OGLAS

RUSIMA ZABRANJENI NASTUPI NA OLIMPIJSKIM IGRAMA U TOKIJU I PEKINGU: / Sportski arbitražni sud donio konačnu odluku

Image
Foto: AFP, ANDREJ ISAKOVIC

Ruskim vladinim dužnosnicima ili predstavnicima bit će zabranjeno prisustvovati događajima

17.12.2020.
18:17
AFP, ANDREJ ISAKOVIC
VOYO logo

Sportski arbitražni sud (CAS) u Lausanni smanjio je Rusiji zabranu nastupa na velikim natjecanjima sa četiri na dvije godine, međutim Rusija se kao država neće moći natjecati na nadolazećim Olimpijskim igrama u Tokiju, niti zimskim OI u Pekingu 2022.

Rusiji također, nije dopuštena organizacija velikih sportskih događaja tijekom "dvogodišnjeg kaznenog razdoblja." Međutim, ruskim sportašima i ekipama i dalje će biti dozvoljen nastup na OI u Tokiju, ZOI u Pekingu, kao i na svjetskim prvenstvima, ako nisu bili umiješani u doping, ali pod neutralnom zastavom i bez nacionalnih simbola, poput zastave, himne, grba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodna antidopinška agencija (WADA) je optužila Rusiju za podmetanje lažnih dokaza i za brisanje datoteka povezanih s pozitivnim dopinškim testovima koji su mogli pomoći u identificiranju dopingiranih sportaša. Kaznila je Rusiju zabranom nastupa na velikim natjecanjima na četiri godine, ali se kazna nije mogla provesti do kraja žalbenog postupka. CAS je objavio kako kazna stupa na snagu u četvrtak, završit će 16. prosinca 2022. godine.

Nezadovoljni odlukom

Ruskim vladinim dužnosnicima ili predstavnicima bit će zabranjeno prisustvovati događajima poput Olimpijskih igara i svjetskih prvenstava u velikim sportovima na dvogodišnje razdoblje. Također, neće moći biti imenovani u odbore ili sjediti u njima ili biti članovi odbora u organizacijama koje se moraju pridržavati WADA kodeksa. Rusi su očekivano, nezadovoljni odlukom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čini se da nisu saslušani svi argumenti koje su iznijeli naši odvjetnici", rekao je u izjavi vršitelj dužnosti šefa Ruske antidopinške agencije (RUSADA) Mihail Buhanov dodavši kako je ipak zadovoljan što će se "čisti" ruski sportaši u iduće dvije godine moći natjecati na velikim natjecanjima pod neutralnom zastavom.

Iz WADA-e su poručili kako su razočarani što sud nije odobrio sve njihove preporuke, ali i naglasili kako su zadovoljni što su pobijedili u ovom "revolucionarnom slučaju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova odluka šalje jasnu poruku kako se neće tolerirati institucionalizirano varanje i zajednički napori na podrivanju globalnog antidoping sustava," istaknuo je predsjednik WADA-e WitoldBanka.

Katastrofalan udarac

Međutim, TravisTygart, izvršni direktor Američke antidoping agencije (USADA), nazvao je presudu "slabim, razvodnjenim ishodom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je katastrofalan udarac za čiste sportaše, integritet sporta i vladavinu zakona", rekao je u izjavi.

Nije bio zadovoljan niti zviždač Grigori Rodčenkov. Preko svog odvjetnika Jima Waldena poručio je kako je odluka CAS-a "besmislena".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Presuda kojom je ruska zabrana smanjena sa četiri na dvije godine, pokazala je da tribunal nije spreman i ne može se razumno nositi s ruskim sustavnim i dugotrajnim zločinom dopinga" poručio je Rodčenkov, bivši šef moskovskog antidopinškog laboratorija na Zimskim olimpijskim igrama 2014. u Sočiju, koji je otkrio priču o dopingu.

Kasnije je pobjegao iz Rusije i sada živi na nepoznatom mjestu u Sjedinjenim Državama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cijena strasti
Brak na prvu
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Brak na prvu Australija
default_cta
Zlatni dečko
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Svemirci s gornjeg kata
Dosje Jarak
default_cta
Obiteljske tajne
Plaćenici
Mali princ
VOYO logo