Stranče ušao si u Rude / Priča o Rudaru: Klubu iz mjesta u kojem postoji samo rukometni klub i koje živi rukomet svaki dan u godini

Image

Rude su malo mjesta iznad Samobora. Rukometni klub Rudar igra u najvišem rangu hrvatskog rukometa i postiže sjajne rezultate u svim kategorijama. Mjesto je to u kojem ne postoji nogometno igralište i u kojem svi mještani igraju rukomet.

23.10.2022.
10:00
VOYO logo

"Stranče ušao si u Rude" stoji na ulazu u maleno mjesto iznad Samobora. Zastrašujuće i prijeteći izgleda taj znak koji dimenziju više dobiva kada ste, da bi došli do njega prošli kroz šumu penjući se uz brdo. I to je zaista tako. Barem u onom rukometnom svijetu, natpis "Stranče ušao si u Rude" znači da se ovdje nećete dobro provesti.

Iako su Rudari zapravo vrhunski domaćini i reklo bi se da nitko od tamo nije otišao gladan i žedan, u rukometnom svijetu, odnosno u onom dijelu na terenu, Rude su jedno od najtežih rukometnih gostovanja u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MALI KLUB, VELIKA PRIČA /

Priča o KK Sesvete: Klub u kojem igrači obožavaju igrati, a prate ga fantastični navijači

Image
MALI KLUB, VELIKA PRIČA /

Priča o KK Sesvete: Klub u kojem igrači obožavaju igrati, a prate ga fantastični navijači

Rukometni klub Rudar osnovan je 1959 godine, a njegov utemeljitelj je Rudolf Levak kojeg se smatra utemeljiteljem rukometa u Samoboru. Na stranicama kluba stoji priča kako su igrači na sve utakmice dolazili biciklima. Taj entuzijazam i ljubav prema rukometu i sportu Rudari imaju i danas. Klub se danas natječe u Premijer ligi, najvišem rangu hrvatskog rukometa.

Image

U mjestu postoji samo rukometni klub

Cijela priča oko rukometnog kluba Rudar i samih Ruda je vrlo specifična. Kao da je sve bilo podređeno tome da Rude postanu najrukometnije mjesto u Hrvatskoj. Više o tome kako je sve počelo, ali i zašto je sve počelo ispričao nam je Darijo Gaća koji obnaša funkciju sportskog direktora u Rudaru

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Specifično je to što u mjestu postoji samo rukometni klub. Naime zbog nedostatka terena i zbog geografskih nedostataka nema terena za nogomet. Zbog toga se krenulo igrati rukomet", rekao nam je Gaća i nastavio o rezultatima kluba.

"U bivšoj državi najveći plasman bila je jedinstvena republička liga. Od osamostaljena države krenulo se igrati od najnižeg ranga. Od županijske lige pa sve do Premijer lige u koju smo prvi puta ušla u sezoni 2014/2015. Ušli smo i ispali nazad u 1.B ligu. To se dogodilo dva puta i prošle godine smo po treći puta ušli u najviši rang hrvatskog rukometa i zadržali status i dvije godine smo već u Premijer ligi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najuspješniji klub u mlađim kategorijama

Rude su klub u kojem igraju domaći igrači. To nije floskula i nije da se u Rudama nalazi nekoliko domaćih igrača, već okosnicu momčadi već godinama čine baš Rudari. Da bi se došlo do toga, od najmlađih generacija mora se kvalitetno raditi s malim rukometašima. Rude to rade jako dobro, a to govore i rezultati.

"Okupljamo veliki broj djece, a ono na što smo ponosni je to da smo prošle sezone osvojili naslov prvaka države u dvije najstarije generacije. Prvaci smo hrvatske u generacijama U17 i U15", rekao je Gaća i otkrio koji je razlog uspjeha

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije desetak godina dobili smo dvoranu u Rudama i kada smo uspjeli dobiti sve uvjete počeo je uspjeh u mlađim dobnim kategorijama."

Postoji legenda koji stanovnici Ruda vole spominjati, a to je da su Rude izmislile rukomet. Iako je to daleko od istine, postoje razlozi zašto se tako misli. Gaća nam je ispričao kako je velika većina mještana u jednom trenutku igrala i pokušala igrati rukomet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Djeca ovdje na igralištu igraju rukomet"

"U svakoj obitelji postoji netko tko je igrao rukomet. Cijelo mjesto voli taj klub, navija za njega i pomažu klubu kroz sve ove godine. Djeca ovdje na igralištu ne igraju nogomet nego rukomet. Na igralištima postoje golovi za mini rukomet i djeca ga tu stalno igraju.

Već smo spomenuli da u Rudama igraju isključivo domaći igrači. Naravno nije moguće da cijela momčad bude iz Ruda i da sve pozicije budu popunjene. Rudari tada odluče akvizirati dva-tri pojačanja ali za ih biraju po posebnom programu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoje trenutci i kada netko od igrača preraste Rude i postane igrač koji može igrati u boljem klubu. No nekako igrači iz Ruda uvijek su najbolje izgledali u Rudaru. Objašnjeno nam je i zašto je to tako.

"Stvar je zadovoljstva. Mi smo jedan od rijetkoh klubova koji nikome od igrača nije ostao dužan. Ta mala naknada, hranarina koju igrači primaju uvijek su redovna. Klub je zaista dobro posložen. Nema tu nikakvog razbacivanja i bahaćenja. Imaju se osnovni kvalitetni uvjeti" rekao je Gaća i nastavio

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U trenutcima kada dečki dolaze iz drugih klubova i koji nisu iz Ruda mi gledamo da se ti momci prvo mogu karakterno uklopiti i da su slični rudarskom mentalitetu. Stvara se sinergija u kojoj mi najbolje funkcioniramo."

Klub je trenutno na četvrtom mjestu svoje skupine u Premijer ligi i zasad se drže jako dobro. Kako stvari sada stoje mogli bi se po prvi puta u povijesti plasirati u Ligu za prvaka. Iako ambicije postoje, iz kluba su vrlo skromni i ne lete iznad svojih očekivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na utakmici jedna priča - poslije utakmice druga

Kada stanete na teren u Rudama, znate da vas čeka 60 minuta teškog rukometa. Nećete imati niti sekunde odmora i poštede. U napadu će se Rudari bacati na glavu, a njihov "vic u igri " natjerat će vas da razmišljate više nego ikada. O obrani da ne govorimo. Malo tko je došao u Rudar, a da nije osjetio što je rudarska obrana.

No kada izađete iz dvorane dočekat će vas veselo društvo. Neovisno pobijedili ili izgubili. Neovisno igrali Premijerku ili mlađu kadetsku ligu. U Rudama će vas uvijek dočekati gostoprimstvo i veseli ljudi. Iako možda nisu izmislili rukomet, titulu najrukometnijeg mjesta u hrvatskoj možemo im dodijeliti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo