Play ponuda

Obama zatražio 'najsnažnija moguća pravila' za zaštitu neutralnosti mreže

shimmer fallback

Američki predsjednik Barack Obama zatražio je od Federalne komisije za komunikacije (FCC) da se internet regulira kao telefonske kompanije.

10.11.2014.
16:09
Play ponuda

Obama je u ponedjeljak zatražio od FCC-a da postavi "najsnažnija moguća pravila' kojima je cilj zaštita neutralnosti mreže jer ova agencija piše nova pravila koja reguliraju promet na internetu.

Obama je pozvao FCC da zabrani tzv. plaćeno prioritiziranje. Riječ je o dogovorima u kojima pružatelji sadržaja plaćaju internetske tvrtke kako bi im ove osigurale nesmetanu isporuku prometa na mreži.

"Neutralnost mreže", "sloboda interneta" ili "otvorenost interneta" je načelo prema kojem se svi pružatelji internetskih usluga trebaju ravnopravno i bez diskriminacije odnositi prema svim podacima koji putuju internetom, neovisno o lokaciji korisnika, sadržajima, platformama ili vrsti opreme.

Naime, pravna regulativa o neutralnosti mreže treba onemogućiti da pružatelji usluga interneta određuju privilegirani status određenim sadržajima na internetu.

Tzv. "dvoslojni internet" (two-tier internet), odnosno internet na dvije razine mogao bi se usporediti s dvije ceste - bržom i sporijom. Kako telekom kompanije svoja mrežna ograničenja pokušavaju nadomjestiti upravljanjem prometom to pak može dovesti do stvaranja prednosti u tržišnom natjecanju na način da neki servisi, stranice i sl. imaju prednost.

Drugim riječima, ISP-ovi mogu odrediti po vlastitom nahođenju koji sadržaji će se moći koristiti kojom brzinom. Primjerice dosad je bilo optužbi da su određeni ISP-ovi usporili "peer to peer" prijenos svojim korisnicima. Također teoretski mogu iz komercijalnih razloga nametati korisnicima koje servise da koriste jednostavno „usporavanjem“ svih ostalih.

ISP-ovi tvrde da je prioritet koji određeni sadržaji imaju na internetu nužan da bi se osigurao normalan promet i izbjegla „gušenja“ mreže. Također se dugo već pozivaju na pravo o vlastitom određenju svojih poslovnih modela.

Obama je istaknuo da bi FCC trebao reklasificirati širokopojasne usluge i regulirati ih više kao komunalne usluge.

Play ponuda
Play ponuda