SAUDIJSKA ARABIJA - HRVATSKA 0-1 / Vatreni u 'generalki' jedva pobijedili Saudijce koji će biti tvrd orah svima na SP-u

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatska pobijedila Saudijce u Rijadu uoči SP-a. Jedini pripremni dvoboj je uspješno odrađen, ali samo rezultatski

16.11.2022.
14:46
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Generalka za SP - Rijad

Saudijska Arabija - Hrvatska 0-1

S. Arabija: Al-Owais – Abdulhamid, Al-Amri, Al-Bulaihi, Al-Shahrani - Kanno, Al-Malki - Al-Buraikan, Al-Faraj, Al-Dawsari - Al-Shehri

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska: Livaković - Stanišić, Lovren, Erlić, Barišić - Majer, Brozović, Sučić - Vlašić, Petković, Pašalić

Nije to bilo briljantno, ali najbitnije da su Vatreni pobijedili Saudijsku Arabiju u srijedu poslijepodne u Rijadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvoj i zadnjoj provjeri uoči Svjetskog prvenstva hrvatska nogometna reprezentacija je odigrala dva poluvremena, prvo je bilo loše, drugo bolje, ali igra se podigla tek promjenama. Mislav Oršić donio je svježinu u nastavku, a izbornik Zlatko Dalić morao je ipak uvesti i Matea Kovačića, Luku Modrića, Ivana Perišića, Domagoja Vidu... Naravno, Andrej Kramarić ulaskom s klupe u drugom dijelu zabio je jedini gol.

Image
RIJEČ STRUČNJAKA /

'Ostvareni su glavni ciljevi, ali da su Saudijci dobili bilo bi i više nego zasluženo. Nije bilo dobro i neke stvari se ne smiju stavljati pod tepih'

Image
RIJEČ STRUČNJAKA /

'Ostvareni su glavni ciljevi, ali da su Saudijci dobili bilo bi i više nego zasluženo. Nije bilo dobro i neke stvari se ne smiju stavljati pod tepih'

Pobjednički pogodak postigao je u 82. minuti nakon solo-prodora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbornik Zlatko Dalić je protiv Saudijaca počeo s podosta izmiješanom postavom koja se nije iskazala u prvom poluvremenu, ali veseli što se nije previše iscrpio Marcelo Brozović. Vatrenima su dva pogotka u drugom dijelu poništena zbog zaleđa, a bila je to peta pobjeda u nizu Hrvatske.

Hrvatska iz Rijada putuje u Katar, gdje prvu utakmicu SP-a igra 22. studenoga protiv Maroka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

94' - Gotova je utakmica.

90' - Igrat će se još 4 minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

88' - Hrvatskoj su ovoj utakmici poništena dva gola.

87' - Dalić je na pragu 34 pobjede s Vatrenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

82' - GOOOL - Andrej Kramarić zabija 20. gol za Hrvatsku u 74. nastupu. Prvi su mu poništili, drugi je zabio i to sjajno. Na poziciji krila je Krama ušao u sredinu, oslobodio se dvojice i neobranjivo matirao golmana.

81' - Majer je na podu, dobio je udarac otvorenim đonom. Dalić je zabrinut, ali pridiže se Lovre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

79' - Hrvatska je u drugom dijelu bolja, ali iznenađuje aktivnost Saudijske Arabije. Odlično su se postavili i pariraju Hrvatskoj.

73' - Zaleđe je Krame, iako je upitno da li ga je bilo. Jako dobra kombinacija naših, ali poništen je gol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

70' - Vratnica, Saudijci su umalo zabili. Kanno je tukao i pogodio okvir gola. Sreća za naše.

65' - Ivan Perišić i Luka Modrić ulaze u igru, Broz i Pašalić idu van.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

63' - Ufff... Al-Dawsari tuče preko gola, kako je ovo bilo bizu. Petom su proigrali Saudijci, igraju se nogometa protiv doprvaka svijeta dečki. Perišić je stavljen desno, Mislav je ostao lijevo.

61' - Pridiže se, hrabar je Borna. Stisnuo je zube, ali izgledalo je to neugodno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

60' - Borna Barišić zadobio je neugodan udarac u koljeno. Pruža mu se sad liječnička pomoć.

59' - Mislav Oršić je donio živost, to je jasno. Stalno napada, obrana, napad, opasan je jako...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

58' - Lovren, kapetan u ovoj utakmici, izlazi, a Domagoj Vida ga mijenja. 100. nastup za njega, deseti u povijesti kojem je to uspjelo. Andrej Kramarić također ulazi umjesto Brune Petkovića. To su 4 izmjene u Hrvatskoj u drugom dijelu.

55' - Gube naši loptu, ali evo šanse ipak, ostala nam je nekako lopta u posjedu, sam Bog zna kako... Jure naši, hitaju Vatreni po lijevom krilu. Oršić dodaje u peterac, Bruno dolazi do lopte i ostavlja ju... Brozović, namještena lopta za udarac na njegov 30. rođendan. Jaoooo.... Metar do dva je prošlo, eh da je to ušlo. Bio bi mu to lijepi rođendanski poklon. Šteta što udarac i nije bio dobar, Marcelo je inače bolji u udarcima nego što je to sad pokazao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

53' - Barišić i Oršić dosta kombiniraju, ali trebaju se uigrati još. Sad je Borna dodao jednu prejaku loptu Mislavu u for, a ovaj se vraćao u drugu, suprotnu stranu. Bit će Saudijska Arabija tvrd orah svima na SP-u.

52' - Fulao je Mislav Oršić, nije dobro zahvatio loptu iz voleja. Lopta je kod nas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

50' - Kovačić i Oršić donijeli su malu dinamiku, ali treba kompletno pojačati. Saudijci su rastrčaniji, a u našim redovima u protivničkoj tranziciji pušta na sve strane. E, to je ono što zabrinjava.

49' - Novi korner za Saudijce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

46' - Počinje drugi dio. Ima promjena. Izašli su Vlašić i Sučić, a u igri su Oršić i Kovačić.

47' - Gotovo je prvo poluvrijeme. 51. reprezentacija svijeta Hrvatskoj, kombiniranim Vatrenima, radi probleme. Imaju 6 kornera u prvom dijelu. Saudijska Arabija je bila bolja i konkretnija, ali nije to ništa dramatično. Vjerujemo da će u drugom dijelu naši biti dinamičniji. Zlatko Dalić ne želi veliku energetsku potrošnju, ali niti kamilicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

45' - Dvije minute će se još igrati.

44' - Pašalić je izgubio loptu, naši su kombinirali sad i izgledali kao da žele nešto napraviti, odigrati ozbiljno za kraj prvog dijela, ali Mario je izgubio loptu, iako je bilo malog kontakta između glava Pašalića i Saudijca koji je bio u naletu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

42' - Opasni su Saudijci, prebacuju loptu i onda ubacivanjima rade probleme našim igračima. Izbornik Saudijaca Renar može biti zadovoljan.

38' - Još jedno upozorenje, umalo smo dobili gol - AL - Shehri nije uspio zabiti svoj 11 gol za reprezentaciju. Potpuno nečuvan na sedam-osam metara, ali trzaj glavom loptu šalje malo iznad gola. Lijepa prigoda, najbolja na utakmici. Livaković se ispružio koliko je dug i širok...

36' - Imate će, sasvim sigurno, kazati svašta Zlatko Dalić za ovu kamilicu u prvom dijelu. Saudijska Arabija je, istina, defenzivna, teško ju je probiti, ali to mora izgledati dinamičnije.

34' - Perišić, Vida, Kovačić i Modrić gledaju i prate susret s klupe.

32' - Zanimljivo, ali ako pratite prijenos utakmice jako dobro i zorno možete čuti nekakvu molitvu, pjesmu navijača Saudijske Arabije, a to izgleda stvarno kao molitva. Neki drugi svijet...

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

28' - Vedran Ćorluka vrišti tamo s klupe da naši izađu na suparnika, jaoooo... Evo ga, to je to. Livaković je sad briljantno obranio, Dalić širi ruke i ljuti se. Ovo ne izgleda dobro.

26' - Saudijska Arabija konstantno pritišće, sad je Vlašić sjajno reagirao glavom i izbacio loptu dalje od našeg kaznenog prostora.

20' - Dobro je što Marcelo Brozović ne izgleda umorno nakon prvih 20 minuta susreta.

16' - Nisu naši nešto posebno dobro počeli, naravno naši niti ne igraju punom snagom, iako nam presing Saudijaca stvara određene probleme.

9' - Prva situacija, Mario Pašalić tukao je lijevom s vrha kaznenog prostora, tražio svoj osmi gol za Hrvatsku. AL-Owais je to obranio. Zahuhtava se Hrvatska, idemo, ali oprezno i bez umora previše.

4' - Inače, organizacija u tom dijelu svijeta, da se tko ne uvrijedi, nije baš na razini. Samo sad se dva puta mijenjalo, stadion i stanica utakmice.

Image
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

4' - Saudijska Arabija imala je polukontru, ali ništa od toga. Erlić to čisti.

1' - Počela je utakmica. Sretno Hrvatska, da vas vidimo 4 dana uoči službenog početka SP-a.

12.58 - "Selam Alejkum, kaže komentator koji se u pozadini čuje u prijenosu. Na redu je himna Saudijske Arabije.

12.57 - Ustanite dame i gospodo, svira se Lijepa naša.

12.56 - Izlaze igrači, ima dosta kockica na tribinama. 31 stupanj je u Rijadu.

12.54 - U 9 posljednjih prijateljskih susreta Saudijci su ostvarili dvije pobjede, dva poraza i 5 remija. Ovo je prvi dvoboj između Saudijske Arabije i Hrvatske.

12.03 - Stigao je sastav Hrvatske. Izbornik Zlatko Dalić odlučio je šansu dati, prema najavama, igračima koji dosad, kako koji opet, nisu toliko igrali, odnosno koji svoju priliku čekaju s klupe, tj mlađim igračima plus neki poput Brozovića kojem trebaju minute i nastupi nakon ozljede i perioda kad je manje igrao u Interu. Vlašić - Petković - Pašalić su u napadu. Zlatko Dalić najavio raspodijelit će minutažu i pokušati odmoriti one koju su u konstantnom pogonu, a Marcelu će ovo biti, kao što smo rekli, dobro zagrijavanje. Bit će to sastav prilično ofenzivan 4-3-3.

Hrvatska nogometna reprezentacija će u srijedu (13 sati) u Rijadu protiv Saudijske Arabije odigrati posljednju pripremnu utakmicu, točno tjedan dana prije prvog nastupa na Svjetskom prvenstvu, dvoboja s izabranom vrstom Maroka. 

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić najavio je da će dati veću priliku igračima koji su imali manju minutažu, ali da će na terenu biti i najveće zvijezde, Luka Modrić i Ivan Perišić, no ne predugo.

"Brozović će igrati malo više nego prije, potrebna mu je minutaža, koristit ćemo ga veći dio utakmice. Imali smo mali problem s Livajom koji ima lakšu ozljedu mišića od udarca iz prošle utakmice. Poštedjet ćemo ga današnjeg treninga i sutrašnjeg dvoboja. Svi ostali su zdravi. Nećemo kalkulirati s utakmicom, ali ćemo kalkulirati s minutažom, imamo pravo na šest izmjena, dat ćemo šansu onima koji su igrali nešto manje u posljednje vrijeme", izjavio je izbornik koji planira koristiti i "senatore" Modrića i Perišića.

"Rasporedit ćemo minutažu da svi budu u istoj potrošnji. Modrić će sigurno igrati, kao i Perišić, nećemo ih siliti da igraju cijelu utakmicu ili veći dio, ali bit će na terenu."

'Bit će jako teško'

Izbornik Saudijske Arabije, 51. reprezentacije svijeta, Herve Renard, na konferenciji uoči utakmice istaknuo je da jako poštuje Hrvatsku te da će ovaj dvoboj biti sjajna priprema za Mundijal i nastup u skupini s Meksikom, Argentinom i Poljskom.

"To je zadnja pripremna utakmica i onda imamo tjedan dana do Svjetskog prvenstva. Isto je i za Hrvatsku, tako da će utakmica biti vrlo teška. Tijekom karijere sudjelovao sam u puno prijateljskih utakmica, ali najvažniji je nadolazeći turnir", istaknuo je Renard.

Image
Foto: Profimedia

Vrijednost rostera reprezentacije Saudijske Arabije prema Transfermarktu iznosi 25 milijuna eura, što je otprilike 15 puta manje od vrijednosti Vatrenih. Prije nekoliko dana ih je zatresao doping skandal, nakon kojega je iz nacionalne momčadi izbačen napadač Fahad Al-Muwallad.

Nedostajat će nam. Zabio je četiri pogotka u kvalifikacijama, uz to nadodao četiri asistencije. Jako važan igrač za nas, fantastičan suigrač", poručio je Renard.

Izaberi pobjednika Svjetskog prvenstva i osvoji potpisani dres Luke Modrića, televizor i ostale vrijedne nagrade

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo