PREVIŠE NA METI KRITIKA / Evo što je napravio Nenad Bjelica na klupi Osijeka: Teško može bolje, a ovo su mu bile mušterije i crne mačke

Image
Foto: Grafika RTL.hr - Davor Javorovic/PIXSELL

Teško može doći bolji trener nego što je to bio Bjelica

30.8.2022.
7:30
Grafika RTL.hr - Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Nenad Bjelica nakon gotovo dvije godine napušta klupu bijelo-plavih. Ne toliko očekivana vijesti za nogometnu javnost stiže nam iz Osijeka i kaže da je Uprava kluba na čelu s predsjednikom Ferencom Sakaljem uručila otkaz najuspješnijem treneru u povijesti kluba.

Image
ŠTO DALJE? /

Nenad Bjelica pobijedio protiv Hajduka, a klub mu podmetnuo bananu: Evo što kažu navijači Osijeka nakon otkaza

Image
ŠTO DALJE? /

Nenad Bjelica pobijedio protiv Hajduka, a klub mu podmetnuo bananu: Evo što kažu navijači Osijeka nakon otkaza

Osječani će tako biti u potrazi za nekim novim licem na klupi, ali i sportskim direktorom čiju je funkciju odnašao također sam Bjelica. Nakon šokantnog ispadanja protiv Kizilžara u drugom pretkolu Konferencijske lige tražio se odlazak Bjelice koji se sad i dogodio. Iako je ova sezona krenula jako loše, Bjelica je i dalje pomogao klubu da dođe na razinu više te srušio brojne rekorde kao i odradio najuspješniju sezonu u povijesti grada na Dravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Htio je srušiti Dinamo

Bio je u vatrenim odnosima prema Dinamu koji mu je uručio otkaz iako je rezultatski sve bilo i više nego idealno. Modri su po prvi puta nakon gotovo pola stoljeća imali europsko proljeće, a godinu dana kasnije bili i konkurenti za prolazak skupine Lige prvaka.

Neočekivano je preuzeo Osijek, vratio se kući te imao veliku motivaciju srušiti Dinamo, na klupi Osijeka koji je nakon tri kola imao samo jedan bod. Bio je vrlo blizu da uzme pomalo senzacionalno uzme titulu, što mu je umalo i pošlo za rukom budući da se borio za naslov prvaka do samog kraja odmah u prvoj sezoni nakon što je preuzeo klub.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekordi koje je srušio u jednoj sezoni su se samo nizali jedan za drugim. Momčad je osvojila rekordnih 77 bodova i upisala 23 pobjede što je najveći klupski uspjeh. Najviše ostaje žal za Europom, imao je tri pokušaja, no ni jednom nije uspio proći svoje suparnike.

Neuspjeh u Europi

Ne možemo mu zamjeriti ispadanje u utakmici protiv Basela koja mu je bila prva na klupi. Osijek bio na korak do prolaska, no protiv CSKA Sofie i Kizilžara je jednostavno moralo bolje. U kupu nije mogao dalje kada bi naišao na Rijeku koja ga je zaustavljala u četvrtfinalu i prošle sezone u dramatičnom polufinalu kupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnici kluba Mađari su punili klupske blagajne što je vrijeme odmicalo, a Osijek je trošio dosta velike novce kao nikad do sad. Ulaganja nisu pomogla da klub napravi iskorak, primjerice Ramon Mierez je otkupljen za 2,5 milijuna eura iz Alavesa, a nakon sjajne sezone i 22 pogodaka u prvenstvu se ugasio. Stigao je i Kristijan Lovrić prošle zime u senzacionalnom transferu iz Gorice za čak 2,25 milijuna eura, no nije ni on pokazao svu kvalitetu.

Najbolji i najgori omjer

U HNL-u je najbolji omjer imao protiv Šibenika, a Osijek bi u kakvom god stanju bio uvijek izvukao tri boda. Igralo se u gostima ili na domaćem terenu Šibenik ne bi imao nikakve šanse i Osječani su upisali sedam pobjeda iz sedam dvoboja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gol razlika za bijelo-plavih kaže da je Osijek zabio 19 i jedan primio jedan pogodak što je zaista impresivno. Najgore bi prolazio u utakmicama protiv hrvatskog prvaka i Bjelicinog bivšeg kluba Dinama, iako je pogotovo u prvoj sezoni odmah slavio u međusobnom dvoboju.

Upravo protiv plavih je generalno ostavio najbolji dojam. Ima dvije pobijede, isto toliko remija i četiri puta je poražen napustio teren. Osijek je uspio postići sedam i primiti 13 pogodaka što svakako i opravdava omjer u kojemu je Dinamo uspješniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/ff406a16-27e7-11ed-bff0-b2cd68f3520c/original

Impresivna statistika

U ukupnoj statistici možemo vidjeti da u HNL-u nikad nije izgubio protiv Hajduka, Šibenika, Varaždina, Slaven Belupa i Hrvatskog dragovoljca. Doduše Osijek je primjerice izgubio utakmicu protiv Slavena 29. siječnja ove godine, no Bjelica nije bio na klupi već ga je mijenjao Rene Poms.

On će sad privremeno preuzeti momčad dok Uprava ne nađe novog trenera, dok će mjesto sportskog direktora pripasti Ivici Kuleševiću. U derbijima "velike trojke" i Osijeka je primjerice jako zanimljiv postotak pobjeda. Kada se susretne protiv Dinama, Osijek pod Bjelicom ima 25 posto pobjeda, dok je protiv Rijeke i Hajduka na 50 posto pobjeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/ff32c654-27e7-11ed-8acf-cacc160d910f/original

Svladao je Hajduk u prošloj utakmici pa ekspresno dan nakon toga dobio otkaz. Jedino nam je preostalo čekati kako bi vidjeli tko će preuzeti klupu bijelo-plavih, no ono u što smo sigurni iako Osječane nije išlo u zadnje vrijeme teško može doći bolji trener nego što je to bio Bjelica.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo