OTKRIVENA VELIKA TAJNA / Nepoznata priča o Luki Modriću: 'On je takav 350 dana u godini. Ljudi nisu svjesni što je sve radio izvan terena u Rusiji, abnormalno nešto'

Image
Foto: Profimedia

Vlatko Vučetić, osobni trener Luke Modrića, otkrio nam je tajnu fantastičnih izdanja kapetana Vatrenih u 37. godini

9.3.2022.
13:06
Profimedia
VOYO logo

Najbolji hrvatski nogometaš Luka Modrić briljira u 37. godini u dresu Reala iz Madrida. Mnogi se pitaju u čemu je tajna da Luka s 36 na leđima igra tako dobro, na tako vrhunskom nivou, u čemu je kvaka?

Image
MODRIĆ POPUT DJETETA /

Kamere su samo Luku pratile, bio je izvan sebe, u transu i izvodio akrobacije; 'On se igra nogometa, uživa u svakom trenutku'

Image
MODRIĆ POPUT DJETETA /

Kamere su samo Luku pratile, bio je izvan sebe, u transu i izvodio akrobacije; 'On se igra nogometa, uživa u svakom trenutku'

Surađuje s Lukom Modrićem skoro godina

Odgovor smo potražili kod doc. dr. sc. Vlatka Vučetića, voditelja sportsko dijagnostičkog centra, te savjetnika dekana na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Vlatko Vučetić surađuje s Lukom Modrićem sad već skoro 7 godina i njegov je osobni trener. Svakodnevno su u komunikaciji i jako dobro poznaje Luku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Luka Modrić je dirigent igre Reala.

Još, k tome, surađuje s dvadesetak profesionalnih sportaša te radi kao predavač na Hrvatskoj nogometnoj akademiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Vučetić o fizičkoj spremi svojih sportaša brine na razne načine i metode. S Lukom ima posebnu vezu. I sam je nekad bio sportaš, pa zna što su to napori...

"Do kad Luka Modrić može igrati na vrhunskom nivou? Gledajte, to vam je triki pitanje. Sve se u jednom danu, trenutku može promijeniti. No, kod Luke Modrića ima ta jedna specifičnost, koja je meni fascinantna, što je rijetkost kod sportaša. To je ta njegova posvećenost treningu. Luka svaki dan trenira, radi na sebi. Uz to, apsolutno živi sportski. To bi još jedino mogao usporediti s Ronaldom, Ibrahimovićem i još nekoliko njih. Luka će igrati onoliko koliko će uživati u nogometu, dokle će se igrati nogometa, a to će sve moći dok će se fizički dobro osjećati. Kad se ti mučiš fizički, onda se mučiš završiti utakmicu i nije to više uživanje u igri, nego muka", govori nam u uvodu Vlatko Vučetić s kojim smo povukli paralelu s Messijem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ronaldo je svijet za sebe

Najbolji nogometaš svijeta nije takav sportski fanatik poput, primjerice Ronalda, ne trenira toliko, ali je rođen s nečim posebnim, s Bogom danim talentom koji ga čini već sad jednim od najvećih nogometaša koji su ikad igrali nogomet, hodali planetom...

"Nije ni Luka takav fanatik poput Ronalda da vam budem iskren, baš toliki fanatik, ali je posvećen itekako. Ne dozvoljava si alkohol ili ovako neke stvari. Luka vrlo rijetko popije nešto alkoholno. To su vrlo rijetke situacije. On baš jako pazi na te stvari, a uz to Luka 350 dana godišnje radi prevenciju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Modrić redovito, priča nam Vučetić, dolazi ranije na trening barem pola sata i tih pola sata odrađuje s elastičnim rekvizitima, s gumama. "To su neke moje specijalke", kazat će Vlatko Vučetić.

Image
Foto: Profimedia

Luka u 37. igra nevjerojatno u Realu.

Naravno, nije to samo to, Real Madrid itekako svojim trenažnim procesima utječe na fizičku pripremu Luke Modrića, ali isto tako i Vlatko Vučetić...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bojim se što će biti s Ramosom'

"Svi igrači koji rade takve neke vježbe, ne teško atletske, nego s elastičnim rekvizitima, daju elastične mišiće što je jako potrebno za dugovječnost mišića. Mišić onda ostane elastičan i samim time ima mogućnost da ne puca. Uvijek sam govorio da se bojim što će biti s Ramosom. On užasno voli teško atletsku tehnologiju. Jako puno radi s utezima i evo, stalno je sad nešto povrijeđen. Teško mi je točno o tome pričati jer nemam kompletan uvid u njegov plan i program, ali uvijek me toga bilo strah kod njega. No, ono što sam vidio po Instagramu, koliko sam uhvatio jer pratim, Sergio jako puno radi teško atletsku tehnologiju, a manje te elastične komponente, a to je za mišiće strašno važno, da bude brz i elastičan".

Puno tu ima parametara, ali Luka Modrić apsolutno svaki dan radi neku prevenciju od ozljeda, uz svoj normalni trening.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prevencija od ozljeda

"Svakog dana Luki šaljem treninge koje on odradi prije klupskog ili reprezentativnog treninga, a ponekad i kad ima slobodan dan, on odradi dodatne treninge. Nekad odrađuje i nakon treninga. Konkretno, jučer je u Realu imao dvije minute doduše, ali on je odradio trening prije treninga, pa nakon treninga još dodatno imao kratke intervale. Kad tome pridodamo masaže i još neke druge komponente, Luka je barem 4 sata u procesu. E vidite, to je posvećenost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlatko i Luka imaju dobru suradnju, upravo zbog toga što to Luka želi, što toliko trenira, vodi brigu o sebi, pazi na ozlijede i disciplinu. Jer, nitko drugi, na kraju krajeva, ne može odraditi taj trening, nego samo i isključivo on. Ako Luka ne odradi zacrtano, to postaje samo mrtvo slovo na papiru. Vlatko piše dan za danom treninge Luki, nikad mu ne pošalje trening za pet dana unaprijed.

"S obzirom da Luka dobro pazi na svoje tijelo i sad radi jako puno prevencije, on radi doslovce i kad je na godišnjem, trenira plivanje, vježbe s gumom, prije nego što ode na tenis opet odradi vježbe s gumom. Znači, prevenciju radi uvijek. Po meni je, stoga, glavno pitanje koliko će mu se dati biti toliko posvećen treningu i, normalno, koliko će to supruga htjeti (smijeh)", priča nam dobro raspoloženi Vlatko Vučetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

24 sata u sportu

Poznato je kako je Luka baš obiteljski čovjek, drži do obitelji, tako da je to jedna izuzetno važna komponenta. Znači, Luka Modrić je stabilan u obiteljskom pogledu, stabilan je kod kuće i ima obitelj i suprugu koja ga u svemu podržava.

Luka, dakle, redovito ide po svoju djecu u školu, vodi ih i u vrtić, ide po njih...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne čini samo trening sportaša, nego i emotivno-obiteljski dio. Ako netko hoće biti na ovakvoj razini, on mora biti 24 sata u sportu. To znači gdje su ti prijatelji, gdje ti je privatni život, da se tako izrazim. Fascinantno mi je to, a ono što mi je posebno fascinantno, nevjerojatno kod njega, ono što njega izdvaja na nogometnom terenu, to je definitivno razumijevanje nogometa i anticipacija nogometne igre. Dakle, predviđanja nekoliko trenutaka unaprijed, široko gledanje same igre, Luka kao u šahu razmišlja bar tri poteza unaprijed. Znači, prije nego što krene svoj potez raditi, on razmišlja što će se dogoditi, predviđa stvari unaprijed. To je rijetkost za nogomet, tog ima samo u šahu. Luka kad krene u dribling, kad primi loptu, ima nekoliko rješenja. I to ga izdvaja, a za to moraš biti fizički spreman. Jedino što ja njemu pokušavam pomoći, Real je ipak odgovoran prvi za njega i taj koji njega čini dobrim, je to da se on može igrati nogometa, nadmudrivati s drugima. Ako se on fizički dobro, moćno osjeća, onda se on može nadmudrivati s drugim nogometašima i orkestrirati Realom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Luka kad je fizički spreman, onda može dirigirati Realom'

Da, Luka Modrić dirigent je igre Real Madrida. On na nogomet gleda potpuno drugačije i kao takav može igrati do 40. godine. Slaže se u tome i Vlatko Vučetić...

"Kad je Luka dobro fizički spreman, on može dirigirati tim orkestrom koji se zove Real Madrid. Ima sposobnost predviđanja gdje su svih 20 igrača na terenu, ili 21, onda on može orkestrirati, diktirati tempo igre, doslovce kao dirigent. Kako dirigent malo pomakne štapić i malo usmjeri u glazbi, tako Luka distribuira loptu, pomiče linije itd. Zašto? Jer je fizički spreman, maksimalno se dobro osjeća i uvijek može biti na bilo kojem dijelu terena. Znači, kondicija, jako mali broj ozljeda u ovih posljednjih nekih 6 godina. Jer, češće ćeš biti u trenažnom procesu ako si manje ozlijeđen, nego suprotno. Dakle, glavna i osnovna komponenta kondicijskog trenera je sačuvati igrača od ozljede i što prije ga oporaviš. To je moj forte. I da bude brz na dva metra. Luka sve vidi u igri, ja mu tu pomognem, plus trening u Realu, pa on bude fizički spreman u potpunosti za nadmudrivanje. Jer, onda Luka uživa u nogometu", priča nam Vlatko Vučetić i naglašava da, kad uživaš, onda se ne mučiš. Luka je poput kakvog razigranog djeteta kad je na terenu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Reaktibilnost je još jedna bitna stvar. Znači, mogućnost brzog reagiranja, ubrzati i promijeniti smjer kretanja u dva metra. Da li će on trčati okolo na terenu, to može trčati Kroos ili Casemiro (smijeh). Za Luku je važno da orkestrira terenom, najvažnije da on sve to skupa odrađuje u dva tri metra, onda je i ostalima teško za pratiti njega".

Najosjetljiviji dijelovi

Znači, pervencija od ozljeda, prenapregnutih mišića je jako bitna u njegovim godinama. Mišići moraju biti čvrsti i jaki, eksplozivni, a s druge strane mora biti dovoljno nepretoniziran. Jer, onda pucaju mišići. Posebno su aduktori osjetljivi, kao i zadnja loža, te mišići potkoljenice, objašnjava nam Vučetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog toga svakodnevno Luka radi vježbe s gumama. To je ta prevencija. Znači, dan poslije utakmice, iako možda igrači imaju slobodno, on će odraditi gume i nekakvu rekuperaciju. Pred trening opet takav isti trening, dobro možda ne isti ali pripremni. Najviše se radi na prevenciji mišića koji se vežu negdje oko karličnog dijela. Iz toga ide šut, tu kreću rotacije i snaga stopala, mišića potkoljenice i mišića stopala. To su dvije komponente koje su kod Luke meni najvažnije. Znači, da može brzo reagirati, za to mora imati jaka stopala i mišiće potkoljenice, te prevenirati prenapregnutost mišića koji se love negdje oko zdjelice, znači aduktori, zadnja loža, prednja loža itd, odnosno mišići kvadricepsa itd".

Image
Foto: Profimedia

Luka je na SP-u u Rusiji briljirao i ponio MVP nagradu, a iste godine uzeo je i Zlatnu loptu.

Za kraj nam je Vlatko Vučetić otkrio nikad ispričanu priču o Luki Modriću, o tome što je sve radio van terena, koliko je dodatno trenirao, radio na prevenciji, da se ne ozljedi. Ona datira sa SP-a u Rusiji 2018., kad je Hrvatska uzela povijesno srebro, a Luka ponio nagradu najkorisnijeg igrača turnira. Iste godine je, naravno, osvojio i Zlatnu loptu, prekinuvši vladavinu Ronalda i Messija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Oduševila me Lukina količina treninga na SP-u u Rusiji'

"Ovako, mene je oduševila količina treninga koju je Luka odrađivao i bio spreman odrađivati na SP-u. Znači, to je meni fascinantno. Luka Modrić vam je odradio toliku količinu treninga, mojih treninga, čak i teretane, s girjama, ma to je čudo što je sve radio van terena. Znači, u jednom takvom periodu, kad su igrači umorni, kad igraš svako malo utakmice turnirskim sistemom, ti se natrpaš treninzima i odigraš maestralno. Niste svjesni, ali količina rada koju je Luka odrađivao na SP-u u Rusiji je bila abnormalna. Evo, sad kad je bio u Saudijskoj Arabiji, onda kad je odigrao fenomenalno, dva dana prije toga odradio je Kettle bell, vježbe s girjama. Imam specijalne vježbe koje mu dam, ali on je to odradio dva dana pred utakmicu. To je znao raditi i u Rusiji, kao i neke druge stvari. Fascinatna je njegova posvećenost nogometu, treninzima, disciplini i radu, bilo kad i bilo gdje, ma to mogu samo najjači".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo