NJUJORŠKI PODRUMI SMRTI / U podzemlju živi 114.000 ljudi, mahom sirotinje: Oni su najpogođeniji poplavama, no o tome - svi šute

Mnogi su podrumi nakon uragana Ide ostali poplavljeni, a poginulo je 11 osoba od 114.000 koliko se procjenjuje da ilegalno živi u njima

5.9.2021.
8:42
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Njujorški podrumi pretvoreni u stanove udaljene samo nekoliko koraka od nogostupa postali su smrtonosne klopke za desetak stanovnika koji su se u njima utopili u poplavama nakon oluje Ide. Slavni "podrumi" Manhattana, Brooklyna ili Queensa ponekad su vrlo primitivni, često ilegalni i u njima uglavnom žive radnici s niskim primanjima, imigranti ili studenti.

Jedanaest ljudi, uključujući dvogodišnje dijete, utopilo se u svojim domovima u poplavama u srijedu navečer. Usred grada, voda je progutala njihove stanove, često bez prozora i sa samo jednim izlazom, na ulicu. S naglim dolaskom goleme bujice koja im je blokirala jedinu mogućnost bijega, nisu imali šanse.

Zakon šutnje

Zvijezda u usponu demokratske stranke, njujorška kongresnica Alexandria Ocasio-Cortez osudila je takvo stanovanje. "Oni koji žive u podrumima iznajmljenima 'na crno' u lošim sigurnosnim uvjetima najranjiviji su na poplave", napisala je na Twitteru, dodavši da se radi o "radnicima, imigrantima i obiteljima niskih primanja".

Po istraživanju Centra Pratt za urbani razvoj iz 2008. godine, u podrumskim stanovima živjelo je 114 tisuća Njujorčana. Pošto je grad od tada narastao za više od 600.000 stanovnika, pretpostavlja se da je taj broj danas dosta veći. O podrumskom stanovanju u New Yorku, gradu s 8,8 milijuna stanovnika, vlada svojevrsni zakon šutnje, kažu stručnjaci.

"Takvo stanovanje je često ilegalno, kazne su visoke, ali podstanarima treba smještaj, a stanodavcima treba zarada. Posljedica je da nitko od tome ne želi govoriti", kaže Rebecca Morris iz Centra Pratt.

Kriza stanovanja

Njezina kolegica Nicole Gilinas, ekonomistica na Manhattanskom institutu, smatra da odgovornost trebaju snositi stanodavci koji ilegalno iznajmljuju stanove. "Ali kriza sa stanovanjem je velika, nema dovoljno prostora", objašnjava Morris koja ne vjeruje da će progonom beskrupuloznih stanodavaca problem biti riješen.

Zagovornici jeftinog stanovanja kažu da je u tim slučajevima zapravo najvažniji problem manjak sigurnosnih standarda, posebice izlaza za nuždu. U međuvremenu je pokrenuta kampanja da se u New Yorku stvori 200.000 sigurnih i pristupačnih podrumskih stanova.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali