Proslava Svjetskog dana pizze možda zvuči izmišljeno, ali 9. veljače zaista se slavi kao Svjestki dan pizze u mnogim zemljama. Neki restorani nude posebne ponude, a društvene mreže pune su različitih ideja, izazova i recepata.
Svjetski dan pizze
Iako postoji nekoliko različitih datuma kada se obilježava Svjetski dan pizze, međunarodno je najprihvaćeniji 9. veljače. Ne zna se točno kako je nastao Svjetski dan pizze, ali vjerojatno su ga pokrenuli zaljubljenici u pizzu kao način da proslave ovo omiljeno jelo. Pizza sama ima dugu povijest – još su stari Grci i Rimljani uživali u flatbreadu s raznim dodacima. Danas se jede svugdje u svijetu, s tisućama varijacija koje odražavaju lokalne ukuse i tradicije.
Kad i kako je nastala prva pizza?
Iako je UNESCO 2017. godine odlučio zaštititi napuljsku umjetnost pravljenja pizze kao nematerijalno kulturno dobro, povijest ovog jela seže mnogo dalje u prošlost. Drevni narodi poput Grka, Rimljana i Egipćana već su jeli varijacije pečenog tijesta s različitim dodacima. Međutim, pizza kakvu danas poznajemo rođena je u Napulju u 18. stoljeću.
Najpoznatija priča o modernoj pizzi vezana je uz pizzu Margheritu, stvorenu 1889. godine. Pizzaiolo Raffaele Esposito pripremio je posebnu pizzu za kraljicu Margheritu di Savoia, koristeći sastojke u bojama talijanske zastave: crvene rajčice, bijelu mozzarellu i zeleni bosiljak. Ova jednostavna, ali ukusna kombinacija postala je temelj moderne pizze.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/e4f2f600-e541-11ef-aa30-ee0b203e749c/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Najveća pizza na svijetu
Pizza je oduvijek bila inspiracija za brojne pokušaje postavljanja svjetskih rekorda, a neki od njih su doista fascinantni.
Godine 2023., u Los Angelesu, napravljena je najveća pizza ikada, koja je zauzimala površinu od nevjerojatnih 1.296,72 četvornih metara. Prije toga, 2017. godine, u Fontani, Kalifornija, ispečena je najduža pizza na svijetu, impresivne dužine od 1.930,39 metara.
U Buenos Airesu, tim pizzaiola nadmašio je očekivanja pripremivši nevjerojatnih 11.089 pizza u roku od 12 sati. Što se tiče najskupljih pizza, neslužbeni rekord drži Louis XIII pizza, čija cijena iznosi približno 11.000 €. Službeni Guinnessov rekord za najskuplju pizzu drži pizza iz New Yorka, s cijenom od oko 2.500 €.
Kako se pravilno jede pizza?
Iako ne postoje stroga pravila o tome kako jesti pizzu, pridržavanje određenih smjernica može poboljšati vaše iskustvo i ostaviti dobar dojam u društvu.
Kada se nalazite u opuštenom okruženju, poput druženja s prijateljima ili obitelji, uobičajeno je jesti pizzu rukama. To doprinosi ležernoj atmosferi i omogućuje vam da u potpunosti uživate u okusu i teksturi pizze.
Ako se nalazite u formalnijem okruženju ili u restoranu višeg ranga, preporučuje se korištenje pribora za jelo. Korištenje vilice i noža smatra se prikladnijim i pokazuje poštovanje prema sugovornicima i ambijentu.
Bez obzira na okolnosti, pizzu je najbolje jesti komad po komad. Umjesto da pretrpavate tanjur s više kriški odjednom, uzmite jedan komad, uživajte u njemu, a zatim se poslužite sljedećim. Tijekom jela važno je održavati urednost. Koristite salvete kako biste obrisali ruke i usta te izbjegli mrlje na odjeći ili stolu. Ovo je posebno važno u društvenim situacijama, jer pokazuje da vam je stalo do vaših sugovornika.
Neobične pizza kombinacije diljem svijeta
Pizza je jedno od najomiljenijih jela diljem svijeta, a različite kulture dale su joj svoj jedinstveni pečat kroz neobične i zanimljive kombinacije sastojaka. Evo nekoliko primjera:
Japan: Pizza sa sipom i crnom tintom
U Japanu je popularna pizza obogaćena morskim plodovima, posebno sipom, čije se meso koristi kao glavni sastojak. Dodatno, crna tinta sipe koristi se kao preljev, što pizzi daje karakterističnu tamnu boju i bogat, pomalo slankast okus.
Švedska: Pizza s bananama i curry umakom
Šveđani su poznati po neobičnoj kombinaciji slatkog i začinjenog na pizzi. Jedna od najzanimljivijih varijacija uključuje narezane banane i curry umak, često u kombinaciji s kikirikijem. Ova kombinacija pruža jedinstven spoj slatkoće i pikantnosti.
Australija: Pizza s krokodilovim mesom
U Australiji se na pizzama mogu naći egzotični sastojci poput krokodilovog mesa. Meso krokodila ima okus sličan piletini, ali s blagom ribljom notom, što pizzi daje jedinstven karakter.
Indija: Pizza s curry umakom i paneer sirom
U Indiji se pizza prilagođava lokalnim okusima korištenjem sastojaka poput curry umaka i paneer sira. Curry umak donosi bogatstvo začina, dok paneer, blagi indijski sir, dodaje kremastu teksturu, stvarajući fuziju talijanske i indijske kuhinje.
Brazil: Pizza s zelenim graškom i kukuruzom
Brazilske pizze često su bogato ukrašene raznovrsnim povrćem. Kombinacija zelenog graška i kukuruza jedna je od omiljenih, dodajući slatkoću i teksturu koja se razlikuje od tradicionalnih pizza na koje smo navikli.
Rusija: Pizza s kavijarom i lososom
U Rusiji se na pizzama mogu naći luksuzni sastojci poput kavijara i dimljenog lososa. Ova kombinacija pruža bogat i sofisticiran okus, spajajući tradicionalne ruske delicije s talijanskim jelom.
POGLEDAJTE VIDEO: Nijemci riješili problem koji muči cijeli svijet. Kako kutiju za pizzu baciti u koš za smeće?