Dok mu život visi o koncu / Stručnjakinja o Hrvatu zarobljenom u Ukrajini na Dodikovoj TV: 'To nije intervju nego saslušanje!'

Image
Foto: YouTube

'Ovo nema veze s izvještavanjem, nego je to politička poruka', kazala je profesorica etike novinarstva i pitala se je li to 'početak jedne nove priče'

13.5.2022.
16:51
YouTube
VOYO logo

Radiotelevizija Republike Srpske (RTRS) bombastično je najavila ono što je nazvala "intervjuom" s hrvatskim građaninom zarobljenim u ratu u Ukrajini. Svoj prilog RTRS nazvala je ekskluzivnim "u donjeckom zatvoru: Cijeli razgovor s Hrvatom kojeg su zarobile ruske snage".

Međutim, čak i ako bi se zanemarilo to da je razgovor problematičan već zato što je riječ o ratnom zarobljeniku, od prvih trenutaka primjećuje se da je ratni zarobljenik posjednut na stolac, kamera mu je statično uperena u lice, novinar mu se obraća s "ti", nerijetko ga prekida usred rečenice…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
INTERVJU: DRAGAN MARKOVINA /

'Rusija je na Balkanu radila nered. Milanović? Pobijedio uz slogan – Normalan predsjednik. I pogazio obećanja'

Image
INTERVJU: DRAGAN MARKOVINA /

'Rusija je na Balkanu radila nered. Milanović? Pobijedio uz slogan – Normalan predsjednik. I pogazio obećanja'

Konačno, kamera uopće ne prikazuje onoga koji intervjuira, nego samo intervjuiranog, a takav prilog objavila je službena entitetska televizija onog entiteta u Bosni i Hercegovini u kojem vlast drži Milorad Dodik, političar koji se i dalje hvali sa svojih "20-ak sastanaka s Vladimirom Putinom" i svojim stavovima u ratu u Ukrajini.

Profesorica etike novinarstva na Fakultetu političkih znanosti Gordana Vilović u tome što je objavio RTRS ne vidi niti traga novinarskog izvještavanja. Ono što primjećuje za nju je jasna politička poruka u kojoj je ratni zarobljenik iskorišten kao objekt:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nema veze s onime kako su najavili da bi to bilo: 'RTRS u donjeckom zatvoru i razgovor.' Jer to nije razgovor. To je doslovno saslušanje."

Profesorica je konstatirala da u takvoj situaciji ne može biti govora o razgovoru kao novinarskoj formi, posljedično niti o novinaru u sadržanoj smislu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali to nije novinar, nego je vjerojatno nekakva poruka koja se šalje. RTRS je po meni u vrlo opasnoj situaciji. Ali, valjda to namjerno rade."

Ovakav oblik ispitivanja u kojem je novinar s jedne, a ratni zarobljenik u ovakvoj situaciji s druge strane, za profesoricu Vilović je, kaže, nešto prestrašno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novinar govori o specijalnoj akciji, pa pretpostavljam da je vrlo blizak s onima koji vode taj donjecki zatvor. Koristi izraze koji ga odmah deklariraju. Zarobljenik je jadan čovjek, i to se vidi. Mislim da je prisiljen govoriti", kazala je i osvrnula se na osobu s druge strane:

"Taj novinar ili osoba s druge strane štiti sebe i radi vrlo ružan posao koji je meni neshvatljiv."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primijetila je i to da je ovom prilikom onaj koji vodi razgovor osoba s područja bivše Jugoslavije, pa je prokomentirala i to:

"To onda otvara jedno drugo pitanje kako je takvo nešto moguće i je li to onda početak neke druge priče? Znači li to da ćemo sad imati takva javljanja uživo i s nekih drugih mjesta u koja se uvaljala ili uvlači bilo koja televizija? Ovo nema veze s izvještavanjem, nego je to politička poruka."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo