PAKLENI PLAN: / 'Stvara se svjetska superliga, a ovi klubovi nastupat će u njoj'

Image
Foto: AFP
9.9.2016.
13:06
AFP
VOYO logo

Za koju godinu svjedočit ćemo svjetskoj ligi. Taj proces nitko ne može zaustaviti. To će biti ekskluzivan 'party' samo za nekolicinu odabranih - najveće svjetske nogometne brendove, najavio je u razgovoru za britanski Mirror jedan od vodećih ljudi europskog nogometa Jacco Swart.

Iako se posljednjih mjeseci govorilo o dokidanju Lige prvaka i stvaranju europske superlige, natjecanja u kojem bi sudjelovali najbogatiji klubovi Starog kontinenta, ovo što Swart govori je korak dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što je poznato, predstavnici europskih velikana poduzeli su inicijativu za stvaranje ekskluzivne europske lige u kojoj bi se natjecao zatvoreni krug momčadi. To bi naravno dovelo do raspada postojećeg sustava natjecanja koja su pod ingerencijom Uefe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizozemac Swart uvjeren je da bi to bilo kobno za manje europske klubove i lige te da bi šteta bila nepopravljiva.

Swart je uvjeren da europski velikani žele osnovati natjecanje s klubovima iz Njemačke, Španjolske i Italije jer se boje rastuće financijske moći Premier lige. Mirror navodi kako su vodeće momčadi Premier lige svjesne priče o svjetskoj superligi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pogon nove superlige bila bi televizijska prava, sponzori kao i marketing širom svijeta, a ne nogomet. Tradicionalni nogometni formati natjecanja bili bi pokopani. Možda zvuči čudno, ali to bi bila veća prijetnja za lige čiji bi klubovi nastupali u njoj, nego za one koje ne bi imale predstavnike. Kod njih su milijarde u pitanju, a tamo milijuni", poručio je Nizozemac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirror navodi kako bi nova liga mogla krenuti 2021. godine te bi njemački, talijanski i španjolski klubovi mogli igrati u Kini i SAD-u. Također, pišu i kako engleski klubovi još ne znaju bi li se priključili.

Kineski kapital, inače, u ovoj priči igra veliku ulogu, jer je uložen u dosta europskih klubova, a novac je krenuo i prema Manchester Cityju. Kinezi navodno žele investirati i u Liverpool, dok bi Manchester United zaslužio poziv u svjetsku superligu zbog imena i reputacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klubovi koji bi sudjelovali u natjecanju:

SAD: LA Galaxy, New York City

Australija: Melbourne City

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brazil: Corinthians

Italija: Juventus, AC Milan, Inter Milan

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolska: Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid

Južnoafrička Republika: SuperSport United (Johannesburg)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka: Bayern Munich, Borussia Dortmund

Francuska: Paris Saint-Germain, Lyon

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Engleska: Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo