Neviđena kazna u sportu / Šok za Rusiju! Na četiri godine izbačeni su sa svih velikih sportskih natjecanja osim EURA

Zabrana znači da ruski sportaši na Olimpijskim igrama i SP-u neće moći nastupati pod ruskom himnom i zastavom

9.12.2019.
12:28
VOYO logo

Sportska velesila, Rusija, sljedeće četiri godine dobila je zabranu nastupa na velikim natjecanjima. Suspenzija uključuje i Olimpijske igre u Tokiju 2020. i zimske u Pekingu 2022. te Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru 2022. 

Razlog je navodno odbijanje Ruske antidopinške agencija da preda nalaze istražiteljima Svjetske antidopinške agencije (WADA) nalaze u siječnju ove godine te za navodno manipluliranje uzorcima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrana znači da ruski sportaši na Olimpijskim igrama i SP-u neće moći nastupati pod ruskom himnom i zastavom. No, oni koji dokažu da nisu umiješani u ovaj skandal moći će se natjecati pod neutralnom zastavom.

Neće ih biti na Svjetskom prvenstvu ni na Olimpijskim igrama, ali hoće na EURU

Unatoč zabrani, ipak će se moći natjecati na EURU 2020. jer UEFA ne podliježe sankcijama WADA-e. Rusija nastupa u skupini B s Danskom, Finskom i Belgijom. U ždrijebu EURA bilo je i restrikcija, a jedna od njih je da Rusija ne može biti u skupini s Ukrajinom i Kosovom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

WADA je ovu odluku donijela jednoglasnom odlukom na sastanku u Lausannei, a Rusija u sljedeća tri tjedna ima mogućnost ulaganja žalbe na ovakvu odluku.

"Ovakva vrsta obmane predstavlja napad na kredibilitet sporta i svojevrsna je uvreda za sportski pokret širom svijeta. Međunarodni olimpijski odboar ostaje pri odluci da bi krivci trebali biti kažnjeni na najgrublji mogući način zbog ozbiljnosti kršenja strogih pravila", naveli su u prošlotjednom priopćenju iz Međunarodnog olimpijskog odbora

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sastanak Nadzornog odbora Ruske antidoping agencije (RUSADA) povodom odluke biće 19. prosinca, na kojem ćemo prihvatiti prijedloge ili ne. A onda suđenje u Lozani. Žalit ćemo se 100 posto, jer se moramo boriti za sportaše", rekla je prva zamjenica predsjednika odbora za međunarodna pitanja Dume, olimpijska prvakinja, Svetlana Žurova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo