DOLAZE TURISTI, ALI I ALIENI / Ovo je 10 najčuvenijih susreta s izvanzemaljcima u Hrvatskoj: Posjet Titu na Brijunima, okršaj nad Osijekom, Paški trokut, grad pod morem...

Image
Foto: Filip Brala/PIXSELL / Thinkstock / screenshot

Hrvatski astronom Korado Korlević kaže da su NLO-i i izvanzemaljci 'klasična ljetna priča' pa budući da smo usred ljeta, eto prilike da ponovimo naš članak o najčuvenijim 'susretima s izvanzemaljcima' u Hrvatskoj

2.8.2023.
16:47
Filip Brala/PIXSELL / Thinkstock / screenshot
Play logo

Prošloga tjedna pred obavještajnim pododborom Zastupničkog doma američkog Kongresa održano je saslušanje o neidentificiranim zračnim fenomenima (Unidentified Aerial Phenomena - UAP), što je u SAD-u recentni izraz za ono što se donedavno zvalo UFO-ima, odnosno NLO-ima (Neidentificirani leteći objekti). Saslušana su dvojica visokih dužnosnika iz vojno-obavještajnog sektora, David Grusch i David Fravor, te bivši mornarički pilot Ryan Graves.

Grusch, koji je postao 'zviždač' o toj, vjerojatno najkontroverznijoj svjetskoj temi, kazao je na saslušanju pred kongresnim pododborom da američka vlada raspolaže dokazima o biološkim tvarima koje nisu ljudskog podrijetla. On sam, kaže, nije vidio ijednu izvanzemaljsku letjelicu ili biće, ali je svoje tvrdnje temeljio na desecima intervjua koje je obavio kao pripadnik američke obavještajne zajednice. Fravor je, pak, izjavio da izvanzemaljska tehnologija "nadmašuje sve što imamo", dok je Graves kazao da "neidentificirani zračni fenomeni nisu neobičnost, ali ih se ne prijavljuje i vlada zna za njih". Svjedočenja njih trojice tek su posljednja takva u dugom nizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SASLUŠANJE U AMERIČKOM KONGRESU /

'NLO zviždač' otkrio što zna o 'ne-ljudskoj' biologiji na navodnim mjestima nesreće: Zapovjednik progovorio o 'malom, bijelom objektu'

Image
SASLUŠANJE U AMERIČKOM KONGRESU /

'NLO zviždač' otkrio što zna o 'ne-ljudskoj' biologiji na navodnim mjestima nesreće: Zapovjednik progovorio o 'malom, bijelom objektu'

Nedavno je, letjevši iznad Slovenije iz Velike Britanije u Grčku, pilot TUI Airwaysa navodno vidio jarka svjetla. Upitavši kontrolu leta jesu li na tom području možda prisutne neke vojne letjelice, rečeno mu je da nisu pa se zakotrljala još jedna priča o susretu s NLO-om. Poznati hrvatski astronom Korado Korlević iz Višnjana, komentirajući za RTL Direkt slučaj s neba iznad Slovenije ustvrdio je da je, skupa sa svjedočenjima pred američkim Kongresom, sve to "standardna ljetna priča" da se skrene pažnja s prizemnijih ovozemaljskih problema. Pa ako je već riječ o klasičnoj "ljetnoj priči", evo prilike da usred ljeta ponovimo i jednu našu s Net.hr-a od prije četiri godine o najčuvenijim "susretima s izvanzemaljcima " u Hrvatskoj. Od ovih deset slučajeva neki doista zvuče intrigantno, čak i uvjerljivo, a neki krajnje uvrnuto. Uostalom, procijenite sami jesmo li sâmi...

1. Izvanzemaljci posjetili Tita na Brijunima?

shimmer fallback
shimmer fallback

Priča kaže da je i jugoslavenski diktator Josip Broz Tito vidio NLO. Jasno, gosti iz visina posjetili su ga tamo gdje je on najradije primao visoke goste - na Brijunima. Prema tvrdnjama svjedoka, 30. kolovoza 1969. godine iznad zračne luke u Puli viđen je nepoznati leteći objekt koji je odletio u smjeru Brijuna gdje je u to vrijeme Tito bio na ljetnom odmoru. Priča također kaže da se NLO zaustavio na visini od nekih petstotinjak metara iznad samog Tita koji ga je zainteresirano promatrao kroz dvogled. Vojska je prethodno digla uzbunu i poslala MiG-ove na to područje, no miroljubivi Tito navodno je naredio da se ne puca na letjelicu. No, zrakoplovi JNA to su ipak učinili, ali ispaljeni projektili nisu pogodili metu. Inače bi i na Brijunima imali godišnju komemoraciju komunističkih zločina...

2. Vojni pilot poginuo loveći NLO kod Osijeka?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puljanin Aldo Matić u HRT-ovoj emisiji 'Na rubu znanosti' opisao je susret iz kolovoza 1977. godine. Matić je tada bio pripadnik vojnog zrakoplovstva JNA i zapovjednik radarskog voda stacioniranog kod sela Kačarevo u Vojvodini. Tog je dana na radaru uočio neidentificiranu letjelicu koja se kretala velikom brzinom, a zatim sletjela blizu njihove radarske postaje. Po njegovom kazivanju, od letjelice koja je isijavala snažnu svjetlost odvojila su se tri manja leteća objekta. U međuvremenu su ondje stigli i MiG-ovi. Tada su tri misteriozna objekta uzletjela i poletjela u smjeru Osijeka, a piloti su krenuli u lov za njima. NLO-i su im umakli nakon što su naglo uzletjeli okomito. Matić kaže kako je kasnije čuo da su u potjeri sudjelovala četiri, a ne dva MiG-a te da je jedan bio srušen i da je pilot poginuo. Sljedećeg dana Matićev zapovjednik izdao je naredbu da se sav materijal o tom incidentu zapečati i o njemu šuti. Do danas se u ovdašnjim ufološkim krugovima ovaj slučaj smatra najozbiljnijim takvim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Putnički avion bježao nasrtljivom NLO-u iznad Zagreba

Jedne večeri potkraj 1979. godine kapetan putničkog zrakoplova na liniji Beograd-Zagreb prije slijetanja u zračnu luku Pleso prijavio je kontroli leta vizualni kontakt s nepoznatim letećim objektom. Pilot se pokušavao odmaći od njega leteći cik-cak, no zagonetna letjelica cilindričnog oblika uporno je pratila zrakoplov. U jednom trenutku njen prednji dio snažno je zabljesnuo ljubičastom svjetlošću i tada su u zrakoplovu otkazali svi uređaji osim radio-veze. Kontrola leta navodila je pilota koji je uspio sigurno prizemljiti zrakoplov. Već pogađate da su svo to vrijeme uređaji u kontrolnom tornju normalno radili, dok na samom zrakoplovu nakon slijetanja nisu otkriveni ikakvi kvarovi niti oštećenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Na seoskom groblju pronašli glavu 'namirisanog' aliena

shimmer fallback
shimmer fallback

Sudeći po događaju iz kolovoza 2013. u Međimurju, bit će da su izvanzemaljci ovdje pokapali i svoje pokojne. Naime, komunalci u Donjoj Dubravi bagerom su raskopavali stazu na tamošnjem groblju kada im je, na otprilike metar dubine, pažnju privukao predmet nalik glavi s očima i malim produžetkom. Ta se glava doimala kao da je otrgnuta od tijela, a usto je bila meka poput gume i mirisala je na muški parfem.

"Uzela sam je u ruke i vidjela da je čudna. Imala je oblik ljudske glave, ali nije ljudska. Izgledala je kao glava izvanzemaljca", kazala je jedna mještanka koja je namirisanu glavu (ili gvalju?) držala u rukama. Komunalci su na istom mjestu iskopali i nešto što je oblikom izgledalo poput srca te neobičnu kuglu koja se na prvi dodir rasula u prah. Priču o izvanzemaljcu s groblja u Hrvatskoj prenijeli su i britanski The Sun i američki Huffington Post.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Svemirac pao u šumu pa se odvezao busom

Istoga ljeta, 2013. godine, kada su Međimurci navodno našli mrtvog aliena, Turopoljci su, kažu, vidjeli jednog živog. Mještane Velike Bune kod Velike Gorice uznemirila je jedne kolovoške večeri neobična svjetlost koja se obrušila s neba i pala u obližnju šumu. Očevici kažu kako su isprva mislili da je u pitanju meteorit jer se prilikom pada čuo tupi udarac. Neki su potom vidjeli letjelicu u obliku diska koja se s istog mjesta vinula u nebo. Sljedećeg jutra znatiželjni su mještani pohitali u šumu našavši krater dubok tri metra i promjera pet metara oko kojeg je tlo bilo sprženo. Neki su pak ispričali kako su iste večeri vidjeli neobično stvorenje dugih ruku i nogu te udubljenih očiju koje je letjelo iznad autobusa na prigradskoj liniji, a onda se, poput Spidermana, prilijepilo uz njegov prozor i tako se švercajući odvezlo. Zapravo je najčudnije u ovoj priči što su mještani odmah zatrpali onaj krater jer je bio nasred šumskog puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Izvanzemaljci postavili prometni znak na Pagu

shimmer fallback
shimmer fallback

Pag je čuven po siru, soli i čipki, ali i po 'paškom trokutu' koji je postao jednom od najvećih domaćih zagonetki vezanih uz izvanzemaljce. Riječ je neobičnom trokutastom otisku površine 500 četvornih metara na kamenjaru iznad Žigljena, koji se jasno razlikuje od okolnog tla. Otkriću tog otiska 1999. godine prethodila je dvije godine ranije navodna pojava NLO-a na nebu iznad tog područja. Otisak na tlu, kažu, odgovara veličini i obliku letećeg objekta koji su mnogi u tom kraju tada vidjeli. Među njima i policajci koji su te večeri bili u ophodnji i čiji je razgovor putem radio-veze objavljen i na YouTubeu. Jedan policajac opisao je objekt "koji leti dosta nisko, svijetli i mijenja boju iz crvene u jarkožutu". Iste večeri NLO je viđen iznad Zadra, Kožina i Karlobaga. Ufolozi smatraju da 'paški trokut' nije samo otisak NLO-a, nego i svojevrsni prometni znak koji izvanzemaljcima služi kao putokaz prema zviježđu Sirius. Skeptici pak smatraju da su se lokalni mangupi malo zezali na tom kamenjaru.

7. Dramatična utrka s NLO-om iznad Kvarnera

Dragutin Prepušt iz Pule jedne je ljetne noći 1987. godine, kao vojni pilot JNA i instruktor letenja, uvježbavao mlađeg pilota na nebu iznad Kvarnera. Tijekom leta na visini od 3500 metara, njegov ga je učenik nervozno upozorio da im se s lijeve strane velikom brzinom približava letjelica eliptičnog oblika jarkonarančaste boje. Prepušt je naglo skrenuo zrakoplov kako bi izbjegao sudar. Nepoznata letjelica presjekla im je put, a isto je učinila još nekoliko puta. Prepušt je o incidentu dojavio kontroli leta u Zagrebu odakle su mu rekli da radari ne bilježe na tom području nijednu letjelicu osim njihove. Zatražio je dodatnu provjeru kontrole leta u Ljubljani i u Beogradu, no dobio je iste odgovore. Tek mu je kontrolor u Puli rekao da vidi neobično tijelo na nebu, ali ne na radaru, nego golim okom. Da se te noći ipak nešto dogodilo govori i to što su Prepušta i mlađeg pilota nakon slijetanja u Puli dočekali istražitelji koji su ih ispitali u odvojenim prostorijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Događaj koji smo opisali bio je suviše stvaran i konkretan da bi ga mogli nazvati iluzijom", kazao je Prepušt u emisiji 'Na rubu znanosti'.

8. Pilot pao u more kod Lošinja i upao u tajni grad

Priča koja ponajviše zvuči kao predložak za znanstveno-fantastični film datira iz 1970. godine. Jedan mladi pilot ratnog zrakoplovstva poletio je iz Zadra na rutinski let prema Malom Lošinju, a svo vrijeme bio je u kontaktu s časnikom u zagrebačkoj kontroli letenja. U jednom trenutku pilot je smirenim glasom rekao da su motori njegova zrakoplova stali i da gubi visinu. Časnik mu je naredio da se katapultira i spasi život, no ovaj je to odbio učiniti. Iako je zrakoplov pao u more, radioveza još je funkcionirala, a pilot je iz kabine u koju je navirala voda postojanim mirnim glasom opisivao prizore koje je ugledao ispod površine. Kazao je da vidi grad s visokim okruglim građevinama, amfiteatar u njegovu središtu te smeđe građevine romboidnog oblika. Zadnje što je rekao prije puknuća veze bilo je da mu se približava podvodni brod! U potragu za pilotom bile su uključene i podmornice koje su pretražile čitavo područje, ali njegovo tijelo i ostaci zrakoplova nikada nisu pronađeni. Inače, ufolog Nikola Duper tvrdi da su izvanzemaljci imali podvodne baze u Jadranskom moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. Vojska gađala zaigrani leteći tanjur iznad Zadra

shimmer fallback
shimmer fallback

Trifko Radeta, potpukovnik zrakoplovstva bivše JNA u više je navrata, prema svome kazivanju, imao vizualne kontakte s NLO-ima na sjevernom Jadranu. No, najdramatičniji susret, kako je ispričao za beogradski Kurir, imao je 1986. godine tijekom noćnog leta na području Zadra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekoliko pilota uočilo je letjelicu i svjetlost koja se doslovno igrala s nama. Kretala se iznad, pa ispod nas, lijevo, desno, da bi na kraju nestala", kazao je. No, vojska ko vojska - nije joj bilo do igre, naročito ne sa pošašavjelim letećim tanjurom koji se s njome igra mačke i miša, a radari ga ne mogu identificirati. Radeti i ostalim pilotima tada je izdana naredba da obore letjelicu. Ishod je bio očekivan.

"Nismo je uspjeli stići", kazao je Radeta godinama kasnije.

10. Profesor iz Bjelovara izvanzemaljcima napisao gramatiku

shimmer fallback
shimmer fallback
Play logo

Najintrigantnija i najbizarnija među svim ovim pričama vjerojatno je ona o Franji Friedlu, danas pokojnom profesoru likovnog i tehničkog odgoja iz Bjelovara. Čovjek je tvrdio da je u telepatskom i stvarnom kontaktu s Ginima, izvanzemaljskom vrstom čiji su mu pripadnici otkrili i objasnili "prave istine". O tome je napisao šest knjiga, uključujući i gramatiku jezika kojim govore Gini, a u koji je vremenom proniknuo. U knjizi "Lama rabi" Friedl je pisao, pozivajući se na spoznaje iz kontakata s Ginima, da budućnost čovječanstva ovisi o znanju, da je religija zabluda koja ne vodi do prave istine te da će planet Zemlja imati svoj kraj. Povijest Zemljana, tvrdio je, poznatija je Ginima nego nama samima. Govorio je, također, da je uspio prevesti rečenicu "Lama rabi alardi dini endavur esa kunis alim!" koju izgovara izvanzemaljski glas na kontroverznoj snimci zabilježenoj pri slijetanju Apolla 15 na Mjesec 1971. godine. Po Friedlu, ta rečenica znači: "Kamo ideš čovječe, zvijezde su za čiste".

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo