DALIĆ IMA RJEŠENJE ZA PROBLEM KOJI JE ESKALIRAO: / Izbornik sprema iznenađenje za Azerbajdžan, evo zašto bi ono moglo upaliti

Image
Foto: AFP

Pred odabranicima Zlatka Dalića su dvije utakmice s početka kvalifikacija za Euro 2020.

20.3.2019.
9:05
AFP
VOYO logo

Hrvatska sutra u 20.45 na zagrebačkom Maksimiru započinje svoj put prema Euru 2020. Prvi suparnik bit će reprezentacija Azerbajdžana, predvođena Nikolom Jurčevićem, a u nedjelju Vatreni idu u Budimpeštu na noge nezgodnim Mađarima.

Hrvatska nogometna reprezentacija će na otvaranju kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. godine biti bez čak devetorice igrača koji su sudjelovali na svjetskom prvenstvu u Rusiji na kojem su 'Vatreni' osvojili srebro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trojica igrača su se nakon 'ruske avanture' oprostila od nacionalne vrste, četvorica su ispala iz stroja zbog ozljeda i bolesti, jedan zbog suspenzije, a jedan zbog nediscipline. Najtreža je situacija u obrani, gdje Zlatko Dalić neće imati čak trojicu igrača iz finala protiv Francuske (Strinić, Lovren, Vrsaljko).

'Najveći problem je faza obrane'

"Ostao je tek Vida. Najveći problem je faza obrane, to je teško uskladiti jer dečki nisu dugo igrali zajedno, ali imamo kvalitetne alternative", rekao je izbornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno su problematične bekovske pozicije – Jedvaj, Vrsaljko, Strinić i Pivarić su svi nedostupni, što znači da će lijevo, u nedostatku alternativa, gotovo sigurno igrati Borna Barišić iz Rangersa. Na desnoj strani je situacija još alarmantnija, budući da je jedini pravi bek koji stoji na raspolaganju Zlatku Daliću mladi Karlo Bartolec koji igra za norveški Nordsjaelland.

Međutim, prema SN, Dalić će se na desnoj strani obrane ipak odlučiti za Josipa Brekala iz njemačkog Wolfsburga. Brekalo inače igra kao lijevo krilo; on je dešnjak koji nije klasično krilo već se voli ubacivati u sredinu na svoju jaču nogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Dalićeva logika ima smisla: Bartolec nema reprezentativnog iskustva, a Brekalo će svojim prirodnim napadačkim instinktima pomoći stvarati višak na desnoj strani. Istovremeno, činjenica da je napadač, bez mnogo iskustva u obrambenim zadaćama, ne bi trebala stvarati probleme budući da se ne očekuje kako će gosti biti pretjerano ambiciozni s pozicioniranjem svojih bekova i krila.

Brekalo je ove sezone za Wolfsburg upisao 22 nastupa, od kojih je 14 od prve minute. Zanimljivo, Bruno Labbadia je Brekala koristio na čak četirima različitim pozicijama, uglavnom na lijevoj strani. Najučinkovitiji je bio na lijevom krilu tročlanog napada (s te pozicije ima tri asistencije), a samo je jednom nastupio na desnoj strani. Brekalova brzina i dribling stvarat će probleme Azerbajdžancima, a osim što će biti lakše stvarati višak na desnoj strani, Brekalo i Rebić će svojim pozicioniranjem stvarati i pas-opcije za Rakitića ili Brozovića, što će omogućiti i brzo prebacivanje igre s desnog na lijevo krilo i stvarati dodatne probleme obrani gostiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brekalovi napadački impulsi i visoko pozicioniranje će, vrlo vjerojatno, imati i dodatni efekt povlačenja azerbajdžanskih lijevih igrača, što će istovremeno i otupiti njihovu (ionako već ograničenu) prijetnju iz kontranapada. U tom kontekstu, i u nedostatku kvalitetnijih alternativa, izbornikov odabir igrača Wolfsburga itekako ima smisla.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo