DETALJI NEZAPAMĆENOG SUKOBA / Pogledajte snimku: Torcida je odjednom stala na autocesti, a onda je krenula makljaža, moglo je doći do ozbiljne tragedije

Image
Foto: PIXSELL/Screenshot

Doznajemo kako su, prema registracijama policijskih vozila koja su bila tamo, bili policajci iz Splita, Zagreba i Karlovca, ali ih je u tom trenutku bilo premalo i kao takvi poželjna meta za splitske ultrase. Dvije osobe su propucane. Tri službenika su ispalila nekoliko hitaca u beton. Jedan je navijač ozlijeđen u potkoljenicu, a drugi je dobio u visini rebara ozljedu. Uhićeno je više od 40 osoba

22.5.2022.
11:27
PIXSELL/Screenshot
VOYO logo

Težak sukob Torcide i interventne policije dogodio se sinoć na autocesti A1 kod odmorišta Desinec i njezin epilog (dvoje propucanih, deseci ozlijeđenih), jutros je tema dana u hrvatskim medijima. Dvije osobe ozlijeđene u sinoćnjem masovnom sukobu Torcide i policije hospitalizirane su u Općoj bolnici Karlovac.

Image
POLICIJA OBJAVILA NOVE SNIMKE /

I šakama i nogama, i lancima, i letvama, i prometnim znakovima: Pogledajte početak krvavih nereda

Image
POLICIJA OBJAVILA NOVE SNIMKE /

I šakama i nogama, i lancima, i letvama, i prometnim znakovima: Pogledajte početak krvavih nereda

Govorilo se o propucanom navijaču

Jedan od njih navodno je zadobio ozljedu u predjelu trupa, a spominje se da ga je projektil okrznuo u predjelu rebara. Drugom ranjenom muškarcu propucano je koljeno...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muškarac koji je prostrijelnu ranu desne potkoljenice zadobio u izgredu navijača Hajduka u subotu u Desincu, dobro se oporavlja na traumatologiji karlovačke Opće bolnice i za sada se ne očekuju komplikacije, doznaje u nedjelju Hina u toj bolnici.

Također, prvotne informacije iz medija su bile dosta zbunjujuće, jer se govorilo da je propucani u nogu navijač, pa policajac, da bi policija potvrdila da se ipak radi o navijaču Hajduka. Došlo je, naime, do šuma u medijskim kanalima, pogrešno prenesenoj informaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlađa osoba

Dežurni kirurg Suad Crnica rekao je da je pacijent s ozljedom noge stigao u subotu u 22.45, da je stabilno i izvan životne opasnosti, te da se "ne očekuju komplikacije, iako su i one moguće”.

"Riječ je o mlađoj osobi koja dobiva sve aktivne mjere liječenja i ne očekujemo da bi oporavak bio kompliciran, jer prostrjelom nije zahvaćena ni kost ni vitalne strukture”, izjavio je Crnica i naglasio da će se tek za dan dva moći kvalificirati je li ozljeda 'teška tjelesna' ili samo lakša, za sada je granična.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je izvijestila da je policija "upotrebom sredstva prisile, uključujući i vatreno oružje, odbijala napad na sebe", te da su ranjene dvije osobe i desetak policajaca, te da nitko nije u životnoj opasnosti.

Jedna osoba operirana

Kirurški je unesrećeni muškarac obrađen jer je imao prostrijelnu ranu desne potkoljenice. Izvan je životne opasnosti i stanje mu je stabilno, potvrdili su za N1 iz bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dvije osobe u sukobu su ukupno propucane, ali i na svu sreću van životne opasnosti, a desetak policajaca u sukobu ozlijeđeno", prema službenom policijskom priopćenju.

Presica o ovom događaju PU Zagrebačke trebala bi se održati danas tijekom dana (14.00 - službeno), javili su nam iz policije iz koje nikakve informacije o sukobu nismo mogli dobiti. Naređeno im je, ili, kako nam je kazao operater u nedjelju ujutro, rečeno da ne smiju davati nikakve informacije, te da će svi mediji biti obaviješteni o press konferenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samoinicijativno zaustavili promet na autocesti prema Karlovcu

Situacija nije bezazlena, javnost je šokirana događajem, a upitnika je mnoštvo. Dvije osobe su propucane u sukobu što se ne pamti, policijski službenici napadnuti i ozlijeđeni, dosta ljudi je zadobilo ozljede, bile su blokirane u jednom trenutku i sve trake u smjeru Karlovca od strane Torcide, dionica Lučko-Karlovac zatvorena nakon sukoba... Moglo je doći do ozbiljne tragedije, pukom srećom je izbjegnuta. Stotine navijača sudjelovalo je u sukobu. Prema procjenama, 1600 navijača organizirano se pratilo.

Eskalacija

No, u jednom trenutku je došlo do obračuna, do kojeg nije trebalo doći. U policijskom izvješću može se vidjeti kako su torcidaši samoinicijativno stali na autoputu kod odmorišta Desinec i tako blokirali sve trake autoceste u smjeru Karlovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je stajalo iza takvog poteza, što ih je toliko izrevoltiralo i koji je bio razlog te njihove odluke i naposljetku napada na interventnu, u ovom trenutku nije poznato.

Promet je na toj dionici autoceste, zbog kaosa, bio zatvoren i preusmjeren na alternativne pravce potom, policija je privodila izgrednike nakon sukoba u kojem je sve sijevalo i u kojem se nisu birala sredstva, u stravičnoj noći s upaljenim rotirkama i kasnije mnoštvom policije, sve je izgledalo dramatično. Na kraju ih je uhićeno više od 40.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL

Trenutak kad su torcidaši bili izvan vozila na autoputu.

Policija je, očito, (pre)jako i dosta rigorozno reagirala prema onima koji su u tom trenutku izašli iz svojih vozila (snimka koja je osvanula na društvenim mrežama, na kojoj interventni policajac udara palicom u leđa i nasilno još nogom dok je mladić već bio u vozilu), došlo je do žestokog sukoba u kojem su navijači zamaskirani, sa svim i svačim, napali interventnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koristili su ultrasi u sukobu i signalne rakete, kao i vatrogasne aparate, te tako zavili u bijeli gusti dim interventnu, kojih je bilo 16 u tom trenutku. Na policiju su bacali i prometne znakove čak, te su ih gađali kamenjem. Sve se navedeno može vidjeti i u priloženom videu MUP-a objavljenom na You Tubeu.

"Tri službenika su ispalila nekoliko hitaca u beton. Jedan je navijač ozlijeđen u potkoljenicu, a drugi je dobio u visini rebara ozljedu", poručili su kasnije tijekom dana iz zagrebačke policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL

Kadrovi s mjesta događaja. Policija je blokirala bila dio Torcide da se situcija ne otme kontroli.

Oglušili se na upozorenja i naredbe

"Oglušivši se na njihova upozorenja i naredbe, nekoliko stotina njih napalo tjelesnom snagom i predmetima pogodnim za nanošenje ozljeda, policijske službenike iz više policijskih uprava koji su ih pratili", kako su izvijestili bili sinoć iz zagrebačke policije.

Image
Foto: Screenshot: You Tube/Ana Raić Knežević

Trenutak kad Torcida napada policiju bakljama kraj benzine.

U trenutku sukoba koji se odvijaju u neposrednoj blizini benzinske postaje, veliki je broj navijača koristio i baklje, pa je situacija bila još ozbiljnija i zbog toga. Postojala je, naime, opća ugroza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinarka Telegrama Ana Raić Knažević je na svom You Tube kanalu objavila kratki video trenutka vjerojatno početka sukoba, jer se na videu čuje kako je ekipa koja je još bila kod svojih automobila, počela uzvikivati "ajmooo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policijski su službenici radi odbijanja napada na sebe prema više osoba uporabili sredstva prisile, uključujući i vatreno oružje, nakon čega je praćena kolona ponovno stavljena pod nadzor.

HAK je u 8.30 sati izvijestio da je i dalje za sav promet zatvorena dionica autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Lučko i Jastrebarsko, u smjeru Dubrovnika, a vozila koja prometuju u smjeru Dubrovnika i Rijeke mogu se na autocestu uključiti na čvoru Jastrebarsko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policije nije bilo dovoljno, jer su prenatrpani rasporedom

Doznajemo kako su, prema registracijama policijskih vozila koje su bile tamo, bili policajci iz Splita, Zagreba i Karlovca, ali ih je u tom trenutku bilo premalo. Kako je došlo do propucavanja nije jasno, ali eksaliralo je na najgore. I kad se to stavi u kontekst da policije u dovoljnom broju nije bilo, a frustracija navijača zbog ne ulaska na Maksimir, odnosno ne dopuštanja da unesu megafon, bubnjeve i transparente velika, onda dolazimo do potencijalnog okidača ovog agresivnog napada i sukoba s neželjenim posljedicama.

No, vrijedi pričekati što će na sve imati kazati iz zagrebačke policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo