CIJENA SE JOŠ NE ZNA / Jedan od najbogatijih Arapa kupio Sunčani Hvar: Riječ je o investitoru u Beograd na vodi

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

O kojoj se cijeni radi još nije poznato, ali pretpostavlja se da je veća od one koju je nudio Blackstone

20.11.2023.
14:43
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Poznata hotelijerska kuća Sunčani Hvar je prodana, objavio je Jutarnji list pozivajući se na upućene izvore iz financijskih krugova. Usprkos tome što je ranije bilo naznaka da će Sunčani Hvar preuzeti američki fond Blackstone, čini se da novi vlasnik dolazi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Riječ je o kompaniji Eagle Hills iza koje stoji Muhamed Alabar, jedan od najbogatijih Arapa.

O kojoj se cijeni radi još nije poznato, ali pretpostavlja se da je veća od one koju je nudio Blackstone. Više informacija će biti dostupno u objavi na Frankfurtskoj burzi na kojoj je izlistana CPI Property Group, trenutni vlasnik Sunčanog Hvara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VRIJEME ZA SVOĐENJE RAČUNA /

Stručnjak secirao Hrvatsku kao popularnu destinaciju, nije oduševljen: 'Naš turizam je mit, pa pogledajte ove negativne učinke...'

Image
VRIJEME ZA SVOĐENJE RAČUNA /

Stručnjak secirao Hrvatsku kao popularnu destinaciju, nije oduševljen: 'Naš turizam je mit, pa pogledajte ove negativne učinke...'

Muhamed Alabar je inače poznat po investiranju u projekt Beograd na vodi, a zanimao se i za zagrebački Manhattan. Ovo ne bi bio prvi put da Alabar investira u Hrvatskoj s obzirom na to da je već kupio Bluesun Hotels&Resorts od Jake Andabaka, odnosno njegovu tvrtku Sunce Hoteli, i to u transakciji vrijednoj 101 milijun eura za 4,1 milijun dionica. Navodno je Eagle Hills Real Estate jamčila da će ostati desetke godina i razviti sve hotele na razinu četiri i pet zvjezdica. To je zajedno s činjenicom da je obećao zadržati zaposlenike bilo dovoljno da se Andabak odluči na prodaju toj kompaniji.

Sunčani Hvar je najveći poslodavac na otoku

Bilo je više kupaca koji su pokazali interes za preuzimanje Sunčanog Hvara koji je najveća turistička tvrtka u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Razlog prodaje je sređivanje bilance krovne kompanije koja je Sunčani Hvar preuzela 2014. godine. Međutim, hvarska hotelska kuća s 10 hotela i kampom ima mali udio u ukupnom portfelju CPI Property Group pa tako prodaja Sunčana Hvara za vlasnika Radovana Viteka, češkog poduzetnika, nije ni približno dovoljna. Vitek bi trebao prodati imovinu u vrijednosti većoj od dvije milijarde eura, što je oko 10 posto portfelja, i to u sljedećih godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što ima dugogodišnju tradiciju poslovanja, Sunčani Hvar je i najveći poslodavac na otoku Hvaru koji u sezoni zapošljava preko 700 stalnih i sezonskih radnika. U smještajnim kapacitetima može primiti više od 2000 gostiju. Za hrvatski turizam je značajan i po otvaranju prvog hotela s pet zvjezdica na otoku Hvaru, Palace Elisabeth, prvog millennials hotela, Pharos te prvog održivog hotela na Hvaru, Beach Bay Hvar. Tu su i rekonstrukcija i repozicioniranje hotela Riva Marina te druge investicije. U planovima hotelijerske kuće trenutno stoji i rekonstrukcija najvećeg hotela iz portfelja, Amfore.

Sunčani Hvar je i prva grupacija u Hrvatskoj koja se pridružila UNESCO-vom programu održivog turizma, Sustainable Travel Pledge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Turistički biser, a na njemu - fekalije. Je li kriv hotel ili netko potpuno drugi? Gosti razoračani

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj uživo 22.lipnja od 20 sati
VOYO logo