DANSKA - HRVATSKA 32-32 / Veliki, junački remi naših rukometaša u Malmöu pred 10 000 Danaca: Kapa do poda Horvatovim jurišnicima, ostali su teoretski u igri za četvrtfinale SP-a

Image
Foto: Pixsell

Hrvatski rukometaši izvukli remi protiv svjetskih prvaka u paklu koji je priredilo 10 000 Danaca

19.1.2023.
21:55
Pixsell
VOYO logo

28. SP u rukometu za muškarce

Glavna faza natjecanja - 1.kolo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grupa 4

Mjesto održavanja: Malmö

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak: 20.30

Danska - Hrvatska 32-32

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokazali su danas naši rukometaši borbenost, hrabrost, igru u obrani... Pokazali su Horvatovi jurišnici Šipić, Glavaš, Cindrić i društvo u epskoj bitki protiv moćne Danske kako se bori za svoju zemlju. Kapa dolje dečki, to je jedino što im možemo reći nakon bitke svih bitaka. Ostali smo u igri za četvrtfinale SP-a, ali igra nam samo teorija. Ovisimo sad o Egiptu da sve dobije do kraja.

Image
VIDEOANALIZA MARIJA KELENTRIĆA /

'Čestitke svima na ovakvoj utakmici koja jako veseli, ali zašto nismo tako igrali protiv Egipta? Ponavlja se i dalje naš najveći problem i već mi je to žao gledati'

Image
VIDEOANALIZA MARIJA KELENTRIĆA /

'Čestitke svima na ovakvoj utakmici koja jako veseli, ali zašto nismo tako igrali protiv Egipta? Ponavlja se i dalje naš najveći problem i već mi je to žao gledati'

Borbena Hrvatska

U susretu 1. kola skupine IV drugog kruga Svjetskog prvenstva, hrvatska rukometna reprezentacija je u Malmou pred više od 11.000 gledatelja odigrala 32-32 protiv svjetskih prvaka Danaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je odigrala sjajno, čvrsto i borbeno, ali nažalost nije uspjela slaviti protiv dvostrukih svjetskih prvaka. Hrvatska je veći dio utakmice vodila, u jednom trenutku smo imali i četiri razlike, no Danska se vratila, u završnici je povela, imala je i zadnji napad koji nije realizirala. Cindrić je u zadnjoj sekundi pucao sa sredine terena, ali nije uspio.

Poraz od Egipta na početku Svjetskog prvenstva u Švedskoj i Poljskoj, gurnuo je hrvatsku reprezentaciju u situaciju da je morala dobiti sva tri susreta drugog kruga i još se nadati pomoći neke od ostalih reprezentacija. Nažalost, bod protiv Danske nas teoretki ostavlja u igri, no realno je teško očekivati da će Hrvatska na koncu zauzeti jedno od prva dva mjesta u skupini. Šanse su minimalne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvostruki uzastopni svjetski prvaci su prvi krug riješili s tri pobjede. Belgiju i Bahrein su dobili sa po 15 razlike, a Tunis sa 13 pogodaka prednosti. Ukupno su zabili 113 pogodaka, uvjerljivo najviše od svih reprezentacija u prvom krugu. Danci su i protiv, u prvom krugu neuvjerljive Hrvatske, bili veliki favoriti. Međutim, odabranici izbornika Hrvoja Horvata su odigrali najbolje na ovom prvenstvu i samo su nas nijanse dijelile od pobjede.

Hrvatska je sjajno ušla u susret. Za razliku od utakmica protiv Egipta i Maroka, ovoga puta odabranici izbornika Hrvoja Horvata bili su razigrani, čvrsti i koncentrirani. Danska je povela 1-0 i bilo je to njihovo jedino vodstvo u prvom dijelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogli i na +5, ali...

U sedmoj minuti prvi put smo stigli do dva gola prednosti (4-2), dva razlike imali smo i u desetoj minuti (6-4). U 19. minuti poveli smo 11-8, a minutu kasnije Hrvatska je imala i velikih +4 (12-8). Nažalost, u posljednjih sedam, osam minuta prvoga dijela Hrvatska je malo posustala i Danska je do poluvrijeme smanjila na gol zaostatka (16-15).

Sjajan je u prvom poluvremenu bio Luka Cindrić s pet golova, dok su Marin Šipić i Filip Glavaš zabili po četiri gola. Nažalost, hrvatski vratari imali su tek dvije obrane. Kod Danaca u prvom poluvremenu najefikasniji je bio Simon Bogetoft Pytlick sa četiri gola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danska je u nastavku uspjela izjednačiti, a u 42. minuti i stići do vodstva 22-21, prvog nakon početnih 1-0. U nastavku se igralo gol za gol, čvrsto i borbeno s obje strane. U posljednju četvrtinu utakmice ušlo se rezultatom 25-25, Hrvatska je tada s dvije obrane Mate Šunjića preživjela dva puta po dvije minute s igračem manje, a zatim golom Ivana Martinovića i povela sa 27-26 deset minuta prije kraja. Danska je izjednačila, da bi Šipić zabio za +1 osam minuta prije kraja. Šipić je novim golom doveo Hrvatsku u još jednu prednost, ali su Danci brzo izjednačili na 28-28 šest minuta prije kraja.

Do kraja smo gledali pravu dramu. Hansen je minutu i pol doveo Dance u vodstvo 32-31, Karačić je izjednačio 40 sekundi prije kraja, da bi Dancima ostao zadnji napad. Izgubili su loptu, a Cindrić je u zadnjim trenucima s naše polovice pokušao zabiti za pobjedu, ali nije uspio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najefikasniji u hrvatskim redovima bili su Marin Šipić s devet, Filip Glavaš s osam, te Luka Cindrić s pet golova, dok je Mate Šunjić imao šest obrana. Dance su predvodili Simon Bogetoft Pytlick s devet i Mikkel Hansen s osam golova, dok je Niklas Landin imao šest obrana.

Egipat bolji od Belgije

U ranije odigranom susretu ovoga kola Egipat je porazio Belgiju sa 33-28. Afrički sastav je već u prvom poluvremenu imao devet razlike (20-11) i pitanje pobjednika niti jednog trenutka nije bilo upitno. U završnici susreta Belgija je smanjila na četiri razlike, ali više od toga nije išlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Egipat su do nove pobjede predvodili Mohsen Mahmoud sa sedam i Yehia Elderaa sa šest golova, dok je u suparničkim redovima najefikasniji bio Sebastien Danesi s devet golova.

U drugom susretu Bahrein pobijedio SAD sa 32-27. Bahrein su do pobjede predvodili Husain Alsayyad s devet i Mohamed Mohamed s pet pogodaka. U američkim redovima najefikasniji je bio Samuel Hoddersen sa šest golova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ljestvici vodi Egipat sa šest bodova, Danska ima pet, Bahrein četiri, a Hrvatska tri boda. Belgija i SAD su na nuli.

Iduće kolo na rasporedu je u subotu. U prvom dvoboju snage će odmjeriti Bahrein i Egipat, potom slijedi hrvatsko - belgijski okršaj, a u zadnjem susretu igrat će Danska i SAD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednje kolo je na rasporedu u ponedjeljak, 23. siječnja kada će igrati SAD - Belgija, Hrvatska - Bahrein, te Egipat i Danska.

Prve dvije reprezentacije izborit će nastup u četvrtfinalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotova je utakmica.

57' - Marin Šipić zabija za 31-31. Kako Marin igra, najbolju utakmicu ikad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

54' - Marin Šipić iz okreta zabija za +1 - 29-28.

50 - Gol Ivana Martinovića iz kontre za vodstvo 27-26. 4 gol Martinovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

48.19 - Brani Mate dva puta zaredom. Hoće li to biti i dvije minute? Dobio je loptom ravno u glavu. Da, dvije minute za igrača Danske. Ostaje 26-26 pred cca 10 000 danskih navijača.

46.52- Filip Glavaš je na 8 golova iz 8 pokušaja. Novo izjednačenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

43' - Filip Glavaš ima 7 golova iz 7 pokušaja. Najbolja utakmica Glavaša za Hrvatsku ikad.

42' - Danska je povela, Danska se vratila. Time-out Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

40' - Filip Glavaš ima 6 golova iz 6 pokušaja. Pytlich je na 6 golova kod Danske.

35.53 - Filip Glavaš opet zabija. Ima 4 gola. Kompletni smo sad.

35.53 - Cindrić i Šipić igraju dva na dva i to uspješno.- Sedmerac za Glavaša.

34' - Dvije minute Duvnjaku. Sramota, nevjerojatno. Pa suci vraćaju Dance u igru. Protestiramo.

33' - Danska ima 6 izgubljenih lopti, Hrvatska tek jednu.

32' - Gol Šipića na gol najboljeg Danca u ovoj utakmici.

31' - Kreće nastavak. Naši imaju prvi napad. Sretno Hrvatska.

30' - Gotovo je prvo poluvrijeme. Danci su ostali zatečeni specijalkom u obrani 5+1. Skandinaci ne vole agresivnu obranu, a uz kombinaciju s 5+1 to Danci jako mrze. Nemaju komfor napada kao na 6-0. Luka Cindrić zabio je 5 golova. Svi koji su nastupili odigrali su u prvom dijelu fantastično. Vodili smo 12-8, imali napad i za +5, ali nismo to odradili kako spada.

29.26 - Luuukaa Cindriiić - Je li to onaj mali iz Barcelone? Da, to je Cidra - čekali smo ga, eksplodirao je. Zabio je peti gol.

29.02 - Ušli smo u zadnju minutu prvog dijela.

28 - Danska forsira 7 na 6.

27 - Više od 4 minute smo bz gola. I evo gaaa. Glavaš. Malo sreće smo imali nakon obrane Landina. Lopta nam se odbila, zaboravili su Danci na glavaša jurnuvši u kontru i gol.

25' - Da vidimo što može Danska. Landin je Cindriću obranio, odmah kontra. Martinović zaustavlja laki gol. Gidsel iznuđuje faulove, najaktivniji je u Danskoj.

24' - Drugi gol Hansena - preko ruke. 13-10 za Hrvatsku.

23' - Marin Jelinić s krila vraća na +4 - 13-9. Nestvarno dobro igramo. To je Hrvatska!

20' - Imamo napad. Mate Šunjić obranio je Dancima. Bravo Mate legendo!

19' - Fiiilip Glavaš zabija novi sedmerac - Imamo +4. Nestvarno. 12-8.

19' - Hrvatski rukometaši igraju odlično, imaju +3 - 11-8.

14' - Kakva rola Marina Šipića. Drugi put zaredom je zabio.

12.29 - Vodimo opet. Marin Šipić zabija Dancima s igračem manje naših.

11.18 - Duvnjak je dobio 2 minute. Gidsel je drugi put iznudio isključenje na ovoj utakmici. Prvi put izašao je Musa. Imamo dva igrača manje. Gidsel mu nije prihvatio ispriku i odbio mu ruku. Plovg Hansen kažnjava manjak igrača na crti - dva gola zaredom ponovno za dansku reprezentaciju.

11.02 - Nismo uspjeli pripremiti napad. Ivan Martinović napadački igra u grču. U napadu nemamo ideju. Obrana je u ovih 11 minuta bolji segment.

9.42 - Isključenje za Željka Musu. Gidsela je Musa povukao za dres i srušio grubo na tlo. Da, to je rukomet, žestoko se igra.

8.36 - Luka Cindrić se bori na srednjem - pod pasivnim napadom Josip Šarac zabija na asistenciju Ivana Martinovića.

7.50 - Luka Cindrić briljira protiv Danaca - zabio je 4 gola naše reprezentacije. Glavaš ima jedan. 4-5 za Hrvatsku.

6.44 - Mlađi brat Landin izjednačava na 4-4. 2-0 serija Danaca.

6' - Pytlich nakon solo akcije i prodora od pod. 3-4. Odmah nam brani Landin.

5.23 - Filip Glavaš zabija sedmerac za +2 Hrvatske - 4-2.

4.04 - Luka Cindrić - prošao je brzi centar - kakav ulazak u utakmicu Cindre, strašno. Treći gol Cindre. Zabio ih je za sad sve.

3.11 - I dalje smo u 5-1 obrani. Dule je prednji, opstruira protok lopte Danaca. Ušli smo sa sjajnom energijom. To je dobro. Idemo!

3' - Promašuje Hansen i odmah zabija Luka Cindrić. 2-1. Vodimo.

2.22 - Odmah žestoko, naši su se postavili grubo.

2' - Lukaaa Cindrić, brzi odgovor- 1-1.

1' - Počela je utakmica istine za hrvatski rukomet. Sretno Hrvatska, vjerujemo u čudo. Bože pomozi! Danci kreću prvi. Hansen je na srednjem. Krećemo s 5+1. Duvnjak je vrlo visoko na prvom. Pytlich zabija.

20.27 - Ustanite dame i gospodo, svira se Lijepa naša.

20.26 - Svira se himna Danske.

20.21 - Na redu je izlazak igrača. U dvorani se gasi svijetlo - Kreće spektakl.

20.18 - Dominik Kuzmanović teleportiran je iz Malmoa u studio RTL-a. - "Idemo na glavu, dobiti ovu utakmicu. Gojun, Duvnjak i Musa glavni su motivatori", rekao je mladi golman Dominik Kuzmanović.

20.12 - "Danas bi trebalo biti potpuno druga priča. Moramo pobjediti, mislim da možemo to. Kažu da su Hrvati najbolji pod pritiskom, gdje ćeš većeg nego sad. Obrana bi nam trebala biti najbolja dosad - naša 5-1 obrana zna raditi suparnicima probleme - Vjerujem u to da će se momci boriti do posljednje kapi krvi", kazao je Ivano Balić, pomoćnik Hrvoja Horvata RTL-ovoj reporterki uz i na terenu, popularnoj Ines Godi Forjan.

20.04 - Goran Latković javio se s lica mjesta i poručuje da se hrvatski navijači dobro navijački suprostavljaju Dancima kojih u Malmöu ipak puno više. Vrijedno radi ekipa RTL-a na ovom SP-u u Švedskoj, kao i svi ostali djelatnici RTL-a svih sektora koji su se skroz dali za ovaj veliki rukometni projekt. Samo i isključivo kako bi rukometni spektakl donijeli u vaš dom.

20.00 - Pola sata ostalo je do utakmice istine za reprezentaciju Hrvatske i cjelokupni naš rukomet. Marko Vargek zapjevao je u studiju RTL-a "imali nade za nas - čini mi se da bi". Goran Šprem ga, doduše, nije ispratio, ali zafrkancija je u emisiji "Vrijeme je za rukomet" je kao i uvijek - vrhunska!

19.50 - Počela je emisija 'Vrijeme je za rukomet'.

19.46 - Filip Brkić poslao je kolegi iz sportske redakcije portala RTL Danas popis igrača Danske. Ovo su igrači na koje će jurišati hrvatski rukometaši.

Image
Foto: Filip Brkić (RTL)
Image
Foto: Filip Brkić (RTL)

Popis rukometaša Danske

19.34 - Egipat nastavlja s pobjedama na SP-u. Danas su sa 33-28 dobili Belgiju, sljedećeg suparnika naših rukometaša u subotu. Belgija je povela 1-0, nakon čega je na terenu postojala samo jedna momčad. Afrički prvak u prvom poluvremenu imao je i plus devet (20-11), da bi na odmor otišli s plus sedam (22-15). U nastavku je došlo do njihovog malo opuštanja, no Belgija je tek u dva navrata stigla na minus četiri, a više od toga nije išlo.

19.00 - Još malo i počinje emisija 'Vrijeme je za rukomet'. U 19.50.

17.49 - Upravo smo uhvatili velikog Petra Metličića uoči još jedne velike rukometne noći na RTL-u. Otkrio nam je manu danske rukometne reprezentacije.

16.21 - Lino Červar prekjučer je za Net.hr rekao sve što mu je na duši u svom istupu:

"Prihvaćam činjenicu da nakon srebra 2020. na EP-u rukomet ne postiže one rezultate koje ljubitelji rukometa, sporta i svi građani Hrvatske od nas očekuju. I svi mi koji radimo u rukometu - treneri, igrači, djelatnici, moramo preuzeti dio odgovornosti. I pored toga, što smo krenuli s porazom, u najvažnijoj utakmici i što smo danas bili, po meni, na koljenima, kao čovjek koji sam s ponosom vodio hrvatsku rukometnu reprezentaciju oko 250 puta, želim reći da se hrvatski rukomet neće predati. Borit ćemo se mi još bez obzira na sve još i za Olimpijske igre u Parizu. Borit ćemo se na EP-u naredne godine i veliki povratak na vrh svjetskog rukometa na Svjetskom prvenstvu u našoj domovini za dvije godine. Neovisno što tko o tome mislio". OVDJE pročitajte što je sve rekao Lino Červar.

16.10 - Svjetsko rukometno prvenstvo koje se igra u Švedskoj i Poljskoj na rasporedu je do 29. siječnja, a još mnoštvo napetih i atraktivnih utakmica gledatelji mogu pratiti na glavnom kanalu RTL-a, zatim na kanalu RTL2 te online platformi PLAY.

15.52 - Bivši izbornik Hrvatske, legendarni Zdravko Zovko u utorak je navečer, nakon pobjede nad Marokom, pričao nam o hrvatskoj rukometnoj reprezentaciji i Danskoj te izdvojio neke detalje koji bi mogli presuditi:

"Skandinavske reprezentacije, inače, imaju problema protiv agresivne obrane. To su reprezentacije koje igraju u svojim ligama, prvenstvima i većinom u posljednjih 10 godina više igraju 6-0 obranu. Ta obrana je nama potrebna - ne kažem da ćemo ju moći igrati 60 minuta - 5 +1 obranu, ali u svakom slučaju mislim da ona može biti ključ i da njome možemo dovesti u probleme danske napadače. Naravno, trebat će dobro izanalizirati sve aspekte te obrane protiv Danaca."

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Mikkel Hansen udarna je igla Danaca i najvažniji igrač.

Zdravko Zovko otkrio nam je moguću dobitnu formulu protiv Danaca - 5+1 obranu - tj agresivnu obranu na sve načine:

"Prisjetio bih se utakmice sa Olimpijskih igara u Londonu 2012. Tada smo protiv Danske igrali 5 +1 obranu i flaster na Hansenu. Ostvarili smo tad protiv Danaca visoku pobjedu 32-21, oni su se bili izgubili, izgledali su pogubljeno. Tako neke obrane koje sprječavaju njihovo šablonizirano napadanje protiv 6-0 obrane, obrana 5-1 bi mogla biti iznenađenje. Vjerujem kako će Hrvoje Horvat i Ivano Balić na klupi smisliti kako doći do nekih iznenađenja. Balić je igrao presing na Hansenu u toj utakmici u Londonu i to su vam te neke stvari koje mogu u datom trenutku biti iznenađenje za danske napadače. No, prije svega, u glavi moramo vjerovati i pronaći formulu za pobjedu i makar jedan razlike, a onda ćemo biti u prilici za nešto više. Naravno i vratari moraju biti bolji nego dosad. Slavić je protiv Maroka imao cca 33% obrana. Nisam siguran da će to biti dovoljno za Dansku. Mislim da će golmani trebati biti na između 35 i 40% obrana". OVDJE pročitajte o čemu nam je još govorio Zdravko Zovko.

15.52 - Danci su prenijeli maksimalna četiri boda u drugi krug i s tri uvjerljive pobjede osvojili prvo mjesto u skupini H. Nakon dvoboja protiv Danske, hrvatske rukometaše očekuju još dvije utakmice u glavnoj rundi - u subotu 21. siječnja protiv Belgije, te u ponedjeljak 23. siječnja protiv Bahreina. Naravno, za osam najboljih našim rukometašima trebaju pobjede i svim susretima... Međutim, čak ni tri pobjede u drugom krugu nam ne garantiraju četvrtfinale jer podsjećamo od Egipta smo izgubili devet razlike. Da, tek sad se vide razmjeri tog poraza.

15.47 - Dobar dan dragi čitatelji Net.hr-a, gledatelji RTL-a, sportski fanatici, navijači hrvatske rukometne reprezentacije, domoljubi... Pred nama je utakmica istine hrvatske rukometne reprezentacije - sudar protiv aktualnih prvaka svijeta, moćnih Danaca. Debakl na otvaranju natjecanja protiv Egipta gurnuo nas je u tešku situaciju. Naši rukometaši, kako bi ostali u ozbiljnoj igri za četvrtfinale SP-a, moraju dobiti Dansku sa 10 razlike. Isto tako, na ruku našoj reprezentaciji išli bi porazi Egipta u ovog drugoj fazi natjecanja, odnosno glavnoj rundi natjecanja po skupinama.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo