DRUGA STRANA PRIČE / Bivši članovi Torcide imaju svoju verziju tuče na autocesti, treba se vratiti par sati unatrag: 'Samo ti govori mrš, mrš, mrš…'

Image
Foto: Screenshot

Torcida je, prema riječima svjedoka, zaustavila svoje automobile i stvorila čep u sve tri trake na autocesti, zakrčivši i zaustavnu traku

22.5.2022.
19:06
Screenshot
VOYO logo

Nemile scene događale su se u subotu navečer po završetku derbija između Dinama i Hajduka kada je u 21.35 sati na autocesti A1 kod odmorišta Desinec došlo do sukoba policije i navijača Hajduka.

Policija je rekla da su ih navijači okružili te su morali uzvratiti vatrenim oružjem kojim su ranjena dvojica napadača. U napadu je ozlijeđeno desetak policajaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, što kaže druga strana?

Kako piše Slobodna Dalmacija, potrebno se vratiti nekoliko sati unatrag. Naime, Dinamo je propisao pravila i poslao dopis Torcidi da im se prijavi što se unosi na stadion, ali odgovor nisu dobili. Kad je Torcida pristigla, njih gotovo 2000 s uredno kupljenim ulaznicama, nisu im dopustili da unesu transparente, bubnjeve, megafon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostavili ih da čekaju

U takvim okolnostima, bez rekvizita, torcidaši su odbili ući na stadion. Sigurnosna procjena je bila da ih se zadrži ispod južne tribine dok traje utakmica, nisu ih odmah puštali kućama jer je policija bila potrebna da bude na stadionu.

Kad su ih nakon utakmice pustili da krenu u konvojima, kako je uobičajeno, put Splita, navijači su navodno poželjeli stat na benzinsku crpku da se okrijepe, no policija ih je odbila. Tada je Torcida, prema riječima svjedoka, zaustavila svoje automobile i stvorila čep u sve tri trake na autocesti, zakrčivši i zaustavnu traku. Čak su i pretrčavali na drugu stranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je potom reagirala, u punom smislu te riječi, sve do uporabe suzavca i oružja. Prekinut je promet autocestom, a vozila su se usmjeravala na lokalni put Lučko – Jastrebarsko – Karlovac.

Image
POLICIJA OBJAVILA NOVE SNIMKE /

I šakama i nogama, i lancima, i letvama, i prometnim znakovima: Pogledajte početak krvavih nereda

Image
POLICIJA OBJAVILA NOVE SNIMKE /

I šakama i nogama, i lancima, i letvama, i prometnim znakovima: Pogledajte početak krvavih nereda

'Stočni režim'

"Torcida je prosvjedovala, ne smiju unit' transparente, ne mogu uć' na pumpu osvježit se, bilo je vruće, sparno, svo vrijeme. Ne možeš očekivat' da navijače držiš u stočnom režimu, a da oni neće reagirat, to nije bilo mudro. Imamo dva propucana, to se ne pamti u hrvatskoj državi", rekao je svjedok iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Šundov, stari torcidaš, dobivao je informacije s "bojnog polja". Nije bio na licu mjestu, ali ima tko mu je prepričao. Svjedočenje je autentično. "Samo ti govori mrš, mrš, mrš… Pa nismo mi beštije… Šta smo mi, građani drugog reda? Dođeš dvi ure prije utakmice, stojiš u redu, a ne možeš uć'… Četiri sata te drže, a onda ni na pumpu ne daju. Ljudi su pukli!", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priča se i o tome da su navijači bili u autima i da je počeo padati pljusak te su ih policajci počeli izvlačit iz auta. "Kad mi kisnemo kisnit ćete i vi, ajmo, izlazi", agresivno su izvlačili ljude iz automobila. Pa ih polegli uz autocestu na travu, bili su svi mokri do gole kože.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo