NESALOMLJIVA KRALJEŽNICA VATRENIH / Usporedili smo igre trojice vatrenih senatora u Rusiji i Kataru: Rezultat bi vas mogao iznenaditi

Image
Foto: Pixsell.hr

Odlučili smo otkriti igraju li Ivan Perišić, Luka Modrić i Dejan Lovren bolje ili lošije nego što su igrali u epskom putu do svjetskog srebra prije četiri godine

8.12.2022.
23:22
Pixsell.hr
VOYO logo

Vatreni su već drugo Svjetsko prvenstvo za redom među osam najboljih reprezentacija što je samo po sebi spektakularan doseg za zemlju koja broji manje od 4 milijuna stanovnika. U Kataru su još živi, još se imaju razloga nadati, a u Rusiji su Dalićevi momci otišli do epskog srebra.

I danas kao i prije četiri i pol godine, Hrvatsku krasi nesalomljiv duh, borbenost, zajedništvo i mangupska samouvjerenost s pokrićem. Reklo bi se da je to ista momčad no zavirimo li u kadar, pogotovo u prvih 11, malo je tu lica koja se ponavljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ruske bajke do pustinjskog Mundijala

Iz ruske bajke na pustinjskom Mundijalu više nema Danijela Subašića, Šime Vrsaljka, Ivana Strinića, Ivana Rakitića, Ante Rebića i Marija Mandžukića. Nema ni puno onih koji su bili u drugom ešalonu Dalićevih boraca, a iz uloge epizodiste u jednog od glavnih likova prometnuo se Mateo Kovačić.

Uzmemo li u obzir specifičnu ulogu Andreja Kramarića kojeg je u Rusiji, Dalić koristio kao svojevrstan faktor X i činjenicom da je Brozoviću (30) ovo gotovo sigurno nije zadnje natjecanje za Vatrene, odlučili smo se fokusirati na nesalomljivu senatorsku kralježnicu Vatrenih – trojac Lovren, Modrić, Perišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporedba njihovih prezentacija u prve četiri utakmice Mundijala u Rusiji i Kataru dat će nam uvid u DNK Vatrenih koji su Hrvatsku od simpatičnog dark horsea pretvorili u nogometnu silu.

Image
SVI U NAPAD /

Vratio se Sosa, izostao sjajni dinamovac: Pogledajte posljednji trening Vatrenih pred Brazil

Image
SVI U NAPAD /

Vratio se Sosa, izostao sjajni dinamovac: Pogledajte posljednji trening Vatrenih pred Brazil

Vatreno srce Dejana Lovrena

Javnost i mediji zaslijepljeni novim sjajnim zvijezdama u hrvatskoj defanzivi otpisali su Dejana Lovrena prije Svjetskog prvenstva. Josip Šutalo i Martin Erlić briljirali su u Ligi nacija te je u javnosti tinjao dojam kako će Lovren u Kataru imati ulogu Vedrana Ćorluke u Rusiji no tvrdoglavi defanzivac je već na prvoj arapskoj presici dao do znanja svima da ne odustaje od uloge startera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I zaista, Zlatko Dalić je na čuđenje svih Lovrena združio s Gvardiolom. Mnogi su strepili od tog poteza no Dejan Lovren je pokazao da najbolje igra kada ga se podcijeni i za inat svima je bio statistički najbolji Vatreni prema Sofascoreu. Tim je nastupom zabetonirao svoje mjesto u postavi, a naredne utakmice pokazale su zašto je izbornik izabrao njega prije mladih i potentnih Šutala i Erlića.

Naime, renovirana hrvatska obrana je relativno mlada. Borna Sosa (24), Joško Gvardiol (20) i Josip Juranović (27) vrlo su kvalitetna trojka kojoj na ovoj razini nedostaje tek jedna stvar koju Lovren ima, a to je iskustvo. Dalićev senator je prošao sve ono što SP može ponuditi te samim tim ovoj potentnoj trojci prenijeti ono što ni oni, a ni Lovrenove alternative nemaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Izvor: Sofascore

Nikad bolji, nikad osporavaniji

Usporedimo li Lovrenovu statistiku iz Rusije i Katara možemo zaključiti kako je na ovom prvenstvu čak i statistički bolji nego što je to bio prije četiri godine uz napomenu da je u Rusiji ocjenu srozala utakmica protiv Islanda kada je napravio penal tijekom 20 minuta koliko je proveo u igri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možemo primijetiti da stariji Lovren ulazi u više duela, više ih osvaja, ali uz nešto manji postotak uspješnosti. Znatno više lopti oduzima (0.3 prema 1.5), a i znatno više dodavanja presijeca (0.5 prema 1.3) što je posljedica nešto drugačijeg stila igre Hrvatske, ali nešto izloženije zadnje linije no što je to bilo prije četiri godine. Rješava i više opasnih situacija pred našim golom nego u Rusiji, a uspio je u osmini finala upisati i asistenciju.

Drugim riječima, usprkos sumnjama Dejan Lovren igra čak i bolji nogomet nego u Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Benjamin Button svjetskog nogometa

Centralni dio kralježnice Dalićeve momčadi drži Luka Modrić. O ovom 37-godišnjaku je sve rečeno i više ne postoje epiteti kojima bi ga se moglo dodatno veličati. Jednostavno, jedan od najboljih veznjaka modernog nogometa i dalje je metronom, srce i duša igre Vatrenih.

Dok većina njegovih vršnjaka već uživa u zasluženoj nogometnoj mirovini, Luka Modrić dirigira ne samo igrom Vatrenih već i igrom Real Madrida. Lukita, kako ga Španjolci nazivaju, ipak bilježi nešto slabiju ukupnu ocjenu nego što je to imao u Rusiji, ali ključna razlika je u tome što je na putu do svjetskog srebra u prve četiri utakmice bio strijelac u utakmicama protiv Nigerije i Argentine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Izvor: Sofascore

Prilagodio je Luka svoju igru godinama, ali i drugačijim preformansama novih Vatrenih. Dok je u Rusiji bio bliže golu, češće se nalazio u završnici, u Kataru je bliže našim vratima i aktivniji je u fazi obrane i sudjelovanju u početnim fazama napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je ubilježio gotovo dvostruko manje udaraca po golu i čak tri puta manje ključnih dodavanja nego što je to bio slučaj prije četiri godine. S druge strane je gotovo udvostručio broj oduzetih lopti te je usprkos smanjenoj efikasnosti i dalje na fantastičnih 7.15 prema Sofascoreu.

Protivnicima Ivan Grozni, Hrvatima Ivan Sjajni

Treća vatrena vedeta je Ivan Perišić. Najbolji strijelac Vatrenih na velikim natjecanjima. Detonator hrvatske reprezentacije i čovjek koji Vatrene podiže iz pepela kada je najpotrebnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

33-godišnji Omišanin je u trenucima kada mnogi razmišljaju o kraju karijere odlučio Italiju zamijeniti Engleskom te se dokazati i na Otoku. Ivan Grozni, kako ga nazivaju engleski mediji, pokazao je da su godine samo broj, a to dokazuje i u kockastom dresu u Kataru.

On je znatno konkretniji u prve četiri utakmice ove godine nego što je to bio u Rusiji. Već je upisao pogodak i dvije asistencije te je izravno sudjelovao u čak 60 posto svih golova koje su naši postigli na natjecanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znatno je bolji i u kreaciji nego što je to bio u Rusiji. Naime, u Kataru ima gotovo tri puta više ključnih dodavanja nego prije četiri godine, a za mnogo bolji učinak koristi malo manje lopti nego što je to činio u Rusiji te je uz Modrića kotačić za kojeg u ovom trenutku gotovo da i nema zamjenu.

Image
Image

Vatreni senatori trebaju podršku

Pred utakmicu s Brazilom, prvim favoritom prvenstva, jasno je da hrvatski senatori nisu prestari već da trebaju punu podršku mladih snaga koje su preuzele naslovne uloge na ovom prvenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvom redu se očekuje od Matea Kovačića da uzme mnogo više odgovornosti u svoje noge te rastereti Modrića. Također, veći doprinos se traži i od Andreja Kramarića za kojeg znamo da može, pokazao nam je to i očekujemo da to pokaže i protiv Brazilaca. Isto se očekuje i od ostatka momčadi koja jeste pomlađena, ali potencijal koji se u njima krije čeka samo da eksplodira. U petak u 16 sati bi bio pravi trenutak.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo