HRVATSKA ZNA KAKO UZETI SKALP VELIKIMA: / Pred Vatrenima su padali favoriti, prisjetite se deset legendarnih utakmica

Image
Foto: AFP

Hrvatska i Argentina igraju utakmicu s početkom u 20 sati

21.6.2018.
7:15
AFP
VOYO logo

Hrvatska nogometna reprezentacije sučelit će se protiv izabrane argentinske vrste po peti put kroz međusobne oglede, drugi kad su u pitanju utakmice službenog karaktera. Dosad jedina službena utakmica ovih dviju reprezentacija ona je iz Francuske 1998. godine u kojoj su Vatreni dosanjali broncu, a Argentinci ispali u četvrtfinalu protiv Nizozemske. Ipak, ogled je to koji je otišao na stranu južnoameričke reprezentacije nakon pogotka Pinede za konačnih 1-0. Već i prije njega obje su reprezentacije osigurale prolazak u osminu finala natjecanja.

Prilika za uzvrat? Nije potrebno bude li rasplet jednak onome 1998.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bilo, sa snagom koju ima Hrvatska nikako nije bez šansi u ogledu protiv Argentine, premda se uloga favorita južnoameričkoj reprezentaciji može prepustiti. Iz pozicije vrebanja iznenađenja Vatreni su puno puta znali upisati rezultat koji je razveselio navijače, a ovo su neki od primjera bez ikakvog posebnog reda...

Italija - Hrvatska 1-2 (Palermo 1994., kvalifikacije za EP 1996.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjeda koja je baš odjeknula, svakako ozbiljije od onih u prijateljskim utakmicama protiv Španjolske (2-0, 1994.) ili Meksika (3-0, 1992.). Utakmica koja se apostrofira kao prva prava hrvatske reprezentacije, a koja je stigla nakon 2-0 pobjeda protiv Estone i Litve u kvalifikacijama za EP 1996. U ogledu u Palermu pod dirigentskom palicom Tomislava Ivića s dva gola Davora Šukera šokiran je svjetski doprvak.

Hrvatska – Danska 3-0 (Sheffield 1996., EP 1996.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri su se lopte zakotrljale u mreži velikog Petera Schmeichela, Zvonimir Boban zabio je gol, Davor Šuker dodao dva od čega onaj posebno pamtljivi kojim je u trku prebacio legendarnog vratara.

Hrvatska – Njemačka 3-0 (Lyon 1998., SP 1998.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opjevana četvrtfinalna utakmica Svjetskog prvenstva, vjerojatno ona koja se pamti kao malo koja. Uzvrat za ono što se dogodilo na Euru dvije godine ranije, Jarni, Vlaović i Šuker osigurali su borbu za medalju.

Hrvatska – Nizozemska 2-1 (Pariz 1998, SP 1998)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmica koja je donijela medalju koja je i danas mjerilo uspjeha hrvatskog nogometa. Bronca sa SP-a iskovana je golovima Roberta Prosinečkog i Davora Šukera protiv reprezentacije za koju su mnogi bili spremni ustvrditi da će osvojiti svjetsko zlato. Vatreni su im uništili i san o bronci...

Hrvatska – Italija 2-1 (Ibaraki 2002., SP 2002.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetsko prvenstvo koje ne pamtimo po dobrome, ali svakako pamtimo po pobjedi Hrvatske protiv Italije. Zabili su Milan Rapaić i Ivica Olić preokrenuvši uvodno vodstvo pretendenta za naslov.

Hrvatska – Argentina 3-2 (Basel 2006., prijateljska)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak priprema za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj, debi Luke Modrića, gol leđima Darija Šimića za pobjedu i veliko veselje protiv Lionela Messija, Carlosa Teveza i društva.

Hrvatska – Engleska 2-0 (Zagreb 2006, kvalifikacije za Euro 2008.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eduardo da Silva i 'krtica' bili su strijelci utakmice koja je raspametila Maksimir u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2008. godine. Prema viđenom, pobjeda je mogla biti i izraženija.

Engleska – Hrvatska 2-3 (London, 2006., kvalifikacije za Euro 2008.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjeda Hrvatske na kultnom Wembleyju, pobjeda kojom je momčad Slavena Bilića ostavila Engleze bez Europskog prvenstva. Niko Kranjčar, Ivica Olić i Mladen Petrić za pobjedu koja se pamti.

Hrvatska – Njemačka 2-1 (Klagenfurt 2008., EP 2008)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolno je bilo ispadanje hrvatske reprezentacije s tog Eura, ali slatka pobjeda protiv Njemačke koju su potpisali golovima Darijo Srna i Ivica Olić. Ambiciozan i beskompromisan stav Vatrene je gurnuo u četvrtfinale europske smotre.

Hrvatska – Španjolska 2-1 (Bordeaux 2016., EP 2016)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Šarena' je bila postava Hrvatske na utakmici protiv branitelja europskog naslova. Znalo se da su Vatreni prošli skupinu, promjene zbog odmora i ozljeda bile su nužne pa tako nisu nastupili niti Luka Modrić niti Mario Mandžukić. Oni koji jesu napravili su to sjajno i pogocima Nikole Kalinića i Ivana Perišića srušili su aktualne europske prvake. I uz obranu jedanaesterca Danijela Subašića...

Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo