DINAMO - LUDOGOREC 4-2 / Zagrebački plavi s tri igrača više u intrigantnoj utakmici otplovili prema play-offu Lige prvaka: Maksimir ovako nešto ne pamti

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Dinamo putuje u Norvešku na dvomeč protiv tamošnjeg opakog prvaka. U prošlim sezonama skrenuo je pozornost na sebe. Bodo/Glimt je opaka momčad, mašinerija norveškog nogometa

9.8.2022.
21:56
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Uzvrat 3. pretkola Lige prvaka

Mjesto održavanja: Stadion Maksimir (Zagreb)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak: 20.00

Gledatelja: 13 658

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DINAMO - LUDOGOREC 4-2 (ukupnih 6-3)

Dinamo (4-2-3-1): Livaković - Ristovski, B. Šutalo, Perić, Ljubičić - Mišić, Ademi - Špikić, Baturina, Oršić - Drmić

Klupa: Zagorac, Moharrami, Lauritsen, Ivanušec, Gojak, Petković, Emreli, Bočkaj, Marin, Tolić, Dilaver, Menalo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ludogorec (4-3-3): Sluga - Cicinho, Verdon, Plastun, Nedyalkov - Yankov, Piotrowski, Cafumana - Rick, Igor Thiago, Despodov

Klupa: Padt, Hristov, Terziev, Tissera, Gropper, Jorginho, Karničnik, Georgiev, Dimitrov, Yordanov, Delev

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šest golova, tri kaznena udarca, tri crvena kartona za nogometaše Ludogoreca, tri nogometaša više Dinama i jedan za predstavnika kluba... Maksimir ne pamti ovako bizarnu i intrigantnu utakmicu. I da, Dinamo se s tri igrača više mučio, kao i s dva, jer Ludogorec je dao sve od sebe.

Image
BIVŠA DINAMOVA 'DEVETKA' ZA NET.HR /

'Gledam utakmicu sa ženom, njoj ništa jasno što se događa. Uvijek će biti kritičara. Mi ipak 'sve' znamo o nogometu'

Image
BIVŠA DINAMOVA 'DEVETKA' ZA NET.HR /

'Gledam utakmicu sa ženom, njoj ništa jasno što se događa. Uvijek će biti kritičara. Mi ipak 'sve' znamo o nogometu'

Ludogorec izbačen, slijedi Bodo Glimt

Nogometaši zagrebačkog Dinama izborili su večeras plasman u posljednje, 4. pretkolo Lige prvaka 4-2 (3-1) pobjedom protiv bugarskog Ludogoreca u uzvratnom susretu 3. pretkola te će se za ulazak u natjecanje po skupinama najbogatijeg nogometnog natjecanja na svijetu boriti protiv norveškog Bodo/Glimta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo je 2-1 prednost ostvarenu u prvom dvoboju prije tjedan dana u Bugarskoj dodatno "podebljao" golovima Josipa Drmića (12) i Mislava Oršića (27-11m, 44), no Kiril Despodov (45+4, 49-11m) je sa svoja dva gola unio dašak nervoze u drugo poluvrijeme. Ipak, s dva igrača više Dinamo je uspio izboriti još jedan kazneni udarac kojim je definitiivno riješio pitanje prolaska. Siguran izvođač je bio Bruno Petković (87-11m), a Ludogorec je susret okončao sa samo osam igrača jer je zbog povlačenja Oršića u gol-šansi isključen Kartičnik.

Plavi stroj upalio se na vrijeme

Dinamo je odlično krenuo u dvoboj, u prvih 10-ak minuta dva je puta zaprijetio kapetan Ademi, da bi u 12. minuti i poveo. Baturina je odlično proigrao Špikića koji je na desnom krilu pronašao Ristovskog, uslijedio je precizan ubačaj na glavu Drmića koji je lakoćom svladao Slugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 17. minuti isključen je prvi igrač Ludogoreca Jankov i to zbog drugog žutog kartona kojega je dobio prekršajem na Ademiju duboko na Dinamovoj polovici.

Dinamo je prednost povećao na 2-0 sredinom prvog poluvremena kada je Špikić odllučno ušao u kazneni prostor gostiju gdje ga je srušio Nedjeljkov, a sudac Bastien je prvi put pokazao na bijelu točku. Siguran izvođač bio je Oršić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je Oršić postigao i treći gol i to nakon sjajne akcije, Drmić i Ljubičić su odlično kombinirali na lijevoj strani, lopta je stigla do Oršića koji je vrhunskim potezom prevario suparničkog igrača i zatim preciznim udarcem sa 12 metara pogodio sam donji lijevi kut nemoćnog Sluge.

Despodov zabio 2

No, u posljednjim sekundama prvog poluvremena Ludogorec je smanjio preko Despodova. Perić nije uspio dobro očistiti ubačaj, lopta je pala na nogu Despodova koji je sa 14 metara neobranjivo pogodio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oba trenera su u poluvremenu napravila po tri izmjene, a bolji posao je, sudeći po igri u nastavku, obavio Ante Šimundža od Ante Čačića. Ludogorec je na 3-2 smanjio iz kaznenog udarca u 49. minuti koji je dosuđen nakon što je lopta pogodila u ruku neopreznog Perića. Siguran s bijele točke opet je bio Despodov.

Ludogorec je prijetio i izjednačenjem, ali u 72. minuti je Rick neoprezno dobio drugi žuti karton pa je bugarski prvak ostao s devetoricom. Dinamo je i u takvoj situaciji više čekao da istekne vrijeme, ali u 84. minuti su Petković i Oršić izveli lijepu akciju koju je Kartičnik prekinuo povlačeći za dres hrvatskog reprezentativca i zaslužio isključenje uz još jedan, treći kazneni udarac. Oršić je izvođenje prepustio Petkoviću koji je iskoristio priliku za upisivanje u listu strijelaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bodo/Glimt i Dinamo prvi će susret igrati 16. ili 17. kolovoza u Norveškoj, dok je uzvrat 23. ili 24. kolovoza u Zagrebu. Ukupni pobjednik će igrati u skupini Lige prvaka, a poraženi u skupini Europske lige.

95' - Gotov je ovaj vrlo intrigantan dvoboj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

90' - Igrat će se još 5 minuta.

85' - GOOOL: Bruno Petković prve je nešto kratko porazgovarao sa Slugom, pa zabio. 17 gol u Europi, 52. ukupno za Dinamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

84' - Penal za Dinamo, povlačenje za dres Mislava Oršića. Oršić je dao loptu u ruke Petkoviću. Karničnik je dobio crveni, i on ide van. Tri igrača manje za Ludogorec. Šizofrena utakmica i ambijent u drugom dijelu. Ne može bez bizarnosti u susretima ova dva kluba.

83' - Despodov prijeti iz kontre, zvižduci s tribina. Plavi se muče s dva igrača više. Bio je to 17 pokušaj u dvoboju. Šest ima Ludogorec, 11 Dinamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

79' - Ludogorec se bori, nema opuštanja. Trče Bugari kao navijeni. Dinamo dosta sterilan s dva igrača više.

74' - Dinamo sad ima dva igrača manje. Pritisak Ludogoreca trebao bi splasnuti. Dinamu će ovo biti 145 pobjeda u euro natjecanjima, ako ovako ostane do kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

72' - Novi crveni za Ludogorec. Udarac Ricka u glavu Špikića. Drugi mi je to žuti. Sve je u redu sa Špikićem. 5 golova, dva kaznena udarca, dva crvena kartona u ovoj utakmici.

71' - Drmić je izašao, Petković ušao. Ludogorec i dalje u pritisku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

56' - Jaaao, publika je skočila na noge. Sjajan udarac Luke Ivanušeca! Gađao je s vrha šesnaesterca, ali odlično to brani Simon Sluga...

54' - Ludogorec se bacio na sve ili ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

49' - Despodov siguran - 3-2 za Dinamo. Dva gola Despodova. Sad je ukupnih 5-3. Uzvratila je bugarska razbijena skupština, drama se nadvila nad utakmicu.

Penal za Ludogorec. Uvlači se jeza na maksimirski stadion. Nakon VAR provjere dosuđeno je igranje rukom Dine perića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Tri izmjene su u svakoj momčadi. Baturina, Mišić i Ristovski su izašli, a zamijenili su ih Ivanušec, Gojak i Moharrami. Krenula je i pjesma sa Sjevera: "Dinamo, Dinamo, znaj da te volim ja, ti si ponos Zagreba". Inače, na predahu je službeni spiker objavio da se na Maksimiru večeras okupilo 13 658 gledatelja. 

45' - Gotovo je prvo poluvrijeme. Plavi su odigrali veliko prvo poluvrijeme i razbili Ludogorec kao bugarsku skupštinu. Ovaj gol na kraju nije bio potreban, ali nema veze. Dojam ukupni i rezultat su sjajni. Dinamo ima gard.

45'+3 - Ludogorec je zabio za 3-1, Despodov iz prve. Nema veze, Dinamo ima kapital.

44 - GOOOL - Ludogorec je razbijen kao bugarska skupština. Mislav Oršić je zabio 25. euro gol za Dinamo.

37' - Pao je intenzitet igre, ali ne i navijanja. Atmosfera je veličanstvena.

33' - Prozujalo je pored vratnice Simona Sluge. Prva, druga, zaljuljao je Drmić braniča Ludogoreca, bacio ga na koljena, ali onda i pucao iznad gola. Blizu, jako blizu... Dinamo igra fantastično.

28' - Opet pokušaj Plavih. Sad sve sijeva. Nema više cile-mile, karte su sad otvorene.

27' - GOOOL - 2-0 vodi Dinamo. Sluga je pogodio stranu, ali nije mogao obraniti snažan udarac Mislava Oršića. Plavi su bukirali kartu za Norvešku.

26' - Mislav Oršić ide pucati penal. Ako zabije, bit će mu to 24. gol za Dinamo u euro natjecanjima. Je l spreman? Ideeemoooo....

25' - Penal za Dinamo- Špikić je prolazio kako je htio i iznudio kazneni udarac.

23' - Martin Baturina blizu, jako blizu. Kakva rabona Špikića s lijeve strane, majstorski.

17' - Yankov na opće čuđenje zbog drugog žutog već ima van iz igre.

12' - GOOOOL: Dinamo vodi 1-0- Ma, tko kaže da Josip Drmić nema samopouzdanja, odnosno da ga gubi jer se nije još skroz uigrao. Prvi euro pogodak za Dinamo Drmića.

10' - "Ne damo Maksimir", skandiraju Boysi. "Vjeruj nema života bez Dinama, dao bi milijardu dolara, za jedan sekund' Dinamovog sjevera".

7' - Ljubičić je otišao malo previše prema naprijed, otvorio se prostor za Ludogorec i evo kornera za njih.

4' - Evo šanse, Arijan Ademi je tukao s nekih 11 metara ljevicom pod gredu, spreman je Simon Sluga. Kakva prilika, eruptirale su tribine. "I naprijed Plavi, pjesma se ori, bori vas cijeli stadion". Kakva prilika i kakva obrana Simona Sluge. Oršić je dao dobru povratnu loptu kapetanu Dinama.

1' - Počela je utakmica. Prvi napad na utakmici ima Dinamo. Sretno Plavi!

19.59 - Grmi s tribina "Dinamo Zagreb". Sjever je spreman. Dvoboj u Maksimiru sudit će jedan od najcjenjenijih svjetskih sudaca, 39-godišnji Francuz Benoit Bastien.

19.57 - Igrači izlaze na travnjak. Dinamo u domaćoj, plavoj varijanti. Ludogorec u bijeloj sa sivim motivima. Na Maksimiru se očekuje 13 000 gledatelja.

19.52 - Još je malo do utakmice, spremite se, odite po kokice ili nešto za grickati, osvježenje kakvo, pivicu ili sok.

19.00 - Što se tiče momčadi Ludogoreca, na vratima je povremeni Vatreni, bivši golman Rijeke Simon Sluga. U momčadi ima nekoliko promjena, a nedostaju neki od najopasnijih igrača iz prvog ogleda u Bugarskoj poput Cipranina Sotirioua koji je otišao iz kluba, strijelca Tekpeteyja koji je suspendiran, ozlijeđenog Caulyja...

18.38 - Stigli su i službeni sastavi. Ante Čačić je prelomio i donio veliku odluku. Petković i Ivanušec su na klupi, a Špikić i Baturina u prvih 11. Čačić je ostao pri europskoj formuli za lijevog beka. Na tom će mjestu opet krenuti Robert Ljubičić. Josip Drmić je uskočio umjesto Petkovića u vrh napada.

Dinamo (4-2-3-1): Livaković - RIstovski, B. Šutalo, Perić, Ljubičić - Ademi, Mišić - Špikić, Baturina, Oršić - Drmić

Ludogorec (4-3-3): Sluga - Cicinho, Verdon, Plastun, Nedjalkov - Jankov, Piotrowski, Show - Rick, Nascimento, Despodov

18.20 - Dinamova igra ne zaslužuje pljesak, Dinamova igra ne ulijeva povjerenje, no rezultat je dosad pokrivao sve slabosti. No, kad rezultati izostanu, onda dolazi do eskalacije problema. U slučaju kiksa nogometaša Ante Čačića, ne plasmana u play-off Lige prvaka, to bi izazvalo potrese u Maksimiru, a pitanje je kako bi Čačić završio nakon toga. Vjerojatno bi dobio otkaz. Pokrenulo bi to lavinu i zakulisnih igara koje se odvijaju u Maksimirskoj 128. Borba za prevlast u Dinamu između Krešimira Antolića i Zdravka Mamića dobilo bi novi epilog.

18.13 - Dobra večer dragi čitatelji Net.hr-a, nogometni zaljubljenici, dinamovci i ostali simpatizeri. Pred nama je uzvratna utakmica 3. pretkola Lige prvaka između Dinama i Ludogoreca. Zagrebački plavi brane prednost iz Razgrada od 2-1, ali i spašavaju atmosferu, kao i traže povratak samopouzdanja u svlačionicu, nakon lošijih predstava protiv Škupija i Ludogoreca u Razgradu, te Varaždina prošlog petka, gdje su remizirali 1-1. Loša vijest za Antu Čačića u ovoj utakmici je ne igranje Luke Menala koji vuče ozljedu (ima hematom na nozi), loša forma vedeta momčadi Brune Petkovića, Mislava Oršića, Luke Ivanušeca i Dominika Livakovića. Također, postoji problem na lijevom beku na kojeg je Čačić instalirao kvalitetnog veznjaka Roberta Ljubičića. Lauritsen i Petković, očekuje se barem tako, sele na klupu, a Perić i Drmić započinju umjesto njih u prvih 11 protiv Ludogoreca.

Dinamo je jednu prepreku udaljen od play-offa Lige prvaka. No, prema situaciji u momčadi i igrama, to nam izgleda kao more, ocean...

Nije nam jasno

Zagrebački plavi su prošlog petka remizirali u Varaždinu 1-1 u 4. kolu HNL-a, a u susretu u Razgradu rezultat je jedino što se pamti. Jer, igra nije bila obećavajuća.

Neki se pitaju čemu zabrinutost za Dinamov prolaz protiv Ludogoreca i proboj u play-off Lige prvaka kad ima prednost 2:1 iz prvog susreta i veću kvalitetu. No, i Ante Čačić će reći da je to utakmica sezone, jer i sam zna da bi eventualni kiks protiv Ludogoreca izazvao potrese u Maksimiru.

Dinamo po imenima igrača ima moćnu momčad za plasman u skupinu Lige prvaka i konkurentan nastup u njoj, ali je patio na terenu protiv Škupija i Ludogoreca.

'Očekujem stabilan i siguran Dinamo, imali smo 4 dana za odmor'

I to zabrinjava sve koji vole Dinamo.

 "U prvoj utakmici domaćin je učinio sve da dođe do izvjesne prednosti, u tome nije uspio, a siguran sam da neće uspjeti niti ovaj put. Očekujem stabilan i siguran Dinamo koji će imati veliku potporu naših vjernih navijača. Poslije utakmice u Varaždinu imali smo četiri dana za odmor. U dobrom raspoloženju očekujemo dvoboj, pred nama je suparnik za respekt, imaju kontinuitet osvajanja naslova prvaka i sudjelovanja u skupinama UEFA-inih natjecanja, ali ponavljam, Dinamo ulazi odlučan da pobijedi i potvrdi plasman u play-off", rekao je Čačić na konferenciji za novinare najavivši da će njegovi igrači igrati istu utakmicu kao u Bugarskoj prije tjedan dana.

"Bit će to ista utakmica kao prva u Bugarskoj. Oni su željeli doći do prednosti, ali nisu uspjeli. Sad su u rezultatskom minusu. Ali, rekao sam i u najavi, imaju peh da su naišli na Dinamo, imamo europsko iskustvo. A, i ja imam iskustvo s njima od prije deset godina. Imamo dobar rezultat iz prve utakmice, vjerujem da ćemo biti dovoljno staloženi i pripravni. Rezultat je dobar, igra može i treba biti bolja, tu se mogu složiti. Siguran sam da će i igračima biti lakše što vrijeme više bude odmicalo", nadovezao se Čačić koji ipak ne može računati na neke svoje igrače.

'Važno je izgurati ovih 15 dana'

"Josip Šutalo, Kevin Theophile i Marko Bulat, ali svi su oni na povratku. Važno je izgurati ovih 15 dana i tada ćemo, vjerujem, biti ekipirani i lakše broditi kroz utakmice koje nas čekaju praktički svaka tri dana. Nagomilana su putovanja i najvažnije je imati igrače koji energetski mogu pokriti utakmicu 90 minuta", dodao je. 

Uzvratna utakmica 3. pretkola Lige prvaka protiv bugarskog Ludogoreca igra se u utorak u 20 sati na maksimirskom travnjaku. Ukupni pobjednik ovih dvaju ogleda plasirat će se u play-off dok će poraženi nastaviti europska iskušenja u doigravanju Europa lige.

Mogući sastav

S obzirom na to da je riječ o ključnoj europskoj utakmici, Čačić neće kalkulirati i danas će na teren sigurno poslati najjači sastav koji ima na raspolaganju.

Na vratima nema dvojbe, "jedinica" je rezervirana za Dominika Livakovića, četvorka u obrani će biti RistovskiBoško ŠutaloPerić Ljubičić. Zadnji vezni će biti Josip Mišić Arijan Ademi, ispred njih IvanušecOršić i Baturina. U vrhu napada očekuje se Drmić, a Petković će svoju priliku čekati s klupe.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo