'PELJEŠKI MOST JE NAMA NUŽAN' / Plenković pokazao dokument koji inače ne pokazuje: 'Moram reći par riječi koje su dosta važne!'

Image
Foto: Denis Kapetanovic/Pixsell

Svečano otvaranje Pelješkog mosta bit će večeras, ali cjelodnevni program započeo je od ranih jutarnjih sati

26.7.2022.
10:50
Denis Kapetanovic/Pixsell
VOYO logo

Svečano otvaranje Pelješkog mosta bit će večeras, ali cjelodnevni program započeo je od ranih jutarnjih sati. Nakon budnice nekoliko orkestara iz Dubrovačko-neretvanske županije održana je utrka trkača svih generacija.

Povodom otvaranja mosta koji spaja jug Hrvatske s ostatkom države, govor je održao Andrej Plenković koji je nazočio predstavljanju monografije Pelješki mostu u Palači Sponza na dubrovačkom Stradunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi kad smo nastupili 2016. imali smo vrlo jasan cilj. Svatko je tu nešto dao, ali mi smo pokazali tri bitne stvari. Prvo, odlučnost: sagradit ćemo ga. Imali smo sve alate da se to dogodi. Međunarodni položaj Hrvatske, članice NATO-a i EU-a", započeo je Plenković kratko obraćanje te dodao kako ne može ne dotaknuti se aktualne situacije u BiH oko prosvjeda uslijed izmjena izbornog zakona.

Image
IMPOZANTNO I VELEBNO ZDANJE /

Pelješki most duži je od mnogih čuvenih u svijetu, ali u Hrvatskoj ipak postoji jedan koji je duži

Image
IMPOZANTNO I VELEBNO ZDANJE /

Pelješki most duži je od mnogih čuvenih u svijetu, ali u Hrvatskoj ipak postoji jedan koji je duži

'Ovaj most nije luksuz, on je nužnost'

"Jučerašnji događaji u Sarajevu, s ovim neprihvatljivim i groznim prosvjedima, pokazuju da je nama most nužan, ovaj most nije luksuz nego nužnost", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poanta je da, kad se neke stvari dovedu do kraja, čini se kao da je išlo sve po loju. Nikad ništa ne ide po loju, pa ni ovaj most. Zato govorimo o skladu, odlučnosti da strateške nacionalne interese ostvarujemo s punim samopouzdanjem, vizijom i osnaženim međunarodnim položajem - ovaj projekt pokazuje što je Hrvatska danas, a što je nekad htjela biti", rekao je Plenković te dodao da Pelješki most spaja i simbolično, a za nas je posebno bitan jer integrira hrvatski teritorij.

Plenković je rekao da će pokazati dokument koji inače ne pokazuje te je podsjetio kako je ovo velika godina za Hrvatsku: uvođenje eura, ulazak u Schengen...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neka ne bude 'tko je više dao', nego se svi danas veselimo", poručio je Plenković te podsjetio da su "dva mandata potrebne za velike stvari", te je zahvalio svima koji su dali doprinos u izgradnji mosta.

Mnogo delikatnih situacija

Monografija "Most Pelješac" autora novinara "Jutarnjeg lista" Krešimira Žabeca, koja govori o gradnji mosta koji je prometno povezao južnu Dalmaciju s ostalim dijelovima Hrvatske, predstavljena je u utorak uoči njegova otvorenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je kako je u realizaciji projekta bilo mnogo delikatnih situacija, primjerice zahtjeva da se poveća visina mosta iznad mora i proširi plovni puta ispod njega, što je rezultirao povećanjem troškova, tako da se zabrinuo da Europska unija to neće željeti sufinancirati.

"No, uspjeli smo uz snažnu argumentaciju i političku podršku ići dalje, pokazali smo EU i svijetu da možemo realizirati velike projekte i povlačiti EU sredstva", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako županija, osim Pelješkog mosta, dobiva i 32 kilometra brzih cesta, što je najvažniji korak u povezivanju, te je najavio nastavak drugih prometnih projekata. Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako Pelješki most nije samo infrastrukturni objekt, nego mnogo više od toga jer će donijeti prosperitet.

Ideja spajanja južne Dalmacije

Glavni projektant Pelješkog mosta Marjan Pipenbaher rekao je kako mostovi imaju posebno mjesto u graditeljstvu jer premošćuju rijeke, mora i kanjone i odraz su tehnološkog razvoja zemlje i društva. Dodao je da monografija opisuje ideju spajanja južne Dalmacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor monografije Krešimir Žabec rekao je kako nije imao ambiciju napisati stručnu knjigu te da su, osim Pelješkog mosta, važne i prometnice s infrastrukturnim objektima koje ga povezuju. Urednik Ivica Buljan napomenuo kako je monografija na 348 stranica podijeljena na politički, estetski i graditeljski dio te da govori o tome kako se gradio most i o ljepotama Pelješca. 

Monografiju "Most Pelješac" u hrvatsko-engleskom izdanju objavila je Hanza medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sva zbivanja na dan otvaranja Pelješkog mosta uživo možete pratiti OVDJE.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo