DAN ZA POVIJEST / Čekali smo 300 godina i dočekali: Pelješki most svečano otvoren uz Himnu slobodi, Krila Oluje, spektakularan vatromet i Neveru!

Prelaskom prvih automobila i motocikala, uz veselje nazočnih građana i dužnosnika, svečano je u utorak navečer otvoren i u promet pušten Pelješki most

26.7.2022.
7:46
VOYO logo
  • Program otvaranja Pelješkog mosta počeo je u 8 sati: utrke trkača i lađara, nastupi klapa
  • Posljetitelji mostom mogu prošetati u 10 sati
  • U 20,15 sati počinje centralna svečanost na odmorištu Komarna
  • Kinesko veleposlanstvo: Kina želi surađivati s drugim zemljama u svijetu, uključujući Hrvatsku
  • Ministarstvo branitelja: Danas slavi cijela Hrvatska
  • EK: Most će uvelike olakšati svakodnevni život hrvatskih građana
  • Plenković: Ovaj most nije luksuz, on je nužnost
  • Policija brine za sigurnost, a ispod mosta je prošlo i plovilo s imenom Miroslava Blaževića - Čađe
  • Slovenci poslali čestitku
  • Kinezi puni riječi hvale: 'Most će produbiti korisne odnose Hrvatske i Kine'
  • Nevera će biti prvi automobil koji će prijeći Pelješki most
  • U 20:15 započela je svečanost otvorenja Pelješkog mosta
  • Pelješki most je u 22:00 sata i službeno otvoren prolaskom Nevere i spektakularnim vatrometom

TIJEK DOGAĐAJA:

Veterani I. i IV. gardijske brigade i 163. brigade motociklima prešli Pelješki most

Četrdesetak veterana I. i IV. gardijske brigade te 163. brigade iz dubrovačkog područja provezli su se motociklima Pelješki mostom iz Brijeste na Pelješcu u Komarnu u sklopu ceremonije otvaranja mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanja Šale iz sela Kućišta pored Orebića priključila se kao dvadesetogodišnjakinja 1991. obrani Hrvatske.

Danas je, kao veteranka Prve gardijske brigade "Tigrovi", motociklom među prvima prešla preko Pelješkog mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ću kao Pelješka ući u povijest jer ću prva službeno prijeći na drugu stranu mosta u ime svih Pelješana", kazala nam je.

Šale je istaknula da su "Tigrovi" dali velik obol u oslobođenju juga Hrvatske te da su počeli vojne operacije za oslobođenje juga Hrvatske još u veljači 1992., pri čemu ih je u borbama na jugu zemlje poginulo između 90 i 100.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osobita mi je čast i ponos što mogu i u ovom povijesnom događaju kao žena sudjelovati. To je nešto što se događa samo danas, samo večeras. Svi mi ovdje ulazimo u povijest", rekla je.

U povorci je sudjelovao i 57-godišnji Darko Raguž, pripadnik 163. brigade Hrvatske vojske koja je ustrojena u Dubrovniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je kao pripadnik specijalne jedinice iz koje je nastala Konavoska bojna sudjelovao u oslobođenju Konavala.

"Drago mi je što su s nama naši suborci koji su nam išli pomoći. To je velika čast... Zna se što su i tko su Prva i Četvrta gardijska brigada", kaže nam Raguž.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Most nam znači život, most nam znači sve

Naglasio je da mu je Pelješkim mostom, koji omogućava spajanje krajnjeg juga Hrvatske s ostatkom zemlje bez prelaza preko teritorija BiH, olakšan život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čim se moje unuče rodi, mora izvaditi osobnu. Samo da je to, nemam vam što reći... Ovo nama znači život".

Veteranu Četvrte gardijske brigade "Pauci" 53-godišnjem Anti Peharu, koji živi u Metkoviću, otvaranje Pelješkog mosta također je važan događaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Most nama znači sve, mi nemamo bolnicu prije Dubrovnika. Tko će doći do bolnice? Treba dva sata čekati na granici. Ovo je sada spas", kaže nam. Kao i njegovi suborci napominje kako mu je čast što je pozvan i da među prvima može preći Pelješki most.

"Ne znam kako bi opisao... Srce ko' kuća".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Most je, u nazočnosti državnog vrha, blagoslovio dubrovački biskup Josip Glasnović.

Prije veterana Pelješki most prošla je i "Nevera", električni automobil tvrtke Rimac Automobili. Iz Brijesta je most, u suprotnom smjeru, bolidom prošao proslavljeni hrvatski automobilistički as Niko Pulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pelješki most je i službeno otvoren

22:00 - Pelješki most je službeno otvoren. S kopnene strane krenula je Rimčeva Nevera, a s pelješke automobil Nike Pulića. Krenuo je i vatromet.

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Milanović: 'Mostovi su djela konkretnih ljudi'

21:46 - Predsjednik Republike Hrvatske započinje svoje obraćanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mostovi su u prvom redu djela konkretnih ljudi. Najbolji među nama dali su svoje živote i zdravlje. Ovaj most ne bi bio moguć da mali broj dobrih ljudi nije obranio jug Hrvatske prije 30 godina. Ovaj nas most na to podsjeća. Jedna od simboličkih funkcija ove građevine je da nikada ne zaboravimo te ljude i njihovu žrtvu. Pelješki most podignut je u interesu Hrvatske i njihove ljudi, nikako na štetu Bosne i Hercegovine. Tako bismo razmišljali da BiH nije domovina našeg naroda. Ovo je most na dobrobit svih ljudi, neovisno o socijalnom statusu, nacionalnosti i porijeklu. Most građen od drugim motivima oslabio bi pod teretom", rekao je.

"Pelješki most financiran je od EU, ali to je naš novac koji smo skupo platili. Nikad nećemo misliti isto o svim stvarima - i ne trebamo i ne bi ni valjalo. Nijednog svog čovjeka ne smijemo ostaviti na vjetrometini. Vjera da ćemo se boriti jedni za druge - to bi nas trebalo povezivati jednako čvrsto kao što će Pelješki most povezivati hrvatski teritorij. S tom vjerom, živjela Hrvatska", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandroković: 'Stanimo na tren i sjetimo se kako smo počeli'

21:38 - Svoje obraćanje počeo je Gordan Jandroković.

"Neka ovaj most bude simbol svehrvatskog jedinstva, neka se danas svi u Hrvatskoj raduju, neka se raduju u Slavoniji, u Lici, u Istri, kao što ćemo se sutra radovati kada bude gotova druga cijev tunela Učka, koridor V c kroz Slavoniju, kada bude gotova auto-cesta prema Sisku i brza cesta prema Bjelovaru i Virovitici“, rekao je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi ćemo se radovati, jer mi smo Hrvatska, mi smo snažna nacija, ne velika brojem, ali žilava i u svoj povijesti ostvarili smo sve velike ciljeve pa i ovaj most neka simbolizira tu našu snagu, ponos, jedinstvo“, poručio je predsjednik Sabora.

"Veliko hvala“ uputio je svima koji su sudjelovali u tom "velebnom projektu“, onima koji su imali viziju Pelješkog mosta, onima koji su ga projektirali, izgradili, onima koji su dali svoj politički i financijski doprinos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali, prije svega hrvala hrvatskim braniteljima koji su obranili ovaj dio Hrvatske i koji su nam osigurali da ovdje imamo slobodnu, suverenu, demokratski Hrvatsku“, naglasio je Jandroković.

Hrvatske građane pozvao je da budu ponosni na Pelješki most i na sva postignuća ostvarena u 32 godine samostalnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije bilo lako, stanimo na tren i sjetimo se od kuda smo počeli“, pozvao je predsjednik Sabora i podsjetio kako smo stvorili državu, obranili je u Domovinskom ratu, međunarodno je afirmirali, postali punopravna članica EU i NATO saveza, a ovih dana najavljuje se i ulazak u euro područje, u Schengen.

"Pelješki most simbol je svega toga, simbol razvoja, on nas ne povezuje samo teritorijalno sa jugom, nego i s jednim drugim vremenom u kojem Hrvatska više neće morati ostvarivati ove velike strateške teške ciljeve za koje smo morali dati ljudske živote“, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje ćemo sada graditi društvo, graditi državu, graditi zemlju u kojem sam sasvim siguran, brojne Hrvatice i Hrvati, naše obitelji živjet će bolje, sretnije i kvalitetnije“, izjavio je.

Svoj je govor zaključio riječima „Neka nam živi vječno naša domovina Hrvatska“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković: 'Ovo je povijesni dan za Hrvatsku'

21:26 - Andrej Plenković počeo je svoje obraćanje.

"Ovo je povijesni dan za Hrvatsku. Obuzimaju me osjećaji radosti, ponosa i zahvalnosti. Radosti što smo ostvarili projekt koje uistinu državni, strateški, svehrvatski i nadasve nadstranački. Ovo je projekt generacije, projekt ponosa. Ponosa zbog toga što smo dio generacije koja je ostvarila ovako veliki čin spajanja hrvatskog teritorija, spajanja juga Hrvatske, južnog dijela Dubrovačko-neretvanske županije s ostatkom zemlje", poručio je.

To je potez, istaknuo je premijer na svečanosti na odmorištu Komarna s kopnene strane Pelješkoga mosta, koji je u ravni s ključnim trenucima koje su nam priuštili hrvatski branitelji, kada se oslobađala Hrvatska, kada se kreirala hrvatska sloboda.

"Ovo je potez generacije koji dolazi u trenutku kada smo znali iskoristiti ono za što smo se zalagali proteklih 30-ak godina", dodao je te ustvrdio da je projekt realiziran skladno "u pogledu političke volje i odlučnosti da ga realiziramo".

"Skladno u pogledu prekrasnog projekta u arhitektonskom, građevinskom i izvedbenom pogledu, u smislu korištenja članstva u Europskoj uniji na najbolji i najučinkovitiji način, na načelu modernog suverenizma, gdje je realiziramo naše strateške ciljeve koristeći naš osnaženi položaj", dodao je.

Izgradnja Pelješkog mosta, istaknuo je premijer, realizirana je temeljem ključnog načela EU - načela solidarnosti - solidarnosti koja pomaže onima koji su manje razvijeni da dosegnu stupanj razvijenosti onih koji su više razvijeni.

"I zato ta činjenica da su u ovaj most ugradili svoj doprinos i naši partneri unutar EU znači da smo dio onoga kluba najrazvijenijih zemalja i da to trebamo i znamo cijeniti", rekao je.

Istaknuo je i da je ovaj projekt Hrvatsku na fascinantan način povezao s Kinom, referirajući se na govor kineskog premijera Li Keqianga koji se na svečanosti obratio putem video linka, a u kontekstu činjenice da je most gradila kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC).

"Čuli smo malo prije kineskog premijera da odnosi Hrvatske i Kine nakon ovako izgrađenog projekta nikada neće biti isti. I to je istina", rekao je Plenković.

Spomenuo se i drugih izvođača na projektu (Strabag, Avax) i brojnih podizvođača te im zahvalio kao i Hrvatskim cestama te potpredsjedniku Vlade i resornom ministru Olegu Butkoviću, "kao i svima koji su i najmanji doprinos dali da se ovaj projekt realizira".

"Svim vladama prije nas, svima onima koji su sanjali i imali ideju da se projekt realizira. Uspjeli smo zajedno ostvariti hrvatski san. Budimo sretni da će oni koji će koristiti ovaj most dati svoj doprinos ekonomskom razvoju Hrvatske, boljoj prometnoj povezanosti, boljim prihodima od turizma, a iznad svega kvalitetnijem životu svih ljudi koji žive u južnom dijelu dubrovačko neretvanske županije", poručio je Plenković.

Hvala svima i veselim se da smo ovako veličanstveno obilježili ovaj uistinu povijesni dan, poručio je.

Kineski premijer: Pelješki most promiče prijateljstvo Kine i Hrvatske

21:15 - Pelješki most je most promicanja prijateljstva Kine i Hrvatske, ali i odraz suradnje Kine i Europske unije za što će se Peking nastaviti zalagati, rekao je u utorak kineski premijer Li Keqiang na otvorenju Pelješkog mosta. 

"Pelješki most odražava prijateljske odnose Kine i Hrvatske. Most je spojio sjever i jug Hrvatske. Ne samo što je znatno skratio vrijeme putovanja, ostvario dugogodišnji san lokalnih stanovnika, znatno olakšao tokove ljudi i roba i što će snažno poticati hrvatski gospodarski i socijalni razvoj i povećanje životnog standarda građana, nego će učvrstiti i prijateljstvo naroda Kine i Hrvatske", rekao je Li u video poruci. 

Kineski premijer je dodao da "možemo reći da je Pelješki most - most promicanja prijateljstva između Kine i Hrvatske", kao i "odraz suradnje Kine i EU". 

Šuica: 'Prvo je trebalo pomiriti različite poglede'

21:03 - Potpredsjednica Europske komisije, nekadašnja HDZ-ovka iz Dubrovnika, Dubravka Šuica rekla je da je Pelješki most najveći projekt Europske unije u Hrvatskoj.

"Iskreno čestitam svim građanima Hrvatske i ove županije, kao i hrvatskoj Vladi i svima vama koji ste na bilo koji način doprinijeli realizaciji ovog projekta. Ponosna sam kao Dubrovkinja i kao pelješka nevjesta", rekla je Šuica.

Butković: 'Postoje trenuci koji se prenose generacijski'

20:56 - "U životu svakog naroda postoje trenuci koji se pamte, koji se prenose generacijski…", rekao je ministar prometa Oleg Butković te dodao kako će most donijeti mnoge dobrobiti u gospodarskom i svakom drugom smislu".

Rekao je i da se značaj Pelješkog mosta za tamošnje stanovnike ne može riječima opisati nego samo osjetititi u Komarni, Brijesti.

Župan Dobroslavić: 'Most je svehrvatski'

20:45 - "Upornošću ove županije, odlučnošću ove hrvatske vlade izgrađen je Pelješki most koji večeras otvoramo", rekao je HDZ-ov župan Nikola Dobroslavić te se zahvalo premijeru Plenkoviću, hrvatskim braniteljima, kolegama iz HDZ-a, ali i brojnim drugim zaslužnim ljudima.

"Most je svehrvatski", rekao je ipak pri kraju govora.

Krila Oluje iznad Pelješkog mosta

20:30 - Iznad Pelješkog mosta akrobatski lete Krila Oluje.

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Krila oluje iznad Pelješkog mosta

Počela je svečanost otvorenja Pelješkog mosta

20:15 - Na odmorištu Komarna u utorak navečer počela je svečanost otvorenja Pelješkog mosta kojim će biti spojen jug Hrvatske s ostatkom države, uz nazočnost državnoga vrha, ministara, saborskih zastupnika, drugih uzvanika i brojnih građana.

Gospodarski je Pelješki most iznimno značajan za cijelu državu, ponajprije Dubrovačko-neretvansku županiju, a njegovim otvaranjem ponovno će, nakon više od 300 godina, biti povezan cijeli teritorij Hrvatske. Glavni projektant mosta je slovenski stručnjak Marjan Pipenbaher, gradila ga je kineska tvrtka, a s 85 bespovratnih sredstava gradnju je financirala Europska unija.

Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Tijekom sat i pol programa, koji je na odmorištu Komarna počeo skladbom "Fanfare 304" skladatelja Mateja Meštrovića, predviđeni su nastupi brojnih izvođača te prigodna obraćanja.

Nazočnima će se, među inima, kao izaslanica predsjednice Europske komisije, obratiti potpredsjednica EK Dubravka Šuica, video porukom kineski premijer Li Keqiang, a potom i državni vrh - premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te predsjednik Republike Zoran Milanović.

Svečanosti uz brojne građane nazoče i gotovo svi ministri u Vladi, brojni župani, saborski zastupnici, načelnici i gradonačelnici iz Dubrovačko-neretvanske županije, bivši visoki dužnosnici i političari te predstavnici gospodarske i akademske zajednice.

Plenković bez teksta: 'Most je divan. Nema repeticije'

19:44 - Premijer Andrej Plenković je za RTL Danas otkrio prve dojmove o samom mostu, netom nakon što je došao na svečano otvorenje: "Dojmovi su sjajni, most je divan. Svi zajedno smo puna srca. Svi smo imali želju i ambiciju, nije bilo razloga za ne vjerovati. Međunarodni položaj bio takav da smo to mogli učiniti, nije postojao razlog zašto ne, to je kohezijska politika, rijetke su politike koje imaju diskontinuitet teritorija. Znanjem, vještinama, potporom stručnjaka napravili su sjajan most koji povezuje Hrvatsku, EU, Schengen. Digli smo i odnose s Kinom", rekao je Plenković te zaključio kako povezivanje Hrvatske neće imati repeticije.

Rimčeva Nevera prvi je automobil koji će danas prijeći Pelješki most

18:11 - Rimčeva Nevera, registarskih pločica ZG-1400 KW, bit će danas prvi automobil koji će otvoriti Pelješki most, prenosi RTL.hr.

"Ovo je velika promocija Hrvatske, ovakva dva inženjerska projekta pokazuju da imamo sjajne ljude koji su sposobni napraviti ovako nešto", rekao je Matija Renić, glavni razvojni inženjer za Neveru u Rimac grupi pred Pelješkim mostom.

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

"Krećemo s kopna i kretati ćemo se brzinom od 50 kilometara na sat. To je jedna revijalna brzina kako bismo popratili revijalna događanja, odnosno vatromet", dodao je.

Oglasili se radnici koji su gradili most: 'Sad vidimo da se sve isplatilo'

17:36 - Na nekoliko kineskih radnika od njih 400 koji su sudjelovali u izgradnji mosta naišli su novinari 24sata i to dan uoči otvorenja.

"Četiri godine sam bio ovdje, radili smo dan i noć na izgradnji ovog mosta koji je tu sada iza nas spreman za otvaranje. Obitelj nam je jako nedostajala. Radi ovih iscrpnih radova imali smo mogućnost samo jednom godišnje otići doma na odmor, zagrliti i izljubiti svoje najmilije. Sad kad vidimo ovaj most shvaćamo da se sve isplatilo", govori za 24sata Hing iz Kine.

Image
'SHVAĆAMO DA SE ISPLATILO, ALI...' /

Oni su gradili Pelješki most: 'Ovdje sam bio 4 godine. Doma smo išli samo jednom godišnje. Nedostaje mi obitelj...'

Kineski veleposlanik pun riječi hvale

17:20 - Kineski veleposlanik u Hrvatskoj Qi Qianjin za kineske je medije govorio o otvaranju Pelješkog mosta.

"Pelješki most je istaknuti projekt promicanja kineske opreme, tehnologije i znanja u građevinskoj industriji u Hrvatskoj i svijetu, a produbit će obostrano korisne odnose Kine i Hrvatske te Europske unije", rekao je.

Također, pohvalio je kineska poduzeća koja su prebrodila negativan utjecaj pandemije i dovršila projekt u roku.

Stigla čestitka iz Slovenije

16:39 - Čestitka povodom otvaranja Pelješkog mosta stigla je i iz susjedne Slovenije. Slovenija je našoj zemlji čestitala uz poruku da je današnji dan "povijesni" za Hrvatsku. Također, izrazili su zadovoljstvo činjenicom da je Zagreb za projektanta odabrao slovenskog inženjera.

“Čestitke ministru Olegu Butkoviću i svim Hrvatskim na povijesnom danu, otvaranju mosta koji će Hrvatsku povezati u cjelinu”, navela je u čestitci na društvenim mrežama bivša premijerka Alenka Bratušek, danas članica vlade premijera Roberta Goloba.

Podsjetimo, Bratušek je trenutno slovenska državna tajnica za infrastrukturu, a s preustrojem vlade prema novoj organizaciji ministarstava na jesen će postati i ministrica. Osvrnula se i na činjenicu da su hrvatske vlasti planiranje i projekt Pelješkog mosta povjerili Slovencu, inženjeru Marjanu Pipenbaheru te rekla: "To ima posebno značenje te učvršćuje dobrosusjedske odnose i prijateljstvo među našim državama".

Policija pazi na sigurnost svih građana

16:18 - MUP je na svojim društvenim mrežama pozvao sve građane da se obrate za pomoć u slučaju potrebe.

"Kako bi sve proteklo u svečanoj atmosferi, za sigurnost posjetitelja brine policijski Stožer koji koordinira svim žurnim službama. Obzirom na vrućinu i velik broj posjetitelja, ukoliko vam zatreba pomoć obratite se s punim povjerenjem najbližem policajcu", napisali su na Twitteru.

Policijsko plovilo s imenom Miroslava Blaževića - Čađe prošlo ispod mosta

16:11 - Ispod Pelješkog mosta danas je prošlo i policijsko plovilo s imenom heroja Miroslava Mlaževića - Čađe.

"Dok obilježavamo obljetnicu pogibije 13 redarstvenika u Strugi Banskoj i istinskog heroja Miroslava Blaževića - Čađe, policijsko plovilo s njegovim imenom prolazi ispod Pelješkog mosta. Samo jedan kratki trenutak, a toliko govori o povijesti države i naroda", napisali su iz MUP-a na svojim društvenim mrežama.

U Dubrovniku predstavljena monografija 'Most Pelješac'

15:40 - Monografija "Most Pelješac" autora novinara Jutarnjeg lista Krešimira Žabeca, koja govori o gradnji mosta koji je prometno povezao južnu Dalmaciju s ostalim dijelovima Hrvatske, predstavljena je u utorak uoči njegova otvorenja. Na predstavljanju u palači Sponza u Dubrovniku sudjelovao je predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je istaknuo kako je riječ o najvećem infrastrukturnom objektu izgrađenom u Hrvatskoj posljednjih godina i projektu u čijoj su realizaciji mnogi dali velik doprinos.

Do 16 sati most otvoren za građane

15:38 - Pelješki most otvoren je do 16 sati za sve građane i posjetitelje koji žele prošetati do prvog pilona, objavilo je u utorak na twitteru Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP). Ističe se da se sa sigurnosnog aspekta sve odvija u najboljem redu. Na okolnim prometnicama promet je lagano pojačan, a MUP je pozvao građane na pridržavanje uputa policajaca na terenu. Pelješkim mostom, koji će svečano biti otvoren večeras, prometno će biti povezan jug Hrvatske s ostatkom države, a povijesni događaj obilježava se tijekom cijeloga dana programom koji se održava s dviju strana mosta – na odmorištima Brijesta i Komarna.

Bez njihovog nevjerojatnog podhvata most ne bi mogao biti završen

14:12 - Uoči svečanosti otvaranja Pelješkog mosta Slobodna Dalmacija podsjeća na junake bez kojih bi se most teško spojio. Naime, u proljeće 2020. godine, u podmorju Neretvanskog kanala dogodila se nezgoda - zapeo je vrh pilota u kamenu na 25 metara ispod morskog dna na pelješkoj strani pa se stup nije moglo betonirati. Radovi su stali i tada su na scenu stupili ronioci splitske tvrtke "Stijeg" koji su nadljudskim naporima uspjeli izvući dvije tone težak komad čelika i tako omogućit nastavak radova.

Dok su kineski radnici danonoćno izvodili radove na gornjem ustroju mosta, ronioci su se morali spustiti u metar i pol široku cijev pilota ukupne dužine pedeset metara, odrezati iskrivljeni dio, kako bi se pilot-temelj stupa mosta mogao betonirati te na sebe primiti nosivu konstrukciju. Nakon četiri mjeseca nadljudskih napora, upotrebljavajući kumulativne mine, elektrode i rezalice, ronioci su uspjeli izvući "iskrivljeni“ čelični komad, pa je most ovog ljeta mogao zasjati punim sjajem.

"Radilo se u nemogućim uvjetima. Ronioci su se spuštali u unutrašnjost uske cijevi pilota kako bi izvukli taj komad, prisjeća se Boran Martić, vlasnik tvrtke "Stijeg", koji je i sam više puta zaranjao u cijev usku 1,63 metra. Posao nije bio nimalo lagan. Dapače, nešto neviđeno na ovim prostorima. Ronilo se sa specijalnim mješavinama kako bi se smanjio utjecaj pijanstva morskih dubina. Učinili su više od 200 urona, što prevedeno ispada oko pedeset sati. U cijev je mogao ući samo jedan čovjek jer za dvojicu nema mjesta. Vidljivost je bila nikakva. Zaron je trajao dvije i pol minute, izron 26 minuta, a sam rad u cijevi je bio sedamnaest minuta. Ronioci su radili svaki drugi dan.

"Bili su nemogući uvjeti rada, slaba vidljivost i uglavnom opipom smo utvrđivali deformacije cijevi", ističe Martić: "Na početku smo pokušali s kumulativnim minama, ali nismo uspjeli zbog velikog pritiska u podmorju pa smo od toga odustali. Zatim smo počeli rezati elektrodama uz potporu našeg profesora sa splitskog FESB-a Nikše Krnića, koji je doktorirao na podvodnom rezanju i varenju. On nam je bio stručna podrška u ovome."

"Svaki zaron u cijevi je iznimno težak za ronioca jer se radi u nenormalnim uvjetima. Ovo je jedinstvena operacija u svijetu. Ovakvo nešto se nigdje nije radilo. Naftne kompanije režu stupove sa skupim robotima pa se isušuju piloti i prave suhe komore da bi alati mogli raditi. No to nije bilo moguće na pelješkom mostu, pa smo mi izveli svojevrsni ronilački triler", naglašava Martić.

MUP tvrdi da se sve odvija u najboljem redu

14.07 - MUP je na Twitteru tvitao da nema nikakvih problema na Pelješkom mostu te da je otvoren za posjetitelje do 16 sati.

Jadrolinija ne planira ukidati linije

13.17 - Andro Stražičić, zapovjednik trajekta, rekao je za N1 kako misli kako će otvorenje Pelješkog mosta utjecati na to da se smanji trajektni promet i do 50 posto. "Tu putuje dosta kamiona nabave za Korčulu, turisti koji su navikli na naše brodove, domaći s povlaštenim kartama...", govori. Ipak, zasad Jadrolinija ne planira ukidati linije.

Plenković: 'Ovaj most nije luksuz, on je nužnost'

12:30 - "Poanta je da, kad se neke stvari dovedu do kraja, čini se kao da je išlo sve po loju. Nikad ništa ne ide po loju, pa ni ovaj most. Zato govorimo o skladu, odlučnosti da strateške nacionalne interese ostvarujemo s punim samopouzdanjem, vizijom i osnaženim međunarodnim položajem - ovaj projekt pokazuje što je Hrvatska danas, a što je nekad htjela biti", rekao je Andrej Plenković te dodao da Pelješki most spaja i simbolično, a za nas je posebno bitan jer integrira hrvatski teritorij.

Više pročitajte OVDJE.

Počeo je revijalni maraton lađa

12:00 - Revijalni maraton neretvanskih lađa prolazi dionicu dugu 4,8 kilometara od Komarne do Brijeste koja će pokazati tradiciju neretvanskog kraja. "Sudjeluje 12 ekipa, oko 150 lađara i lađarica, kao što je to bilo u povijesti jer u Neretvi su žene također bile te koje su vozile lađu", rekao je Ante Šprlje iz Udruge lađara za N1.

Pogledajte kako je izgradnja Pelješkog mosta izgledala iz svemira

11:58 - Sentinel-2, sustav Copernicus Programa, pratio je izgradnju jednog od najvećih i najvažnijih infrastrukturnih projekata u Republici Hrvatskoj. Time-lapse prikazuje područje Pelješkog mosta na snimkama satelita Sentinel 2A i Sentinel 2B u razdoblju od 2017. godine do svega par dana prije službenog otvaranja i puštanja mosta u promet, objavljeno je na stranici konzultantske kuće u području zaštite okoliša i prirode Oikon.

Više pročitajte OVDJE.

Hajduković: 'Zašto otvaramo most kojemu nedostaje 7 kilometara ceste?'

11:50 - Saborski zastupnik iz Kluba Socijaldemokrata Domagoj Hajduković na Twitteru je objavio status o otvaranju Pelješkog mosta u kojem postavlja pitanje zašto se most otvara ako pristupne ceste nisu završene.

"Nitko ne spori da je Pelješki most velika stvar za Hrvatsku iz već puno puta spominjanoj razloga kao i nacionalni projekt više Vlada. Ne želeći kvariti svečarsko raspoloženje, ne mogu se ne zapitati dvije, po meni jako bitne stvari. Zašto otvaramo most kojemu još nedostaje 7 kilometara ceste - sav promet s mosta prolazit će kroz Ston. Zašto smo odlučili potrošiti nemalu svotu novca na ceremoniju otvaranja? Ne bi li neka skromnija ceremonija bila primjerenija ovim nesigurnim vremenima? Što vi mislite?" piše Hajduković.

Luka Bebić: 'Ja sam sanjao most i prije nego sam to iznio u Saboru'

11:45 - Bivši predsjednik Sabora, Luka Bebić, kojega neki smatraju i jednim od idejnih začetnika Pelješkog mosta, gostovao je u Novom danu i komentirao njegovo otvaranje.

"Svako ljeto sam pratio napredak izgradnje dalekozorom kojeg su mi djeca poklonila za rođendan”, rekao je Bebić za N1 i uperio pogled kroz dalekozor ka mostu koji će večeras biti svečano otvoren. Kaže da će biti prisutan na svečanosti otvorenja. "Dobio sam poziv i doći ću", rekao je.

Na pitanje o tome tko je pokrenuo ideju o izgradnji mosta, HDZ ili SDP, Bebić odgovara:

"Ne znam zašto se uporno mimo činjenica lansiraju neistine. Nemam protiv nikoga ništa, ali neistina je da na redovitim izborima za županiju ’97. godine nije izabran dr. Jure Burić. Kako je došlo do poremećaja u političkim izborima, raspisani su izvanredni izbori ’98. godine. Tada je za župana izabran Ivo Šprlje. Ja sam ’94. godine na klubu zastupnika HDZ-a rekao da ćemo morati izgraditi most. Ja sam pred klubom predložio izgradnju mosta, a što se tiče javnosti i stava, to sam iznio 1.10.1998. godine. Oni su tada rekli da će most za Pelješac biti Sanaderov Obrovac”, rekao je.

Kaže da se prihvaćaju "namjerno lansirane neistine".

"Ja to mogu i dokazati dokumentima, a ne pričama. Ja sam sanjao most i prije nego sam to iznio u Saboru. Ništa ne tvrdim što ne mogu dokazati crno na bijelo”, rekao je.

Kako navodi, bivši premijer Ivo Sanader je dva puta otvarao radove na mostu.

"Sanader ga je otvorio 2005. i 2007. godine pa je Vlada koja je došla nakon njega zaustavila radove. Iz SDP-a se stalno govorilo o koridoru kroz Neum", rekao je.

Kaže da je "nekima motiv pokazati tko je pokrenuo izgradnju".

"Ne znam zašto se ljudi svrstavaju u navijački tabor po ideološkom oredjeljenju. Ono što je istina se ne može mijenjati, bez obzira na to koji autoritet iznosi te neistine", rekao je Bebić.

Butković: 'Ne završava sve s Pelješkim mostom, nastavljamo veliki investicijski ciklus'

11:30 - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković govorio je o novim investicijama povodom otvaranja Pelješkog mosta. Istaknuo je da potpisivanje memoranduma otvara vrata gradnji novih mostova, luka i pruga.

"To je nešto što nam daje nadu da ne završava sve s Pelješkim mostom nego otvaramo novu stranicu i nastavljamo još snažnije ulagati ne samo u prometnu, nego u čitavu infrastrukturu danas u Hrvatskoj."

Uz pomoć europskih fondova, prvenstveno nove financijske omotnice, ali i Nacionalnog programa oporavka, dodao je, nastavit ćemo ovaj veliki investicijski ciklus.

Bogat kulturno-zabavni program na južnoj strani mosta: Večeras se očekuje spektakularan vatromet

11:30 - Uoči večerašnjeg svečanog otvorenja Pelješkog mosta, na njegovoj južnoj strani kod mjesta Brijesta u tijeku je bogat kulturno-zabavni program, a nastupima plesačkih i pjevačkih skupina te kulturno-umjetničkih društava iz cijele Hrvatske nazoče brojni mještani i turisti.

Za podne je najavljen početak maratona lađa iz Konavala do Brijesta i nazad. Mještani i turisti imaju priliku prošetati mostom s južne strane do prvog stupa petstotinjak metara od početka. U programu nastupaju brojna plesna i kulturno-umjetnička društva, a posebno je zapažen nastup muškog pjevačkog društva iz slavonskih Gundinaca koji su svoj program pjesama domoljubnog karaktera umjesto na natkrivenoj pozornici izveli na samom mostu.

U samoj Brijesti, mjestašcu s manje od 100 stanovnika, glavna fešta očekuje se u 22 sata uz nastup grupe Magazin. Atmosfera je svečana i vesela, većih gužvi nema, a angažiran je dostatan broj policajaca i zaštitara.

Na mostu je spremna impozantna pirotehnika te se očekuje atraktivan vatromet nakon večerašnjeg svečanog otvaranja kojem će, među ostalima, nazočiti i najviši državni dužnosnici. Građani će vatromet moći pratiti s obje strane Pelješkog mosta te na trajektu i brojnim brodicama usidrenim u Brijestima.

Iza 21 sat očekuje se blagoslov nakon kojega bi Pelješki most, kojim će bez međudržavne granice biti povezan krajnji jug Hrvatske s ostatkom zemlje, biti pušten u promet.

Europska komisija: 'Most će uvelike olakšati svakodnevni život hrvatskih građana'

11:15 - "Danas se otvara Pelješki most, jedan od najvećih projekata u Europskoj uniji i Hrvatskoj financiran sredstvima kohezijske politike. EU je u projektu sudjelovao s 357 milijuna eura", kažu iz Europske komisije (EK).

"Pelješki most ubrzat će gospodarski razvoj i ojačati teritorijalnu koheziju južne Dalmacije i Hrvatske u cjelini. Projekt je iznimno važan za Hrvatsku, ali i za Europsku uniju. Ovaj je most simbol europske solidarnosti i pokazatelj financijske i političke podrške Hrvatskoj. Uvjerena sam da će znatno poboljšati svakodnevni život građana i biti važna sastavnica razvoja Hrvatske", rekla je povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

Novim mostom preko Jadranskog mora u Malostonskom zaljevu povezuje se Dubrovačko-neretvanska županija s ostatkom Hrvatske. Skraćivanjem vremena putovanja između Dubrovnika i Splita most će uvelike olakšati svakodnevni život hrvatskih građanki i građana, ali i stanovnika susjednih područja.

Neometan protok ljudi i robe znači lakši pristup javnim uslugama, primjerice zdravstvenoj skrbi, ali i komercijalnim uslugama u brojnim podregionalnim centrima. Od bolje povezanosti veliku će korist imati turizam i trgovina te će se ojačati teritorijalna kohezija južne Dalmacije i ostatka zemlje. Pelješki most ima četiri trake, dug je 2,4 km, a visok 55 m, što omogućuje neometan prolaz brodova ispod njega.

EU financira i infrastrukturu povezanu s mostom, kao što su pristupne ceste, tuneli, mostovi i vijadukti. To uključuje izgradnju stonske obilaznice duge 8 km i rekonstrukciju postojeće ceste D414. Most i dijelovi pristupnih cesta u funkciji su od danas, a očekuje se da će zadnja faza projekta i stonska obilaznica biti dovršeni do kraja 2023. Komisija je u lipnju 2017. na temelju studije izvedivosti odobrila sredstva EU-a za gradnju Pelješkog mosta u Hrvatskoj, podsjećaju iz EK.

Očekuje nas nekoliko iznenađenja

11.14 - “Sve je spremno, svi se veselimo, sve teče u najboljem redu”, rekao je za N1 predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić. “Dobro je da cijelo ovo slavlje uveličamo i s nekoliko iznenađenja, ne bih sad govorio o tome”, kaže. Frka Petešić ne očekuje da će biti “situacija” jer smatra da je ovo “svehrvatski projekt”. Najviše se ipak, kaže, učinilo u posljednjih šest godina, u mandatu vlade Andreja Plenkovića. “Danas je zaista povijesni dan, nakon 304 godine i pet dana ponovno se cestovno spaja jug i ostatak Hrvatske”, kaže Frka Petešić.

Direktor HTZ-a: 'Pelješki most će biti nova turistička atrakcija'

10:45 - Pelješki most, uz prometnu funkcionalnost povezivanja s jugom Hrvatske, postaje i nova turistička atrakcija o čemu već strani mediji rade priloge, a bit će i dio turističke promocije zemlje te se očekuje da dodatno potakne turističku potražnju za jugom, ističe za Hinu direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

"Most će zasigurno biti nova turistička atrakcija, kako za nautičare, za koje će plovidba ispod mosta biti poseban doživljaj, tako i za brojne putnike i turiste kojima se pruža prekrasan pogled na most s okolnih vidikovaca i cesta. Koliko će motiv i sam most biti uključen u kreiranje posebnih ponuda, tura, suvenira i drugog ovisi o samim destinacijama i subjektima koji djeluju na tom području, a HTZ će kao i do sada koristiti most u sklopu promotivnih i informativnih kampanja", poručio je Staničić uoči otvaranja Pelješkog mosta u utorak.

Još je rano, kako dodaje, govoriti o izravnom i konkretnom utjecaju mosta na turistička kretanja u destinacijama na krajnjem jugu, ali smatra da je sasvim sigurno da će most smanjiti ovisnost juga i njegovog turizma o zračnom prometu.

Image
Foto: Milan Sabić/PIXELL
Image
Foto: Milan Sabić/PIXELL

"Iako su za Dubrovačko-neretvansku županiju među najvažnijim turističkim tržištima Velika Britanija i SAD, jako su važna i tržišta Njemačke, Poljske, Francuske i Slovenije, kao i domaće tržište, pa se očekuje i izravan utjecaj mosta na jaču potražnju i posjećenost i s tih tržišta. To se uklapa i u sliku Hrvatske kao vrlo dobro pozicionirane i prepoznate kvalitetne auto destinacije, čemu Pelješki most dodatno pridonosi", kaže Staničić.

Da most privlači turiste, ali i medije iz svijeta, pokazuje i prošlotjedna posjeta novinarske ekipe vodećeg europskog informativnog kanala Euronewsa, koji su ga u organizaciji HTZ-a snimali uz turističke teme i ponudu Dubrovačko-neretvanske županije te će prilog emitiati na tom kanalu koji je dostupan za oko 70 posto kućanstava u Europi ili za oko 145 milijuna ljudi.

O vezi s turizmom Staničić još naglašava da, uz bolju prometnu dostupnost Dubrovnika i cijelog poluotoka Pelješca, most znači i da će putovanje tim dijelom zemlje od sada biti puno praktičnije i ugodnije.

"Posebno smo ponosni i kako je most svojim kompleksnim i unikatnim dizajnom promijenio vizuru Malostonskog zaljeva, što će nam svakako koristiti i u pripremi atraktivnih te kvalitetnih promotivnih materijala i sadržaja za inozemna tržišta", kaže Staničić.

Niko Pulić o najemotivnijoj vožnji u karijeri

10:22 - Automobilistička legenda Niko Pulić otkrio je za Jutarnji list detalje jedne od za njega najvažnijih i najemotivnijih vožnji u bogatoj karijeri. Naime, na sredini mosta susrest će se Rimčeva Nevera i automobil kojim upravlja Pulić.

"Ne smijem otkriti baš sve, ali dio mogu, krećem sa strane Brijeste prema Komarni, Nevera će od Komarne. Ona ide prema Dubrovniku, ja prema Zagrebu, što je i logično. Poanta je da se mimoiđemo ako može u par centimatera u sredini sredine mosta. To će pratiti vatromet", kaže Niko Pulić.

Njegovo vozilo nije brendirano, nema čak ni ime, ali ne nedostaje mu ljutih konja ispod "haube".

Ministarstvo branitelja: 'Danas slavi cijela Hrvatska, ovo je događaj koji nas poziva na zajedništvo'

10:08 - "Pelješki most spaja Hrvatsku ne samo teritorijalno, nego i na simboličkoj razini, događaj je to koji nas ujedinjuje i poziva na zajedništvo, isto ono koje nas je dovelo do pobjede u Domovinskom ratu. Spajanje sjevera i juga Hrvatske generacijski je projekt, a svečanost otvorenja Pelješkog mosta povijesni događaj u kojem sudjeluju hrvatski branitelji iz svih krajeva naše domovine.

Uz obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, među uzvanicima su predstavnici svih gardijskih brigada, specijalne policije iz Domovinskog rata, pričuvnih postrojbi Zbora narodne garde i drugih postrojbi Hrvatske vojske, hrvatskih ratnih vojnih invalida i logoraša srpskih koncentracijskih logora, uključujući predstavnike dubrovačkih branitelja. Tim povodom su varaždinski branitelji prepješačili tisuću kilometara od Vukovarskog vodotornja do Pelješkog mosta, kako bi i tim simboličnim činom dali potporu povezivanju svih krajeva naše domovine.

Image
Foto: Grgo Jelavić/PIXELL
Image
Foto: Grgo Jelavić/PIXELL

Kao što je i najavljeno, u sklopu svečanog programa sudjelovat će i branitelji iz više motoklubova, a programu s obje strane mosta bit će nazočni predstavnici ratnih postrojbi i braniteljsko-stradalniče populacije iz cijele Hrvatske. Pozvani su i svi koji mogu i žele nazočiti tom povijesnom događaju da se pridruže mještanima kako bi zajedno proslavili otvorenje Pelješkog mosta, kojega ne bi bilo da nije bilo doprinosa i žrtve hrvatskih branitelja u obrani i oslobađanju naše domovine.

Prisjećajući se svih naših pobjeda u Domovinskom ratu uoči nadolazećeg Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, ponosni smo što možemo zajedno slaviti i uspješan dovršetak ovog projekta kojim je Hrvatska napokon povezana. Vjerujemo kako danas slavi cijela Hrvatska, a svi koji nisu u mogućnosti nazočiti svečanosti otvorenja Pelješkog mosta izravan prijenos mogu pratiti u svojim domovima.

Pelješki most spaja Hrvatsku ne samo teritorijalno, nego i na simboličkoj razini, događaj je to koji nas ujedinjuje i poziva na zajedništvo, isto ono koje nas je dovelo do pobjede u Domovinskom ratu. Stoga proslavimo i ovaj podvig, u mislima na sve koji nisu dočekali ovaj dan, a kojima je smo vječno zahvalni za našu slobodu i neovisnost", stoji u priopćenju Ministarstva branitelja.

Održana prva utrka preko Pelješkog mosta, pobjednica otkrila kako je bilo: 'Ponosna sam'

09:43- Lukrecija Krstičević iz Mekovića pobjednica je utrke DU Motion. Kaže kako je jako ponosna što je došla trčati te da joj je jako drago što je Hrvatska napokon spojena.

"Bilo je lijepo trčati jer smo uz more, ali bilo je jako vruće", kaže pobjednica koja se, prema vlastitim riječima, nije previše pripremala za utrku.

Granična policija očekuje 30 posto manje prometa na Neumu

9:40 - Dražen Sršen iz granične policije PU dubrovačko-neretvanske za N1 kaže kako još danas očekuju gužvu, a onda se, kad most bude pušten u promet, nadaju rasterećenju. Velik udio onih koji prelaze granicu na GP Klek je stranaca, kaže on.

"Temeljem nekih grubih procjena, očekujemo pad prometa za nekih 30-ak posto", kaže.

Snimka za povijest: Pogledajte posljednje kadrove razdvojene Hrvatske iz zraka

9:36 - U svibnju prošle godine, u jeku gradnje Pelješkog mosta snimili smo ove impresivne kadrove. Danas se otvara Pelješki most, a Hrvatska je napokon spojena.

Projektant Pipenbaher otkrio sve izazove projektiranja Pelješkog mosta

9:30 - Slovenski inženjer Marjan Pipenbaher koji je projektirao Pelješki most ima iza sebe više od 200 takvih projekata, a u razgovoru za Slovenski radio izjavio je povodom njegova otvaranja kako smatra da taj projekt spada u “svjetski rang” te da mu je predstavljao najveći izazov do sada.

“Pelješki most spada među pet najvećih europskih mostova preko morskih zaljeva koji su sagrađeni na početku 21. stoljeća i spada u svjetski rang”, kazao je Pipenbaher i dodao da je u najveći izazov bilo projektiranje temelja s obzirom da je izložen vjetrovima i da se nalazi na seizmičkom području.

Više pročitajte OVDJE.

Pelješki most u perspektivi

9.15 Infografika prikazuje Pelješki most u odnosu na druge velike svjetske mostove .U Pelješki je most ugrađeno više od 65 tisuća tona čelika, 70 tisuca kubika betona i vise od 19 tisuća tona armature.Izgradjeno je 32,5 kilometara pristupnih cesta, a gradnja mosta trajala je 1277 dana.

Image
Foto: Marko Picek/PIXSELL
Image
Foto: Marko Picek/PIXSELL

Utrka do sredina mosta i nazad

9.00 Počela je utrka Du Motion na mostu, odvijat će se do sredine mosta i natrag.

Image
Foto: Grgo Jelavić/PIXELL
Image
Foto: Grgo Jelavić/PIXELL

Oglasilo se kinesko veleposlanstvo

8.58 Veleposlanstvo NR Kine poslalo je povodom otvaranja Pelješkog mosta priopćenje u kojem kažu kako je proces izgradnje mosta i ističu kako je ovaj projekt bio važan i za Hrvatsku i za Kinu.

"U trenutnoj situaciji neizvjesnog globalnog gospodarskog oporavka, kineski ekonomski temelji sa snažnom otpornošću, velikim potencijalom i usmjerenošću na dugoročno poboljšanje, nisu se promijenili, te će nastaviti nepokolebljivo otvarati na visokoj razini i promicati visokokvalitetni razvoj. Kina želi surađivati s drugim zemljama u svijetu, uključujući Hrvatsku, kako bi zajednički stvorili perspektivu za razvoj, zajednički uživali u prilikama za rast, nastavili podupirati gospodarsku globalizaciju i multilateralnu suradnju, dodatno produbili globalnu suradnju za razvoj i promicali izgradnju zajednice sa zajedničkom budućnosti za čovječanstvo. Vjerujem da će zajedničkim naporima dvaju naroda kinesko-hrvatska uzajamno korisna suradnja zasigurno postići novi i veći razvoj i donijeti dobrobit dvjema zemljama i narodima", stoji u priopćenju.

Više pročitajte OVDJE.

Počeo je program otvorenja

8.45 U Brijesti je počeo program otvorenja Pelješkog mosta nastupom mažoretkinja uz limenu glazbu.

Branitelji iz Vukovara prvi su prošli Pelješkim mostom

8.40 Korak po korak i već tisuću kilometara pješice do Pelješkog mosta. Svečano otvorenje ova četvorica branitelja iz Varaždina nikako nisu htjela propustiti. "Hodamo već 35 dana. Krenuli smo iz Vukovara, vodotornja, sad već 1100 kilometara. Pozivamo sve branitelje da uveličaju to, to je njihov most, da bude svečano", rekao je branitelj Nenad Kamenar za RTL.

No, samo odabrani mogu u program - prijeći mostom i biti među uzvanicima. A dubrovačke branitelje je razljutilo zašto tu nema njih.

Otvorenje mosta najavili i strani mediji

8:30 - Otvorenje Pelješkog mosta najavili su strani mediji pa tako AFP na Twitteru piše kako "Hrvatska svečano otvara ključni most kojim će, tri desetljeća nakon proglašenja neovisnosti, povezati južni dio svoje obale, uključujući vrlo turistički srednjovjekovni grad Dubrovnik, s ostatkom zemlje, zaobilazeći mali pojas bosanske obale."

Više pročitajte OVDJE.

Pelješkim mostom posjetitelji mogu prošetati od 10 sati

7:33 - Pelješkim mostom posjetitelji će moći prošetati u utorak od 10 sati, izvijestili su u ponedjeljak iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Tijekom održavanja ceremonije otvaranja Pelješkog mosta koja se održava u utorak, 26. srpnja, Ravnateljstvo policije u suradnji s Policijskom upravom dubrovačko-neretvanskom provoditi će posebne mjere osiguranja. Pristup odmorištu Brijesta odvijati će se isključivo preko prometnog čvora Brijesta te će za posjetitelje biti osiguran određen broj parkirnih mjesta.

Od 10 sati Pelješki most bit će otvoren za sve građane i posjetitelje koji žele prošetati do prvog pilona. Sa strane Komarne mostu će se moći pristupiti organiziranim prijevozom mini-busevima od 10 do 16 sati (polazak sa parkirališnog prostora iz turističkog naselja Klek), nakon čega će početi pripreme za službeni program.

U 20,15 sati počinje centralna svečanost na odmorištu Komarna, dok će svi zainteresirani građani prijenos svečanosti otvorenja Pelješkog mosta moći pratiti putem videozida na odmorištu Brijesta i televizijskim prijenosom na HTV1.

Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske pobrinut će se da se promet odvija sa što manje zastoja i čekanja, a građane su zamolili za razumijevanje i strpljenje u slučaju zastoja u prometu te ih ujedno pozvali da poštuju upute policijskih službenika na terenu.

Danas se otvara Pelješki most kojim se spaja jug Hrvatske s ostatkom države

7:20 - Pelješkim mostom, koji će svečano biti otvoren večeras, prometno će biti povezan jug Hrvatske s ostatkom države, a povijesni događaj obilježava se tijekom cijeloga dana programom koji se odvija s dviju strana mosta – na odmorištima Brijesta i Komarna.

Na Brijesti program počinje ujutro u 8 sati budnicom nekoliko orkestara iz Dubrovačko-neretvanske županije, slijedi utrka trkača svih generacija te utrka lađara ispod mosta, uz nastupe klapa, kulturno-umjetničkih društava do večernjih sati.

Samo svečano otvaranje "svehrvatskog projekta" mosta počet će u 20.15 na odmorištu Komarna, a predviđeno je da će trajati oko sat i pol.

Nastupit će, među ostalima, Dubrovački simfonijski orkestar, Dubrovački trombunjeri, Lado, Linđo, plesne skupine, kulturno-umjetnička društava, pjevači. Hrvatsko glazbeno društvo Sv. Cecilija izvest će Morešku, a bit će izvedena i skladba Mateja Meštrovića specijalno komponirana za ovu prigodu.

Nazočnima će se kratko obratiti župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, kao izaslanica predsjednice Europske komisije, potpredsjednica EK Dubravka Šuica, video porukom kineski premijer Li Keqiang, a potom premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te predsjednik Republike Zoran Milanović.

Svečanost u Komarni završit će izvedbom "Himne slobodi", vatrometom tijekom kojeg će zvoniti i zvona svih crkava Dubrovačke biskupije te blagoslovom mosta, a prvi će njime nakon otvaranja, oko 22 sata, proći motociklisti braniteljskih postrojbi.

Tijekom vatrometa mostom će proći i dva automobila hrvatske proizvodnje - Rimčeva Nevera te automobil koji "gradi" proslavljeni automobilistički as Niko Pulić.

Redovan promet Pelješkim mostom krenut će u ponoć.

Most, čija je cjelokupna čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode zajedno teška kao 30 Eiffelovih tornjeva, najveći je hrvatski infrastrukturni projekt financiran iz EU-ovih fondova s bespovratnih 357 milijuna eura (85 posto troškova), a na njemu je tijekom deset godina radilo nekoliko vlada.

Most je integralne hibridne konstrukcije s 13 raspona, od kojih je pet glavnih (centralnih) raspona duljine 285 metara, šest centralno postavljenih armiranobetonskih pilona visine 33 metra, te dvije trake zajedno sa zaustavnom trakom koja će služiti za održavanja mosta.

Prelazi preko morskog tjesnaca širine 2140 metara, dug je 2404 metra, s plovidbenim profilom ispod mosta 200 puta 55 metara, a glavni i odgovorni projektant mu je Marjan Pipenbaher.

Gospodarski je iznimno značajan za cijelu državu, ponajprije Dubrovačko-neretvansku županiju, a njegovim otvarenjem dokinut će se teritorijalni disokuntinuitet nastao prije više od 300 godina kada je tadašnja Dubrovačka republika prepustila dio obale Otomanskom carstvu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo