Oglasila se i policija: 'Postojala je mogućnost intervencije širih razmjera'

Nakon što su iz Dinama demantirali glasine i sumnju javnosti o tome da su oni inicirali tkz.

22.11.2014.
21:08
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Priopćenje PU zagrebačke prenosimo u cijelosti.

"Danas, 22. studenog 2014. godine s početkom u 15,00 sati trebala se odigrati prvenstvena nogometna utakmica 16. kola I HNL između GNK „Dinamo“-HNK „Hajduk“. Utakmica je procjenjena kao utakmica visokog sigurnosnog rizika.

Prihvat vozila sa gostujućim navijačima organiziran je na ulazima u Grad Zagreb i Županiju zagrebačku dok je na prostoru „Sveučilišne bolnice u izgradnji“ osiguran parkirališni prostor za vozila gostujućih navijača. Planom osiguranja PU zagrebačke sukladno ustaljenoj praksi za transfer navijača s prostora Sveučilišne bolnice u izgradnji do stadiona „Maksimir“ predviđeno je i osigurano 7 autobusa ZET-a sa zadaćom prijevoza navijača do poligona Borongaj koji je zajedno s parkiralištem na tržnici Borongaj određen ograđen i osiguran kao sigurnosno zona isključivo za gostujuće navijače.

Organizator je na dan utakmice u vremenu od 9,00 do 15,45 sati osigurao prodajna mjesta za gostujuću tribinu koje se nalaze neposredno uz parkirališni prostor poligona Borongaj Za parkiranje vozila gostujućih navijača koji bi u zonu stadiona Maksimir došli indvidualno omogućeno je također parkiranje njihovih vozila u opisanoj sigurnosnoj zoni.

U vremenu oko 12,30 sati započeo je transfer prve skupine navijača autobusima ZET-a na prostor poligona Borongaj i to skupine navijača koja je uočena u užem centru Grada u Petrinjskoj ulici te sa prostora 'Sveučilišne bolnice u izgradnji'. Po dolasku u sigurnosnu zonu oko 200 navijača krenulo je prema prodajnim mjestima kako bi kupili karte za ulaz na gostujuću južnu tribinu. Tom prilikom je neodređeni broj navijača kupio karte na način da su prilikom kupnje predočili osobnu iskaznicu obzirom da je prodaja karata na utakmicama visokog sigurnosnog rizika personalizirana dok je dijelu navijača (prema našim saznanjima oko 20) sukladno odredbama čl. 32. st. 5 i st. 7. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Po saznanju da im neće biti odobrena prodaja ulaznica oko 13,00 sati navedene osobe odmah su najprije fizički blokirali pristup blagajnama drugim navijačima koji su imali namjeru kupiti karte, mobitelima izvještavali navijače koji su bili na putu prema stadionu a zatim verbalno poticale prisutne navijače da ne kupuju karte da se solidariziraju s njima i da ostanu na prostoru poligona Borongaj neposredno ispred prodajnih mjesta. Obzirom da su navedene osobe iskazivale naročitu upornost u poticanju pa i branjenju drugim navijačima da kupuju ulaznice što je prema prosudbi željela učiniti većina prisutnih a samim time je postojala mogućnost policijske intervencije širih razmjera prosuđeno je da se do stjecanja sigurnih uvjeta zastane sa dovoženjem drugih navijača na prostor parkirališta Borongaj.

Unatoč pozivu policije upućenom putem megafona u nekoliko navrata da svi navijači koji žele kupiti karte ili imaju već kupljene karte pristupe blagajnama odnosno pristupe ulazu na južnu tribinu, isti su to odbili te su počeli glasno prosvjedovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Oko 14,15 sati velika većina navijača odlučila je ući u autobus ZET-a i pod pratnjom policije napustila je zonu poligona Borongaj. Nakon toga navijači koji su se trenutno pod policijskom pratnjom kretali prema poligonu Borongaj autobusima ZET-a i oni koji su se još nalazili na prostoru „Sveučilišne bolnice u izgradnji jasno su iskazali namjeru da ne žele da ih se dovozi na poligon Borongaj odnosno da ne žele prisustvovati nogometnoj utakmici te su na njihov zahtjev vraćeni na prostor Sveučilišne bolnice u izgradnji odakle su svojim prijevozom napustili područje Grada Zagreba.

Događanja kao i policijska postupanja na prostoru poligona Borongaj dokumentirano je foto i video zapisom a tijekom istih nisu uporabljena sredstva prisile nad gostujućim navijačima. Ukupno je tijekom osiguranja privedeno 15 navijača od čega 10 gostujućih i 5 domaćih. Od 10 gostujućih navijača 7 je dovedeno zbog neposjedovanja osobne iskaznice te utvrđivanja identiteta i 3 zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Od 5 domaćih navijača 3 su dovedena zbog sumnje u sudjelovanju prekršaja narušavanja javnog reda i mira dana 21./22. 11. 2014. godine na prostoru Studentskog doma i 2 zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda", stoji u priopćenju.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali