BILA BI U GADNIM PROBLEMIMA: / Evo što bi se dogodilo Šarapovoj da je pala u Njemačkoj!

Image
Foto: AFP, ADRIAN SANCHEZ-GONZALEZ

Ruska tenisačica i jedna od najpopularnijih sportašica svijeta Marija Šarapova pala je na doping-testu tijekom prvog Grand Slam turnira godine, Australian Opena.

12.3.2016.
9:00
AFP, ADRIAN SANCHEZ-GONZALEZ
VOYO logo

Naime, s ulaskom u novu godinu Njemačka je ušla i u novu fazu borbe protiv dopinga. Jedna od najjačih sportskih nacija na svijetu dobila je vrlo strog zakon prema kojem sportaši koji padnu na doping testu ili u njihovu posjedu bude pronađena zabranjena supstanca mogu biti osuđeni na zatvorsku kaznu do tri godine! Oni koji ih, pak, opskrbljuju nedopuštenim sredstvima, uključujući liječnike i trenere, mogu završiti iza rešetaka na deset godina. Pritom treba naglasiti i da stranci koji budu uhvaćeni u korištenju dopinga podliježu novom zakonu, tako da bi se Šarapovoj loše pisalo da je pozitivna na meldonij bila u Njemačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

WADA se protivi

Zemlja čiji je istočni dio u vrijeme Hladnog rata bio praktički sinonim za doping krenula je tako u oštru borbu protiv zla koje uništava sport. Ali pomalo neobično, najžešća kritika novog zakona stigla je odande odakle bi se najmanje očekivalo - iz Svjetske antidopinške agencije (WADA). Njen je predsjednik Craig Reedie ustvrdio da se organizacija kojoj je na čelu u cijelosti protivi kriminalizaciji sportaša.

WADA smatra da sportaši ne bi smjeli završavati u zatvoru. No, s druge strane, sport je postao veliki biznis, a doping je prijevara. Ako sportaš uz pomoć dopinga pobijedi na nekom natjecanju ili osvoji medalju, te za to dobije novčanu nagradu i(li) nove sponzore, nije li taj novac na određeni način ukraden? A zna se kako završavaju oni koji kradu. Upravo su se tom logikom vodili Nijemci pri uvođenju novog zakona. Kad se već problem dopinga ne može riješiti sportskim suspenzijama, varalice će pokušati uplašiti zatvorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Testiranje uzoraka

Njemačka, međutim, nije jedina koja ima oštar zakon kad su u pitanju korištenje i raspačavanje dopinga. U Austriji svakoj osobi koja počini prijevaru korištenjem sredstva ili metode zabranjene Europskom antidopinškom konvencijom prijeti kazna zatvora do tri godine. Ako je pritom uzrokovana šteta veća od 50.000 eura, primjerice nepošteno stečene novčane ili druge nagrade, maksimalna kazna se povećava na deset godina zatvora.

U Italiji 50.000 eura kazne

U Italiji je sankcija za sportaše i one koji ih potiču na korištenje dopinga zatvor od tri mjeseca do tri godine, te novčana kazna od 2500 do 50.000 eura. Ilegalnim dobavljačima nedopuštenih supstanci prijeti od dvije do šest godina zatvora i od 5000 do 80.000 eura kazne. I u Francuskoj je uporaba zabranjenih tvari i metoda iz Svjetskog antidopinškog kodeksa (WADC) kazneno djelo, a u Španjolskoj se prekršajem smatra propisivanje, opskrba, dijeljenje i svi ostali načini kojima se nedopuštena sredstva čine dostupnima sportašima u svrhu povećanja fizičkih sposobnosti i manipulacije rezultatima. Posjedovanje anaboličkih steroida bez recepta u SAD-u se kažnjava do godinom dana zatvora, a distribucija istih i do deset godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim navedenih zemalja, Cipar, Danska, Grčka, Island, Luksemburg, Mađarska, Norveška, Portugal, Rumunjska, San Marino, Srbija i Švedska također imaju propise koji kriminaliziraju trgovanje dopinškim sredstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo