 19 prešao granicu od 50 slučajeva na 100.000 stanovnika u sedam dana, objavilo je ministarstvo na svojoj mrežnoj stranici pošto je prije neka dva tjedna uvrstilo pokrajinu Antwerpen na popis rizičnih područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povratnici s tih područja moraju se sada obvezno testirati po povratku u Njemačku i ostati u karanteni dok čekaju nalaz. Njemačka je u četvrtak proglasila rizičnim dio hrvatske obale, a isto je učinila prije tjedan dana sa Španjolskom, gdje se milijuni Nijemaca odmaraju svake godine, napose na otoku Majorci (Baleari) koju često zovu 17. njemačkom saveznom pokrajinom. Njemačka je na oprezu zbog sve jače prijetnje drugog vala i kancelarka Angela Merkel je u utorak otklonila mogućnost bilo kakvog popuštanja epidemioloških mjera koje su trenutačno na snazi, poput nošenja maske u javnom prijevozu, trgovinama i restoranima.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački mediji govore o 'gastarbajterskoj koroni'

23:45 - Njemačka, koja je mnogima u Europi uzor zbog upravljanja pandemijom COVID-a 19, bilježi također porast broja zaraženih. U četvrtak je prijavila 1707 novih slučajeva u 24 sata, vrativši se tako na razinu od kraja travnja, kada je pandemija bila na vrhuncu. Prenose podatke epidemiološkog Instituta Roberta Kocha po kojima se velik broj novozaraženih zarazio nakon povratka iz zemalja jugoistočne Europe, prije svega Turske i Kosova, ali i Hrvatske. Frankfurter Allgemeine Zeitung koji govori o “Koroni s migracijskom pozadinom” pri čemu se koristi uobičajeni pojam za strance u Njemačkoj (građani s migracijskom pozadinom).

Više doznajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


23:41 - Nakon što je i omiljena Španjolska proglašena rizičnom zonom za stanovnike Njemačke, sada se isto dogodilo i nekim turističkim regijama Hrvatske. No njemački mediji problem vide negdje drugdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaraženo 11 policijskih djelatnika u SDŽ

23:10 - Jedanaest djelatnika splitsko-dalmatinske policije zaraženo je koronavirusom dok ih je još 19 u samoizolaciji, potvrdila je u subotu navečer splitska policija. Glasnogovornica splitske policije Antonela Lolić izjavila je novinarima da su se njihovi djelatnici zarazili izvan radnog mjesta te naglasila da ni jedna postaja kao ni policijska uprava nisu žarište koronavirusa.

Po njezinim riječima poduzete su sve epidemiološke mjere. Splitsko-dalmatinska županija u petak je prva u Hrvatskoj dosegnula troznamenkasti broj pozitivnih osoba na koronavirus - ukupno 103 osobe mahom mladi ljudi, a epidemiologinja Diana Nonković izvijestila je da broj novooboljelih raste posebno iz Imotske krajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Foto: Igor Šoban/PIXSELL

U Italiji 947 novozaraženih i 9 umrlih, rekord od sredine svibnja

23:07 - Italija je zabilježila u petak 947 novih slučajeva koronavirusa, najviše u tri mjeseca, što je potaknulo zabrinutost zbog porasta broja zaraženih. Ministarstvo zdravstva izvijestilo je o devet smrtnih slučajeva od posljedica covida-19 u prethodna 24 sata, pa ukupan broj mrtvih popeo na 35.427. U Italiji je dosad zaraženo 257.065 ljudi.

Prema ministarstvu, Italija trenutačno ima 16.678 aktivnih slučajeva koronavirusa, uključujući 69 ljudi na intenzivnom liječenju, 919 na drugim bolničkim odjelima i 15.690 u kućnoj izolaciji. Italija je bila prva zapadnjačka zemlja koja je pogođena pandemijom, no nakon nakon teške zdravstvene krize u ožujku i travnju, tjednima je prijavljivala manje brojke od drugih europskih zemalja. Međutim, nedavni porast zaraženih ponovno je izazvao zabrinutost zbog mogućih novih restriktivnih mjera i potencijalnih problema vezano uz planirano otvaranje škola u rujnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi se nadamo da će se brojke poboljšati. To ovisi o ponašanju ljudi", rekla je novinama La Repubblica ministrica obrazovanja Lucia Azzolina.

U četvrtak, u tjednom izvješću Nacionalnog zdrvstvenog instituta (ISS) za razdoblje od 10. do 16. kolovoza, uočljiv je znatni porast slučajeva među mladima. Prosječna dob zaraženih pala je na oko 30 godina, s više od 60 u ožujku i travnju, ISS je izvijestio, kazavši da je oko 28 posto slučajeva povezano s ljudima koji dolaze iz inozemstva. U pokušaju da situaciju drži pod kontrolom, vlada je zabranila plesanje u barovima i noćnim klubovima te je uvela obavezno testiranje na koronavirus za ljude koji se vraćaju iz Hrvatske, Grčke, Malte i Španjolske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Šibensko-kninska županija uvodi punkt za testiranje turista

22:14 - Stožer Civilne zaštite Šibensko-kninske županije uvodi punkt za testiranje turista. Punkt počinje s radom u ponedjeljak 24. kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku županijskog stožera je dogovoren model testiranja turista na COVID-19. Turistička zajednica Šibensko-kninske županije, osim što će sufinancirati liječnički tim koji će testirati turiste prije povratka u njihove matične zemlje, preuzela je i koordinaciju ove usluge za turiste i o tome obavijestila sve dionike u turizmu na području te županije.

Kontakt osoba iz TZ Šibensko-kninske županije sa kojom turistički subjekti mogu dogovoriti termine, te dobiti potrebne informacije, o načinu, vremenu i mjestu testiranja je Ivana Lušić, +385 98 73 74 04, e-mail: ivana.lusic@dalmatiasibenik.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri naručivanju testiranja treba voditi računa da je potrebno naručivanje minimalno 24 sata ranije, kao i da je čekanje rezultata 24-48 sati.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš: 'Očekujemo da će porasti broj starijih oboljelih'

21:50 - Ovih su dana brojevi novozaraženih nešto veći, srećom riječ je o pretežno osobama mlađe životne dobi koji nemaju teži klinički oblik. Međutim, kao prvo, dolazi nam jesen i moramo biti epidemiološki spremni za nju. I osim toga, kao što smo već dana rekli, svi ti mladi se vraćaju kućama na kontinent i moraju biti svjesni da mogu zaraziti svoje starije članove obitelji. Poglavito bi to bilo nezgodno ako bi prenijeli na svoje starije, na bolesne, na imunokompromitirane ukućane, tada bi klinička slika mogla postati nešto lošija. S obzirom na te okolnosti očekujemo da će u narednih tjedan ili dva porasti broj starijih oboljelih, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Više doznajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Foto: Lana Slivar Dominić/HINA/POOL

Turisti odlaze, ali ističu da je Hrvatska sigurnija od njihovih domovina

21:48 - Nakon što su nas Slovenija, Velika Britanija i djelomično Njemačka stavile na svoju crvenu listu, domaći stručnjaci za turizam ne očekuju veliki pad broja gostiju i noćenja, dok britanski turisti, koji su se požurili kući kako bi izbjegli karantenu, tvrde da bi ostali u Hrvatskoj jer je sigurnija od njihove vlastite zemlje.

Više doznajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


HZJZ objavio mjere za izvanučioničku nastavu

21:45 - Hrvatski zavod za javno zdravstvo u petak je objavio preporuke za izvođenje izvanučioničke nastave odnosno škole u prirodi, izleta, ekskurzija i terenske nastave. Zbog povećanog epidemiološkog rizika i trenutne situacije u zemlji HZJZ preporuča odgađanje izvanučioničke nastave do daljnjega, odnosno do poboljšanja situacije. No, propisali su i nekoliko epidemioloških mjera za one koji se ipak odluče organizirati nastavu izvan zidova učionica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više doznajte OVDJE.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

WHO poziva na borbu protiv pandemije u učeničkim domovima i koledžima

21:34 - Uoči početka nove školske godine u velikom broju država Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava na potrebu borbe protiv pandemije na mjestima gdje djeca i profesori žive, a ne samo u školama, a istodobno izražava nadu da će pandemija trajati manje od dvije godine. Ako se koronavirus širi u zajednicama, on može ući i u škole, kazala je u petak znanstvenica WHO-a Maria Van Kerkhove.

"Od ključne je važnosti da zaustavimo i stavimo pod kontrolu širenje zaraze na mjestima gdje škole rade“, kazala je Van Kerkhove u odgovoru na pitanje preporučuje li WHO otvaranje škola u vrijeme dok diljem Europe raste broj slučajeva zaraze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škole obrazuju, ali igraju i ključnu ulogu u prehrani djece i pružanju socijalne interakcije, kazala je glavna znanstvenica WHO-a za koronavirus. Ta organizacija Ujedinjenih naroda će u narednim danima izdati upute o maskama za razne dobne skupine djece. No šef WHO-a za krizne situacije Mike Ryan upozorava kako su maske samo jedna od metoda sprječavanja širenja virusa i da one nisu zamjena za socijalno distanciranje i smanjivanje broja učenika na predavanjima. Van Kerkhove je priznala da znanost još uvijek nema dovoljno znanja kako djeca šire virus.

"Istraživanja su preliminarna i malo ih je“, kazala je i dodala da je poznato samo da se sve dobi mogu zaraziti, no da u pravilu imaju blage simptome. Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je u petak kako se nada da će pandemija covida-19 biti kraća od one Španjolske gripe te da će trajati manje od dvije godine ako se svijet ujedini i uspije napraviti cjepivo. Tedros je podsjetio da je Španjolska gripa koja se pojavila 1918. trajala dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U sadašnjoj situaciji s više tehnologije i povezanosti virus ima bolje izglede za širenje i može se brzo kretati jer smo sada povezaniji", rekao je on na brifingu u Ženevi. "Međutim, mi istodobno imamo tehnologiju da ga zaustavimo i znanje da ga zaustavimo", istaknuo je. "Zato se nadamo da ćemo okončati ovu pandemiju za manje od dvije godine."

Više od 22,81 milijuna ljudi u svijetu dosad je zaraženo koronavirusom, a 793.382 je preminulo, navodi Reuters.


5000 ljudi zaraženih u skijalištu priprema tužbu protiv Austrije

21:05 - Austrijski Der Standard javlja da je više od 5000 ljudi, koji su se prošle zime u popularnom zimovalištu u Tirolu zarazili covidom-19, pripremilo zajedničku tužbu protiv Austrije. Lokalni mediji istodobno javljaju o strožim mjerama u Ischglu za narednu sezonu.

List citira izjavu jedne od preživjelih "žrtava Ischgla", koja je rekla da "ne želi dopustiti da se taj događaj zaboravi". Tužbu je inicirao bivši austrijski političar i pravnik, inače aktivist za prava potrošača, Peter Kolba.

Kolba je ranijih mjeseci kritizirao rad tirolskih službi, a zadnjeg dana srpnja Der Standard je prenio optužbe austrijskog Udruženja za zaštitu potrošača po kojem je austrijsko državno odvjetništvo odbilo oko 1000 privatnih dokumenata tijekom istrage odvjetništva u "Korona-slučaju Ischgl".

Kolba optužuje da je riječ o "kršenju epidemioloških zakona", navodi "koruptivne krugove" u zdravstvu i poslovnim krugovima, dok ministarstvo zdravstva, kako prenosi Der Standard, ističe da je "sva upozorenja (oko situacije) slalo direktno pokrajinskim tirolskim nadležnim vlastima.

ORF navodi da je pripremljena stanica za nadzor zdravstvenog stanja gostiju, da će partyji nakon skijanja biti "izrazito ograničeni", da će se svi radnici u turizmu u Ischglu testirati na covid-19, kao i to da će svi gosti pri prijavljivanju u hotel morati priložiti negativan rezultat testa na koronavirus, ne stariji od 72 sata.

U postaji za nadzor gostiju, naveo je direktor turističke zajednice, oni koji ne budu imali negativan test, moći će se testirati na dobrovoljnoj osnovi. Skijaška infrastruktura će se dezinficirati, navodi se dalje, kao i zajedničke prostorije poput prodavaonica, skladišta opreme i zahoda. Koncerata neće biti.


Švedski epidemiolog odbija preporučiti nošenje zaštitnih maski

20:32 - Anders Tegnell, glavni švedski epidemiolog i čovjek za kojeg se smatra da je arhitekt koji stoji iza švedske strategije zabrane zatvaranja, i dalje odbija preporučiti zaštitne maske te poručuje da je “vrlo opasno” oslanjati se na njih.

“Vrlo je opasno vjerovati da bi maske za lice promijenile igru kada je u pitanju COVID-19. Imati maske za lice, a misliti da možete napuniti buseve ili trgovačke centre, to je definitivno greška”, smatra on.

Više doznajte OVDJE.


Koronavirus otkriven u 41 školi u Berlinu

19:50 - Berliner Morgenpost je prije točno tjedan dana, 14. kolovoza, izvijestio o prvoj školi nakon početka nastave u Njemačkoj koja je u tom gradu morala biti privremeno zatvorena. Tada je službeno priopćeno da je u “Gimnaziji Gerhart Hauptmann” kod jedne osobe od nastavnika potvrđen Sars-CoV-2. Danas, tjedan dana poslije, odnosno 21. kolovoza Berliner Zeitung navodi da je ista Uprava za obrazovanje po prvi put objavila pregled slučajeva obolijevanja od koronavirusa u školama u tom gradu.

Popis od 37 škola ne sadrži one škole koje ne spadaju u tu kategoriju; dvije zanatske škole, kao i dvije škole u kojima je bilo zaraženih u karanteni, a sad više nije nitko.

Više doznajte OVDJE.

Image

Foto: Ina FASSBENDER/AFP/Profimedia

Sprema se kolektivna tužba protiv Nacionalnog stožera

18:37 - Grupa "Tražimo ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite" na Facebooku trenutno ima oko 111 tisuća članova. Administrator grupe Tomislav Pilkić objasnio je zašto planiraju tužbu i što njome žele postići.

“Stožer je u više navrata donosio odluke protujrečne onima koje je donio ranije, znanost je izvrgnuo ruglu i iznevjerio je povjerenje građana. Ljudi su ostali bez posla, mnogi su nezadovoljni, a neki kažu da im odluke koje donosi Stožer predstavljaju uvredu razumu”, rekao je Pilkić i dodao da su trenutno ograničili primanje novih članova kako bi “unijeli reda”.

Više doznajte OVDJE.


Donesene epidemiološke mjere za Imotsku krajinu

18:18 - Na sastanku Stožera civilne zaštite Grada Imotskog i stožera općina Imotske krajine donesene su zajedničke epidemiološke mjere koje će se proslijediti na više razine i stupiti na snagu po njihovu prihvaćanju stupit će na snagu. Naime, od 10. srpnja u Imotskoj krajini evidentirano je 130 pozitivnih osoba, a pojačani rast broja novozaraženih osoba bilježe u ovom tjednu. Stoga su donesene sljedeće mjere, koje će vrijediti najmanje 14 dana:

  • na svadbama ograničiti broj osoba na 50
  • dopustiti rad ugostiteljskih objekata iz skupine "barovi“ i skupine "bistroi“ samo na otvorenim terasama, a zabraniti rad u zatvorenom dijelu objekta
  • sahrane obavljati bez iskazivanja sućuti ožalošćenima
  • obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja djeluju kao izletišta i pružaju ugostiteljske usluge ograničiti na pružanje usluga skupinama s do 20 osoba
  • ostale proslave obilježavati isključivo u krugu obitelji u skupini s do 20 osoba


Skoro cijela islandska vlada u samoizolaciji, moraju se testirati

18:13 - Devet od 11 članova islandske vlade, uključujući premijerku Katrin Jakobsdottir, mora proći dvije runde testiranja na koronavirus nakon što su sudjelovali na večeri u hotelu pogođenom zarazom covida-19, izvijestila je u petak javna televizija RUV. Jakobsdottir se već testirala prvi put. Ona i drugi članovi vlade trebaju se drugi put testirati u ponedjeljak.

Ministrica zdravstva i ministar socijalne skrbi jedini su među ministrima koji se ne moraju testirati, s obzirom na to da nisu bili na večeri ranije ovaj tjedan. Dok se čekaju rezultati testiranja, ministri trebaju ostati kod kuće i raditi na daljinu.

Island je postavio uvjet da svi putnici koji ulaze u zemlju moraju ići u 14-dnevnu karantenu - ili se testirati na koronavirus dva puta unutar pet dana. Između prvog i drugog testa, putnici se moraju samoizolirati. Od ovoga su izuzeta djeca rođena 2005. godine ili kasnije, kao i putnici koji su u tranzitu.

Island je sredinom srpnja kada je zemlja ublažila restrikcije predstavio opciju ili odlaska u samoizolaciju na 14 dana ili testiranja na virus.Ta sjevernoatlantska zemlja od nešto manje od 365 tisuća ljudi zabilježila je 10 smrtnih slučajeva i oko 2.050 slučajeva zaraze.


U županiji s preko 100 novozaraženih svi upiru prstom u svakoga

17:22 - Nakon što su u protekla 24 sata u Splitsko-dalmatinskoj županiji potvrđena 103 nova slučaja zaraze koronavirusom, epidemiolozi su istaknuli kako su zaražene uglavnom mlade osobe, šef HZJZ-a je govorio o "dalmatinskoj preopuštenosti". Lokalni epidemiolozi negiraju takav njegov pristup, a Splićani krivicu svaljuju na turiste, uglavnom iz epidemiološki rizičnih zemalja. Sami turisti koji su se ondje zatekli, pak, smatraju Hrvatsku sigurnom zemljom, a dijelu njih čak ni ne smeta što su vlasi njihovih država propisale obveznu karantenu pri povratku kući.

Više doznajte OVDJE.


364 novozaraženih i 10 umrlih u BiH, u Hercegovini zabranjene svadbe

17:16 - Hercegbosanska županija (HBŽ) sa sjedištem u Livnu u petak je privremeno potpuno zabranila svadbe i sve druge proslave kao i rad noćnih klubova kako bi se suzbilo širenje koronavirusa od kojeg je u petak u cijeloj BiH 364 novooboljelih. Po priopćenju iz Kriznog stožera HBŽ-a, zbog pogoršane epidemiološke situacije na dva je tjedna zabranjeno održavanje svadbi i svih drugih proslava, budući predstavljaju najveći izvor zaraze koronavirusom.

Zabranjuju se i druga okupljanja više od pet osoba na svim otvorenim i poluzatvorenim površinama na području Hercegbosanske županije. Zabranjuje se i rad noćnih klubova na dva tjedna. Jedino je dopušteno okupljanje do 30 osoba na sprovodima, ali je zabranjeno izražavanje sućuti osobno po kućama. Za nepoštivanje novih naredbi predviđene su novčane kazne, precizira se u odluci vlasti.

Koronavirusom je u ovoj županiji zaraženo više liječnika i zaposlenika četiri zdravstvene ustanove. Na području te razmjerno male županije 84 osobe su oboljele od covida-19, a broj zaraženih svakoga dana raste. Najviše je mladih osoba uglavnom s lakšom kliničkom slikom.

U čitavoj Bosni i Hercegovini su u petak za posljednja 24 sata registrirana 364 nova slučaja zaraze koronavirusom i 10 preminulih pacijenata. Od toga je u Federaciji BiH 225 novozaraženih i sedam preminulih pacijenata, a u RS 139 novozaraženih i troje umrlih.


Jedna novozaražena osoba u Karlovačkoj županiji

17:15 - Na području Karlovačke županije u protekla 24 sata evidentirana je jedna novooboljela osoba od bolesti Covid-19, izvijestio je u petak Županijski stožer civilne zaštite. Stožer je napomenuo da, s obzirom na to da do poslijepodnevnih sati nisu stigli nalazi od 60-tak testiranih osoba tijekom četvrtka, te ako još koji nalaz bude pozitivan, bit će uvršten u statistiku za subotu, 22. kolovoza.

Za sada jedna pozitivna osoba na koronavirus je žena iz Karlovca, koja je kontakt već prije oboljele osobe i bila je u samoizolaciji. Do petka u Karlovačkoj županiji od Covid-19 infekcije oboljele su 153 osobe, a trenutačno je u samoizolaciji 205 osoba.


Charles Michel zbog COVID-a odgodio svoje vjenčanje

16:48 - Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel odgodio je svoje vjenčanje u francuskom Montmeyanu nakon što je to područje stavljeno na belgijsku narančastu listu, potvrdio je u petak njegov glasnogovornik. Michelovo vjenčanje s Amelie Derbaudrenghien bilo je zakazano za subotu u departmanu Var u Montmeyanu. Belgija je to mjesto stavila na listu područja iz kojih se za posjetitelje koji se vrate u Belgiju preporuča karantena.

Novi datum vjenčanja 44-godišnjeg čelnika Europskog vijeća još nije određen, dodao je glasnogovornik. Michel i Derbaudrenghien su u vezi duže od deset godina te imaju dvoje djece. Michel iz prošle veze ima i jednog sina.

On nije prvi europski dužnosnik kojemu je koronavirus poremetio planove vjenčanja. Danska premijerka Mette Frederiksen svoj je ulazak u bračne vode morala odgađati čak tri puta, da bi to napokon uspjela sredinom srpnja.

Image

Foto: Denis LOVROVIC/AFP/Profimedia

Rekordni brojevi novozaraženih i u Poljskoj te Slovačkoj

16:47 - Poljska i Slovačka zabilježile su u petak rekordan broj novozaraženih koronavirusom, objavile su njihove vlasti. Poljska je prijavila 903 nova slučaja koronavirusa, a Slovačka 123.


PGŽ nabavila maskice, dezinficijense i toplomjere za 22.000 učenika i nastavnika

16:46 - Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina u petak je poručio da je ta županija spremna za početak nove školske godine te da su za sve učenike i nastavnike škola, kojima je osnivač županija, osigurane platnene maskice, dezinficijensi i toplomjeri.

"Roditeljima djece koja idu u osnovne i srednje škole mogu poručiti da je županija spremna što se tiče objekata i ne samo objekata, nego smo i za 22.000 nastavnika i učenika nabavili maskice, dezinficijense, toplomjere i sve što treba da bi se škola mogla održavati u uvjetima koji jesu," izvijestio je Komadina na konferenciji za novinare. Ocijenio je da županija treba osigurati uvjete, dodavši da će se vidjeti hoće li škola i početi 7. rujna.


WHO: 'Cjepivo neće zaustaviti pandemiju'

16:44 - Prema podacima Wordlometera, u Europi je zabilježeno više od 3,3 milijuna zaraženih koronavirusom te gotovo 205.000 smrti od posljedica pandemije. Europska komisija odlučila je kupiti najmanje 300 milijuna doza potencijalnog cjepiva od kompanije AstraZeneca. To je prva takva europska kupovina cjepiva dogovorena unaprijed, što bi moglo potkopati planove Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za globalni pristup.

Pandemija će završiti kada svi preuzmu odgovornost i nauče kako se ponašati s virusom. A to ovisi o nama. Taj dan može biti sutra. Sezona gripe se također približava brzo. Ključno je da države prate aktivnosti u vrijeme gripe i pojačaju rutinski nadzor nad oba virusa te da se promovira cijepljenje protiv gripe među rizičnim skupinama, kaže Hans Kluge, regionalni direktor WHO Europe.

Više doznajte OVDJE.


U Srbiji 169 novozaraženih i troje preminulih

15:27 - U Srbiji je u zadnja 24 sata 169 ljudi zaraženo koronavirusom, a troje je umrlo, po službenim podacima objavljenima u petak. U zadnja 24 sata u Srbiji je testirano 11.618 ljudi. Od toga, pozitivno je bilo 169, po podacima Instituta za javno zdravlje "Dr. Milan Jovanović Batut”, objavljenima na portalu covid.19.rs.

U Srbiji je u zadnja 24 sata od covida-19 umrlo troje ljudi. Novi koronavirus u Srbiji je do sada odnio 692 ljudska života, a zaraženo je ukupno 30.378 ljudi. Hospitalizirano je 1194, a na respiratoru su 52 pacijenta.

Image

A woman with mask and gloves walks through the city during the new Coronavirus disease (COVID-19) after the decrease of coronavirus infected in Serbia. The number of coronavirus infections is decreasing throughout Serbia. The government mandates the mandatory use of masks indoors and outdoors to halt the spread of the coronavirus disease (COVID-19). Coronavirus outbreak, Belgrade, Serbia - 06 Aug 2020,Image: 550369531, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Za škole kojima je osnivač PGŽ osigurane maskice i dezinficijensi

15:00 - Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina u petak je poručio da je ta županija spremna za početak nove školske godine te da su za sve učenike i nastavnike škola, kojima je osnivač županija, osigurane platnene maskice, dezinficijensi i toplomjeri.

"Roditeljima djece koja idu u osnovne i srednje škole mogu poručiti da je županija spremna što se tiče objekata i ne samo objekata, nego smo i za 22.000 nastavnika i učenika nabavili maskice, dezinficijense, toplomjere i sve što treba da bi se škola mogla održavati u uvjetima koji jesu," izvijestio je Komadina na konferenciji za novinare. Ocijenio je da županija treba osigurati uvjete, dodavši da će se vidjeti hoće li škola i početi 7. rujna.

"Malo mi je čudno da premijer već govori da škola počinje 7. rujna, a ministar obrazovanja govori da će u ponedjeljak biti povjerenstvo, koje će razmatrati uvjete, hoće li početi 7. rujna i pod kojim okolnostima, hoće li biti daljinske nastave, i za koje učenike. To govori o tome da se opet donose političke odluke, a ne na razini struke", izjavio je Komadina.

Istaknuo je da županija nastavlja s velikim ulaganjima u škole, da su tijekom ljeta obavljeni popravci na 30-ak objekata, a u tijeku je i izgradnja škole u Jelenju. U školi u Matuljima dograđene su učionice i ostvareni uvjeti za jednosmjenski rad, ostalo je još nekoliko škola koje će se dograđivati, a počet će i gradnja škole u Marinićima.

Tako će se osigurati jednosmjenski rad u 32 škole što je i plan za iduću godinu, rekao je župan Komadina. Najavljeno je skraćivanje školskog sata na 40 minuta i zapošljavanje više čistačica.


Nacionalni stožer civilne zaštite: U Hrvatskoj je danas 265 novozaraženih

14:00 - U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 265 slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite na pressici. Aktivnih slučajeva je 1.842, a na respiratoru se nalazi 12 ljudi. U samoizolaciji je 6.464 osoba. Umrlih je je jedna osoba i to u Vinkovcima, imala je i drugih bolesti. Do danas je ukupno testirano 146.168 osoba, od toga 1.647 u posljednja 24 sata.

Ministar Vili Beroš kazao je da je današnji broj zaraženih bez ekstremnih odstupanja od prethodnih dana. Naveo je da je to i posljedica toga što je Hrvatska bila otvorena turistima. Još jednom je upozorio mlade na ponašanje i apelirao da se brinu za starije i bolesne.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je kako se u nekim županijama bilježe veliki brojevi kao što su Split, Šibenik Zagreb, Zadar. Slavonski Brod te da ostale županije imaju brojku oboljelih ispod 10.

"Važno je da mladi koji su bili po noćnim klubovima na moru izbjegavaju kontakt sa starijima kada se vrate. Klubovima smo uveli nekoliko mjere, i imamo vijesti s terena koje govore da je to dobro. No, ima i toga da se mladi nakon klubova presele u kafiće i restorane što nije dobro", rekao je Capak.

Šef HZJZ-a još je komentirao da se korona lakše prenosi poslije ponoći jer to su situacije "kada se koriste opuštajuće tvari". Naveo je da ima slučajeva i da su vjenčanja iz Dalmacije preseljena u Hercegovinu. Ono što je najavio jest da će s lokalnim stožerima dogovoriti da se mjere donose lokalno u smislu ograničavanja okupljanja i rada objekata.

Upitan ima li oboljelih sa sinjske Alke ili Velike Gospe, Capak je odgovorio da u jednoj kontinentalnoj županiji ima dvoje osoba koje ne znaju gdje su zaražene, a bile su na tim događajima. Kaže da u Splitsko-dalmatinskoj županiji nema slučajeva povezanih s tim događajem. Kada je u pitanju popuštanja mjera zbog turizma, komentirao je:

"Napravili smo dobar balans da se puste određene kativnosti za turizam, ali i za zdravlje."

Načelnik Stožera Davor Božinović također je najavio mjere, ali na lokalnoj razini. Na novinarski upit koje su odluke Stožera bile politički motivirane, odgovorio je da takvih odluka nije bilo. Na novinarsku konstataciju da je premijer Plenković jučer rekao da je otvaranje granica bila politička odluka i upozorenje da zapravo šef Stožera nije odgovorio na postavljeno pitanje, on je ponovio "da nije bilo takvih odluka".

Epidemija je razlog problema za sve, u ovoj epidemiji smo se svi trebali naučiti ponašati. Ta županija ima nakon Zagreba najveći broj stanovnika i u ovom trenutku je 800.000 ljudi skupa s turistima. To je veliki pritisak na te gradove i općine. Splitsko-dalmatinska županija je povezana i s BiH i tradicionalno je velika fluktuacija ljudi preko granice. I zato ima najveći izazov. Pokriva i cijeli otočni arhipelag. Zabave se iz klubova sele u privatne prostore", rekao je.

Osvrnuo se na izjave znanstvenika Ivana Đikića koji je rekao da je Stožer pogriješio kada je u pitanju otvaranje noćnih klubova. Šef Stožera kazao je da su donijeli mjere te provodili nadzore, a kada su zamijetili da je bilo zaraze, rad im je ograničen do ponoći. Kaže da su mjere dovele do smanjenja.

Na pitanje o maturalnim putovanjima u Dalmaciju, odgovarao je Capak. Odmah je na početku odgovora rekao da su odmah izdana upozorenja da se na maturalac ne ide u inozemstvo. No, sada smatraju da ne trebaju uopće ići na maturalce jer uskoro počinje škola i "učenici mogu prenijeti jedni drugima". Kazao je da tu ima problema s turističkim agencijama i uplaćenim avansima, ali rekao je da ministar Fuchs rješava taj problem.

Capak je pojasnio svoju izjavu o Dalmatincima i "njihovom opuštenijem mentalitetu" kada je govorio o povećanom broju zaraženih u dalmatinskim županijama. Rekao je da ga nitko od novinara nije kontaktirao u vezi toga, no da je izašao na brojnim naslovnicama. Pojasnio je da "nije mislio ništa loše" i da je "opuštenost" dobra, ali ne u vrijeme pandemije.

Capak je rekao da, što se tiče maturalnih zabava, upozorenja stoje jer je riječ o događaju s više ljudi, no da održavanje nije zabranjeno. O zaraženima u Istri i na navode novinara da se u Puli povećao broj zaraženih nakon jednog događaja, Capak je rekao: "U Istri su novoobolje uglavnom povezani s jednom mesno-prerađivačkom industrijom gdje ima 17 bolesnih radnika i dva člana obitelj. Drugi oboljeli su kontakti ranije zaraženih."

O uvođenjiu obaveznog nošenja maski, Capak je komentirao da oni u Stožeru vjeruju u edukaciju građana, ne u represivne mjere koje bi stvorile veći otpor.


U Koprivničko-križevačkoj županiji jedan novi slučaj

13:48 - Nakon održane redovne koordinacije županijski Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije danas je održao konferenciju za medije obzirom na povećanje broja novooboljelih osoba zaraženih virusom COVID-19 na području Koprivničko-križevačke županije.

Načelnik Stožera Ratimir Ljubić izvijestio je kako je u posljednja 24 sata registrirana jedna novooboljela osoba koja je kontakt ranije zaražene osobe s đurđevačkog područja. U ovom trenutku na području Županije ima 9 aktivnih slučajeva te 30 osoba kojima je izrečena mjera samoizolacije.


Dva pozitivna slučaja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

13:40 - Jučer je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na koronavirus testirano 19 osoba i dva su nalaza pozitivna.

Jedna osoba kontakt je ranije zaraženih COVIDOM-19 u našoj županiji i bila je u samoizolaciji dok je druga novozaražena osoba testirana u županiji, ali ima prebivalište izvan Bjelovarsko-bilogorske županije i nije kontakt ranije oboljelih od koronavirusa.

Trenutno je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 10 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. U samoizolaciji je 86 osoba.


U Varaždinskoj županiji jedan novi slučaj

13:32 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Radi se 60-godišnjem muškarcu koji je svoju izloženost ostvario na svadbi održanoj prošli vikend u ivanečkom kraju, blage je kliničke slike i liječi se kod kuće. S navedene svadbe već su sada potvrđena dva pozitivna slučaja (jedan iz naše županije), a čekaju se nalazi za još 7 osoba.

Epidemiološka obrada kontakata s obzirom na broj uzvanika je još u tijeku, a većina gostiju već je stavljena u samoizolaciju pošto je u skladu s Uputama i preporukama za veća okupljanja postojao popis nazočnih osoba i pripadajućih telefonskih brojeva. Najveći broj uzvanika je iz naše županije, dio je iz Austrije, a nekoliko ih je iz drugih županija. Broj osoba koje se nalaze u mjeri samoizolacije ovime je narastao na 207.

"Aktualni razvoj epidemiološke situacije u Republici Hrvatskoj podsjeća nas još jednom koliko je važno pridržavati se uputa i preporuka koje se već mjesecima komuniciraju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Povratak s područja u kojima u posljednje vrijeme ubrzano raste broj zaraženih, boravak većeg broja ljudi u zatvorenim prostorima te nepotrebni bliski kontakti i okupljanja izravno povećavaju razinu rizika širenja zaraze čime se višestruko opterećuje naš zdravstveni sustav. Pozivam ovim putem na odgovorno ponašanje svakog pojedinca, jer pazeći na svoje zdravlje pazimo i na zdravlje naših najbližih", ističe načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 28 od čega su 4 osobe smještene u Općoj bolnici Varaždin, a 24 ih se liječi izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa. Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji registrirana su 94 registrirana zaraze i dodatnih 13 slučajeva koji nam se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta.


Jedna novooboljela osoba u Krapinsko-zagorskoj županiji

13:30 - U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirana je 1 nova osoba zaražena koronavirusom (područje Grada Zaboka). U istom razdoblju zaprimljena su 34 negativna nalaza, dok se još uvijek čekaju rezultati za 1 uzorak.

Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko - zagorske županije je 14.


13 novih slučajeva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

13:20 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o 3 osobe (dvije muške i jednoj ženskoj) iz iste obitelji iz Zagreba koji su testirani pozitivni kod nas, ali se više ne nalaze u našoj županiji. Iz Dubrovnika su zabilježena 4 nova slučaja i to 3 osobe (jedna muška i dvije ženske) iz iste obitelji koji su kontakti ranije poznatog slučaja, te 1 ženska osoba također kontakt poznatog slučaja.

Jedna muška osoba iz Dubrovačkog primorja zaražena je kao kontakt ranijeg slučaja, a epidemiološka veza se utvrđuje za jednu žensku osobu iz Konavala, mušku iz Župe dubrovačke te jednu mušku osobu iz Zažablja. Jedna muška osoba iz Zagreba koja trenutno boravi u Orebiću zaražena je kao kontakt ranijeg slučaja kao i muška osoba iz Stona.

U OB Dubrovnik hospitalizirane su 4 osobe pozitivne na koronavirus, a od početka pandemije na analizu je poslano 8006 uzoraka. U samoizolaciji se nalazi 389 osoba, a u posljednja 24 sata nisu utvrđena kršenja mjere samoizlacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 59 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.


U Petrokemiji od 1200 zaposlenih samo dvije osobe u samoizolaciji

12:58 - U kutinskoj Petrokemiji trenutno su tek dvije osobe u samoizolaciji, stoji u redovnom tjednom izvješću o stanju u tvornici u odnosu na koronakrizu, no budući da kompanija ima oko 1200 zaposlenih, broj radnika u samoizolaciji ne zabrinjava.

Operativna proizvodnja, kako stoji u izvješću, odvija se prema planu za kolovoz, a sva proizvodna postrojenja u stabilnom su radu, osim postrojenja DUKI 2, koje je u planiranom zastoju. Zalihe su u skladu s potrebama tržišta i proizvodnje, a prodaja odgovara potražnji i u skladu je s mjesečnim planom, uz samo manje utjecaje krize.

Skladišta i distribucija u skladu su s planom, dok samo logistički lanci rade uz poteškoće vezane uz krizu. Također nema nikakvih negativnih utjecaja na okoliš, stoji u priopćenju.


Jedna pozitivna osoba u Međimurskoj županiji

12:50 - Od jučer su testirane 62 osobe, 61 nalaz je negativan i 1 pozitivan.

U Međimurskoj županiji je s današnjim danom 26 aktivnih slučajeva, svi su bez ili s vrlo blagom kliničkom slikom, u samoizolaciji čime je Međimurje i dalje županija bez lokalne transmisije virusa.

U samoizolaciji je 220 osoba. Riječ je o osobama pozitivnim koronavirus te njihovim kontaktima.


Zagrebačka županija broji 12 novih

12:40 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do petka, 21.08.2020. do 11 sati evidentirano je 345 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o 12 osoba više, a jedna osoba je izliječena.

Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 89 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 245 osoba, a 11 ih je preminulo.


Nakon porasta broja novozaraženih južnokorejske vlasti traže više testiranja

12:30 - Južnokorejske zdravstvene vlasti upozorile su u petak da klaster zaraze koronavirusom u glavnome gradu Seulu prijeti širenjem nakon prošlotjedna političkog skupa kojemu su prisustvovale tisuće ljudi, dok zemlja bilježi najviši broj dnevnih zaraza od ožujka.

Premda mnogi slučajevi u trenutnom porastu broja zaraženih otpadaju na članove crkve od kojih su neki prisustvovali skupu konzervativnih političkih skupina, dužnosnici kažu da treba doći više ljudi i testirati se, kako bi se izbjeglo nekontrolirano širenje virusa.

S obzirom na vladine prigovore da neke crkve ne surađuju sa zdravstvenim vlastima, predsjednik Moon Jae-in pozvao je u petak da se kazne svi koji sprečavaju antivirusne mjere. Moonov ured priopćio je da će se primijeniti sustav za izvanredne situacije, uključujući sastanke na visokoj razini svako jutro i 24-satni radni raspored dok kriza ne mine.

Korejski centri za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC) prijavili su 324 nova slučaja do četvrtka u ponoć, što je najviši broj zaraženih ljudi u jednom danu od 8. ožujka.

U zemlji je ukupno 16.670 zaraženih ljudi, a 309 je umrlo.


Čak 32 novooboljelih u Šibensko-kninskoj županiji

12:20 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 32 osobe oboljele su od zarazne bolesti COVID-19. 28 osoba ima prebivalište na području Šibensko-kninske županije: 16 na području Grada Šibenika, 5 na području Grada Vodica, 3 na području Grad Knina, 2 na području Grada Drniša, te po jedna osoba u Murteru i u Kistanjama. Četvero novooboljelih trenutno boravi na području županije, dok im je prebivalište drugdje. Većina novooboljelih je mlađe životne dobi.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 455 osoba: 451 osoba je kontakt oboljelih; 4 osobe su se javile nadležnom epidemiologu, a ušle su u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja. U posljednja 24 sata uzorkovana su 134 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Na Odjelu infektologije Opće bolnice Šibensko-kninske županije od bolesti COVID-19 liječi se pet osoba.

U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 126 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije.


U Zadarskoj županiji 14 novih slučajeva

12:00 - U Zadarskoj županiji 14 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kod novooboljelih dijelom je riječ o obiteljskim kontaktima, a dijelom o mlađim osobama čiji se kontakti i kretanja utvrđuju. Među novozaraženima je i jedan djelatnik Opće bolnice Zadar čiji su kontakti stavljeni u samoizolaciju.

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

24.04.2020., Zadar - Na parkiralistu OB Zadar danas je uspostavljena lokacija za drive-in testiranje na koronavirus.

U samoizolaciji je trenutno 488 osoba, nadzor je istekao za njih 5021, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 250 uzoraka. U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 11 pacijenata oboljelih od koronavirusne bolesti, od kojih je četvero na respiratoru.

Policijski službenici Policijske uprave zadarske u protekla 24 sata evidentirali su četiri kršenja mjere samoizolacije.


18 novih slučajeva u Brodsko-posavskoj županiji

11:55 - "Po prvi puta imamo značajno povećanje oboljelih" rekao je Damir Mirković, zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije.

"U protekla 24 sata zabilježeno je 18 novooboljelih na području naš županije. Od tih 18, devet je vjerojatno mjesto zaražavanja more, a pet su kontakti prethodno pozitivnih osoba, dvije osobe su vjerojatno kontakti, to još istražujemo i za dvije osobe ne znamo gdje su se zarazili", rekao je dr. Cvitković.


U Splitsko-dalmatinskoj županiji 103 nova slučaja

11:50 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 582 obrađena testa danas su 103 novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju i to iz Makarske 7, Sinja 2, Vrlike 1, Solina 1, Trilja 2, Jelse 2, Splita 41, Lokvičića 5, Prološca 9, Lovreća 6, Zmijavaca 2, Runovića 4, Podbablja 4, Ciste Provo 3 i Imotskog 14 osoba.

Od 103 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije 35 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1236 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 18 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se dvije osobe nalaze na respiratoru. Dvije osobe se nalaze u karanteni od toga jedan hrvatski državljanin i jedan strani državljanin.


Đikić: 'Nitko nije siguran, svi u Hrvatskoj trebaju biti zabrinuti'

11:30 - Domaći znanstvenik Ivan Đikić s adresom u Frankfurtu danas je na N1 komentirao porast broja zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj. Znanstvenik kaže da bismo svi trebali biti zabrinuti.

Image
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/Pixsell

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/Pixsell

"To su ozbiljni brojevi i ne govori se o jednom danu, nego o 14 dana gdje u kontinuitetu imamo više od 40 zaraženih na 100.000 stanovnika i to je bila granica opasnosti koju su postavile druge zemlje i stavile nas na crnu listu. Taj kontinuitet nam govori da smo u ozbiljnoj fazi i ta faza ne pada, virus se širi i to je vrlo opasna situacija. Zbog takvih brojki Hrvatska je na granici eksponencijalnog rasta zaraze koronavirusom te da se građani trebaju zabrinuti", istaknuo je Đikić za N1.


Dva pozitivna u Osječko-baranjskoj županiji

11:23 - Za područje Osječko-baranjske u zadnja 24 sata obrađeno je ukupno 217 uzoraka (190 u Kliničkom bolničkom centru Osijek i 27 u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ-a) od kojih su dva bila pozitivna na koronavirus. Obje novozaražene osobe su iz Osijeka, a u dobi su od 20 i 21 godine.

U zadnja 24 sata samoizolacija je određena za 12 kontakt-osoba novooboljelih pa je sada pod tom mjerom ukupno 275 osoba. Kao i prethodnog dana, u Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano je 18 pacijenata, od kojih su četiri na respiratoru.


U Sloveniji 38 novih zaraza, pet manje nego dan ranije

11:12 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata uz 1096 testiranja potvrđeno 38 novih zaraza koronavirusom, a jedna je zaražena osoba umrla, objavila je u petak slovenska vlada na Twitteru.

To je pet novih zaraza manje nego prethodni dan, kad je sa 1168 testova otkriveno 43 zaraženih. Nove zaraze zabilježene su u zadnja 24 sata u 25 općina širom zemlje, najviše u Ljubljani (9).

Ukupno je od početka epidemije u Sloveniji do sada zaraza bila potvrđena kod 2574 osoba, a umrlo je 130 oboljelih od Covida-19. Trenutni broj aktivno zaraženih je 341.

Trenutno je po podacima ministarstva zdravstva hospitalizirano 18 pacijenata, nijedan nije na intenzivnom liječenju, a jučer je iz bolnice nakon oporavka jedan otpušten na kućnu njegu.


U Gradu Zagrebu 53 novozaražena

11:09 - Na području Zagreba su zabilježena nova 53 slučaja zaraze koronavirusom, izvijestili su na pressici članovi zagrebačkog Stožera civilne zaštite.

Njih 25 vratili su se s ljetovanja, 14 su kontakti, 5 je negativnih amneza. 518 je aktivnih i 1.050 osoba u samoizolaciji.


U Ličko-senjskoj sedam novih slučajeva

10:25 -Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 7 je novooboljelih osoba. Jedna oboljela osoba s područja grada Novalje. 2 oboljele osobe su s područja općine Perušić kontakti su ranije potvrđene oboljele osobe. 2 oboljele osobe su s područja općine Plitvička Jezera koje trenutno borave u privatnom smještaju u izolaciji na području Zadarske županije.

Ostalih dvoje oboljelih su s područja Grada Zagreba i Primorsko-goranske županije a na našem području koriste izolaciju u privatnom smještaju. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata.

Ukupno su oboljele 44 osobe od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 13 aktivnih slučajeva, 30 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula. Do danas je potvrđen virus kod dvoje stranih državljana koji borave na našem području.

U protekla 24 h testirano je 25 osoba.


Australija: Najmanje novozaraženih u posljednjih pet tjedana

10:20 - U Australiji je u petak zabilježen najmanji broj novozaraženih u posljednjih pet tjedana, zbog čega je premijer govorio o "tjednu s više nade", dok je u žarištu, državi Viktoriji, i dalje na snazi karantena.

Dok se u ostatku Australije ublažavaju restrikcije, država Victoria, u kojoj živi oko četvrtina australskog stanovništva, nalazi se u šestotjednoj karanteni zbog drugog vala epidemije. Victoria je potvrdila 179 novih slučajeva zaraze u posljednja 24 sata. Dan ranije bilo je 240 novih slučajeva, a prije dva tjedna preko 700 dnevno.

U cijeloj Australiji potvrđeno je 9 smrtnih slučajeva. Najmnogoljudnija savezna država, Novi Južni Wales, zabilježila je samo jedan novi slučaj, dok krizni stožer države i savezni vođe raspravljaju o popuštanju mjera koje se tiču zatvaranja granica između saveznih država, što je na snazi već mjesecima.

"Današnji sastanak nacionalnog kabineta dogodio se tijekom, rekao bih, tjedna s više nade", kazao je australski premijer Scott Morrison na novinskoj konferenciji. "Bolji smo od većine i mnogih razvijenih zemalja u ovoj situaciji", dodao je.

Premijer države Victoria Daniel Andrews kazao je da je broj novozaraženih u njegovoj državi pao brže nego što je očekivao, nakon što je nametnut policijski sat te su zatvoreni mnogi poslovi. "To da smo na ovoj razini, pokazuje da strategija funkcionira", kazao je.

Budući da broj zaraženih u Victoriji pada, dok je drugdje broj zaraženih malen, ili zaraženih uopće nema, poduzetnici pozivaju na ublažavanje restrikcija putovanju unutar Australije, kako bi se umanjila šteta, koju podnosi ekonomija zbog restrikcija.


Zaražen student iz Virovitičko-podravske županije

10:00 -Student s područja Virovitičko-podravske županije zaražen je koronavirusom.

Mladić se nalazi na kućnom liječenju te ima blage simptome bolesti. U samoizolaciji nalaze se 63 ljudi koji su povezani s trenutačno zaraženima.

Broj testiranih, u posljednja 24 sata je bio 29 (28 negativnih i jedan pozitivan), a od početka epidemije u VPŽ on je trenutno 2.734. U samoizolaciji nalaze se 63 osobe koje su povezana s trenutno zaraženima. Podsjetimo, od početka korona virusa, na području Virovitičko-podravske županije, 43 osobe su se zarazile korona virusom. Od toga, 11 ih je trenutno aktivno, trideset i jedna osoba se oporavila, dok je jedan muškarac umro.



Pet novih slučajeva u Vukovarsko-srijemskoj županiji

9:30 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 5 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (3 osobe iz Vinkovaca, 1 osoba iz Županje i 1 osoba strani državljanin, s boravištem u Cerni), a 1 osoba je preminula.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 579, od kojih su 436 osoba izliječene, a ukupno je 9 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 27 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 72 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 7386.

U samoizolaciji na području županije je 200 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 10 zdravstvenih radnika (2 liječnika, 2 medicinske sestre/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 3 nezdravstvena radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 18 radnika (9 medicinskih sestara/tehničara i 9 drugih zdravstvenih radnika).


Mjera za rad klubova će se produljiti?

9:20 - N1 televizija neslužbeno doznaje da će Stožer idućih dana produljiti mjeru vezanu uz noćne klubove. Riječ je o tome klubovi ne smiju raditi duže od ponoći.


Troje novooboljelih u Sisačko-moslavačkoj županiji

9:13 - U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, tri su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Jedna osoba je s područja grada Novske, jedna s područja grada Kutine i jedna s područja grada Siska.

Trenutno, na području županije, dvadeset i tri su aktivna pacijenta koja boluju od ove zarazne bolesti.


U Istri devet novooboljelih

9:09 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 316 uzoraka briseva (220 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je 9 pozitivno.

Kod 8 slučajeva radi se o osobama iz mjera samoizolacije i bliski su kontakti već potvrđenih pozitivnih osoba (4 su povezani s objektom za proizvodnju i prodaju mesa, 4 su obiteljski i bliski kontakti). Jedna osoba je dulje vrijeme boravila i vratila se iz srednje Dalmacije. Izliječena je 1 osoba.

Trenutno je 57 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 164 osoba.


Četiri nova slučaja u Primorsko-goranskoj županiji

9:00 - Prema informacijama epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ u posljednja 24 sata evidentirano je čeriri novozaraženih osoba virusom Covid19, dok su tri osobe ozdravile.

Novozaraženi su i ovaj put mlađe osobe, kontakti prethodno zaraženih tj. povratnici s godišnjeg odmora i to uglavnom iz Dalmacije. Samo jedan od njih je austrijski turist, koji se već vratio u matičnu zemlju.

Zbog velikog pritiska građana, najviše turista, za testiranje iz NZZJZ PGŽ poručuju da se uzimanje uzoraka provodi u Rijeci svakim radnim danom i subotom od 8 do 16 sati bez prethodnog naručivanja i to na parkiralištu pored zgrade Zavoda (drive in).

Cijena testa je 698,21 kn, a rezultati testiranja gotovi su tijekom sljedećeg dana i šalju se putem maila ili se mogu preuzeti osobno na šalteru do 19 sati.


Požesko-slavonska županija bez novih slučajeva

8:50 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 11 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 10 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 1 osoba je hospitalizirana.

U samoizolaciji se nalazi 67 osoba, a ukupno je testirano 4.691 osoba. Na posljednjem testiranju bilo je 61 uzoraka, svi uzorci su negativni. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.


Lauc: 'Ljudi koji su prebolji koronu najvjerojatnije se neće zaraziti'

8:38 - Hrvatski ugledni znanstvenik te član Znanstvenog savjeta Vlade RH, prof. dr. sc. Gordan Lauc, kazao je gostućuji na HRT-u da će ljudi koji su preboljeli Covid najvjerojatnije steći imunitet.

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

12.07.2017., Zagreb - Gordan Lauc, utemeljitelj i predsjednik uprave tvrtke Genos d.o.o.

"Ljudi koji prebole i blagi oblik Covida steknu određeni imunitet i vjerojatno se neće moći ponovno zaraziti, rekao je, te dodao da je težina zaraze bar 5-10 puta lakša ljeti nego zimi. Virus se brzo šiti i bit će teško bez drastičnih mjera spriječiti da veliki dio populacije dođe u kontakt s virusom prije nego se razvije cjepivo", komentirao je Lauc na HRT-u.

Također, istaknuo je da Covid ne treba smatrati benignom bolešću i da on nije nešto što se može ignorirati.


Capak: 'Dalmatinci su opušteniji, mladi su zaboravili na zarazu'

7:44 - U intervjuu za Jutarnji list Capak je komentirao lošu epidemiološku sliku u Dalmaciji.

"U Dalmaciji nisam bio, ali mi kolege kažu da je dolje puno opuštenije, što se pokazuje kao lošija varijanta borbe protiv zaraze. Očito je da je Istra uspješnija u borbi s koronavirusom. Barem zasad. Osim toga, u Istri nema velikih klubova kao u Dalmaciji. Riječ je o klubovima koji su i izvan konteksta koronavirusa poznati i u kojima se okuplja velik broj mladih ljudi koji zaborave na mogućnost zaraze".

Na pitanje hoće li se donositi mjere po regijama, Capak je za Jutarnji kazao: "To je uvijek nezgodno jer ako Nacionalni stožer donese odluku, onda krenu optužbe o diskriminaciji. Smatram da lokalni stožeri trebaju procijeniti situaciju i dati svoj prijedlog. U većini slučajeva smo takve prijedloge usvajali. Svi se sjećaju da je Vukovarsko-srijemska županija zatražila smanjen broj ljudi na svadbama i mi smo to omogućili".

Više pročitajte na linku.

Image
CAPAK UPOZORIO - STIŽE OPASNA FAZA: /

'Sada je na istoku zemlje situacija mnogo povoljnija, ali uskoro bi se to moglo promijeniti'

Image
CAPAK UPOZORIO - STIŽE OPASNA FAZA: /

'Sada je na istoku zemlje situacija mnogo povoljnija, ali uskoro bi se to moglo promijeniti'

Maroko razmišlja o novom zatvaranju zemlje zbog porasta zaraza

7:03 - Maroko bi se mogao ponovno potpuno zatvoriti zbog porasta zaraza koronavirusom, objavio je u četvrtak kralj Muhamed VI. i upozorio na ozbiljne ekonomske posljedice.

Upozorenje je uslijedilo nakon porasta zaraza koronavirusom, osobito u Marakešu i nedavnih prosvjeda zdravstvenih djelatnika zbog preopterećenosti zdravstvenih sustava. Maroko bilježi preko 1000 slučajeva dnevno od ukidanja tromjesečne karantene krajem lipnja. Sredinom kolovoza zabilježeno je rekordnih 1766 slučajeva. Afrička zemlja približava se brojci od 50.000 zaraženih.

"Ako brojke nastave rasti, znanstveni odbor za covid-19 mogao bi predložiti novo zatvaranje, možda uz još stroža ograničenja", rekao je marokanski kralj. Pogoršanje zdravstvene situacije u zemlji "ne ostavlja puno prostora za optimizam", dodao je.

Nošenje maski obvezno je u toj zemlji, a stroga ograničenja ostat će na snazi najmanje do 10. rujna. Očekuje se da će gospodarstvo u toj zemlji pasti za pet posto ove godine. U Brazilu više od 3.5 milijuna zaraženih koronavirusom


U Brazilu više od 3.5 milijuna zaraženih koronavirusom

7:00 - Brazil je s novih 45.323 slučaja prešao 3.5 milijuna zaraženih koronavirusom, objavilo je u četvrtak ministarstvo zdravstva.

U najvećoj zemlji Latinske Amerike umrle su još 1204 osobe, a pandemija ne slabi ni u drugim zemljama Latinske Amerike. Peru i Kolumbija zabilježili su više od pola milijuna zaraženih koronavirusom, a Čile i Argentina prešli su 300.000.

Ukupan broj mrtvih u Latinskoj Americi prešao je 250.000, a najviše ih je u Brazilu koji ima više od 112.000 mrtvih.


Jučer 255 novozaraženih u Hrvatskoj

Četvrtak - Jučer je u Hrvatskoj zabilježeno 255 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj 1.689. Među njima je 127 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 13 pacijenata. Testirano je 2397 osoba.


U Zadru zaražen kirurg

Ravnatelj OB Zadar, dr. Željko Čulina, potvrdio je za eZadar kako je na Covid-19 pozitivan i jedan kirurg iz zadarske bolnice. On se netom vratio s godišnjeg odmora. Nitko od kolega, s kojima je bio u kontaktu, nije pozitivan.

"Nema razloga za paniku, testirali smo sve kontakte i svi su negativni. U izolaciju smo, po preporuci epidemiologa, stavili 4 kirurga. Svi pacijenti ce biti obrađeni i operirani", kazao je dr. Čulina.

Dalmacija ima gore brojke od Istre, stručnjaci misle da znaju koji je razlog tome

Četvrtak - Njemačka, iz koje nam dolazi najveći broj turista, u četvrtak je odlučila na crvenu listu staviti dvije hrvatske županije - Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku. U navedenim županijama broj zaraženih raste iz tjedna u tjedan, a to je jedan od glavnih razloga zbog kojeg su na crvenu listu cijelu državu stavile još neke, Hrvatskoj važne države, poput Italije i Slovenije.

Razlog poražavajućih brojki u primorju, smatraju stručnjaci, leži u kombinaciji nepromišljeno opuštenog i ležernog ponašanja Dalmatinaca te relativno blagih mjera i preporuka Nacionalnog stožera koji je cijelo vrijeme nastojao balansirati kako ne bi ugrozio sezonu, piše Jutarnji list.

Tako Dalmacija ima višestruko lošije brojke od Istre i Primorja, također turističkih regija u kojima je, razmjerno broju stanovnika, turista ove godine više nego na jugu. O novim mogućim mjerama i strategiji veznoj uz koronavirus sljedećeg utorka razgovarat će se i na Vladinu Znanstvenom savjetu za Covid-19 ne bi li se pokušalo doći do riješenja koje bi nas moglo dovesti u povoljniju situaciju.

Splitsko-Dalmatinska županija ima 79 oboljelih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, a Šibensko-kninska 61,9. Situacija nije dobra ni u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje je 68 oboljelih na 100.000 stanovnika. S druge strane Istra broji 9,6 oboljelih na 100.000 ljudi.

No na naše velike brojke već su reagirale Austrija, Italija, Slovenija stavljajući nas na crvenu listu te njihovi građani sada odlaze s Jadrana ne bi li izbjegli 14-dnevnu karantenu. U ovoj sezoni, ti gosti, sigurno se neće vratiti.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo