modri prvotimac na mukama / Prema novom Kodeksu, u slučaju pozitivnog B uzorka, Ademiju prijeti četverogodišnja suspenzija!

Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

"Postojanjem olakotnih okolnosti i mogućnošću dokazivanja istih, sankcija može biti manja", stoji u priopćenju HZTA

9.10.2015.
16:15
Goran Jakus/PIXSELL
VOYO logo

Ponukan napisima o dopinškom prekršaju Dinamova igrača Arijana Ademija Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping (HZTA) priopćio je u petak da se od 1. siječnja ove godine primjenjuje novi Svjetski antidopinški kodeks koji za prvi dopinški prekršaj propisuje sankciju od četiri godine, a ne, kako je to objavljeno u većini medija, dvije godine.

Image
čeka se b kontrola /

Neugodno iznenađenje za 'modre': Arijan Ademi nakon utakmice s Arsenalom bio pozitivan na doping

Image
čeka se b kontrola /

Neugodno iznenađenje za 'modre': Arijan Ademi nakon utakmice s Arsenalom bio pozitivan na doping

"Iz objavljenih tekstova vidljivo je da nogometašu Ademiju, ukoliko i B uzorak pokaže prisustvo zabranjene tvari kao i analiza uzorka A, prijeti dvogodišnja suspenzija. To nije točno. Od 1. siječnja 2015. godine na snazi je novi Svjetski antidopinški kodeks  (Kodeks) u kojemu je jasno navedeno da je za prvi dopinški prekršaj propisana sankcija u trajanju od četiri godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time ne poručujemo kako će Ademiju biti izrečena četverogodišnja suspenzija već samo ukazujemo na to da su određena antidopinška pravila promijenjena. Postojanjem olakotnih okolnosti i mogućnošću dokazivanja istih, sankcija može biti manja", stoji u priopćenju HZTA.

Iz služba za antidoping HZTA također upozoravaju da u Republici Hrvatskoj od 2011. ne postoji antidopinška agencija koja se često navodi u medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U RH ne postoji antidopinška agencija već nacionalna organizacija za borbu protiv dopinga u sportu čiji je naziv Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping (HZTA). Od 2007. do 2011. godine postojala je Hrvatska agencija za borbu protiv dopinga u športu (HADA) koja je 2011. pripojena Hrvatskom zavodu za toksikologiju. Osobe koje imaju kompetencije da govore i analiziraju 'dopinške slučajeve' rade upravo u HZTA-u", stoji između ostalog u podužem obrazloženju službe za antidoping HZTA u kojem navode sve relevantne odredbe Kodeksa koje se primjenjuju u "slučaju Ademi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo