KAKAV OTAC, TAKAV SIN / Sven Smajlagić za RTL govori o perspektivi košarkaške reprezentacije, a otkrio je i kakav mu je savjet dao otac Irfan

Tata Smajlagić uspjehe je nastavio nizati i s trenerske klupe, prvo kao pomoćnik Lini Červaru s kojim je 2004. osvojio olimpijsko zlato u Ateni, a onda i u samostalnoj karijeri. Svoju tajnu uspjeha sažeo je u jedan savjet

23.6.2022.
20:14
VOYO logo

Hrvatski košarkaši u Opatiji se pripremaju za dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a jedan od izabranika Damira Mulaomerovića za te susrete je i Sven Smajlagić, sin rukometne legende Irfana Smajlagića. Za RTL Sport, novinarki Mariji Bjelivuk Sven je podijelio najvažniji savjet koji mu je dao otac, a otkrio nam je i kako teku pripreme reprezentacije za izazove koji su pred njima.

Na rukometnim terenima, s pozicije desnog krila, Irfan Smajlagić svojim je šutevima izluđivao svjetske vratare. Šuterski talent, ali na košarkaškim terenima, sada pokazuje i Sven Smajlagić. Sin rukometne legende važan je kotačić košarkaške selekcije u koju je ovaj 32-godišnjak prvi put pozvan tek prije četiri mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Legendarno zlatno krilo /

Džomba prije Džombe: Ovako je vratare izluđivao Pipe, zlatni čarobnjak iz Banja Luke

Image
Legendarno zlatno krilo /

Džomba prije Džombe: Ovako je vratare izluđivao Pipe, zlatni čarobnjak iz Banja Luke

Slavni otac je motivacija, a ne breme

"Sigurno da mi je bila jedna veća motivacija u karijeri da probam barem djelomično napravit veću karijeru u ovom sportu u kojem sam ja nego što je moj otac, ali da je bilo breme, ne bih to rekao, više kao neka motivacija da težiš nečem većem", rekao je Sven Smajlagić.

A očeve uspjehe nije tako lako nadmašiti. Irfan Smajlagić vlasnik je olimpijske bronce iz 88., a bio je i dio reprezentacije koja se 96. iz Atlante vratila sa zlatom oko vrata. Tijekom igračke karijere bio je i svjetski viceprvak, a u vitrini je i jedna europska bronca.
I Sven je vlasnik jedne europske bronce - one iz 2008. koju je osvojio s reprezentacijom do 18 godina. Njihov odnos oca i sina, kaže Sven, točno je onakav kakav i treba biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek je on pratio gdje ja igram i uvijek je pratio generalno našu košarku tako da svaki put kad popričamo na telefonu znam što će mi otprilike reći, gdje sam pogriješio, što bih trebao bolje napravit i mislim da je to ono što treba imat, što treba bit takav odnos sina i oca koji su oboje bili u sportu", objašnjava Smajlagić mlađi.

'Što god se dogodilo, nikad nemoj odustajat'

Tata Smajlagić uspjehe je nastavio nizati i s trenerske klupe, prvo kao pomoćnik Lini Červaru s kojim je 2004. osvojio olimpijsko zlato u Ateni, a onda i u samostalnoj karijeri. Svoju tajnu uspjeha sažeo je u jedan savjet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je uvijek imao neki pametni i mudri savjet i uvijek je pomogao. Najčešći je bio: Što god se dogodilo, nikad nemoj odustajat. Uvijek teži ka tome da završiš to nešto do kraja što si zacrtao i to je jedini put ka uspjehu", prepričava razgovore s ocem Sven Smajlagić pred kamerama RTL-a.

Uspjehu se nada i hrvatska reprezentacija koja se u Opatiji priprema za kvalifikacijske susrete za Svjetsko prvenstvo protiv Slovenije i Finske. Momčadi će se za četiri dana na treninzima priključiti i NBA zvijezde, Bojan Bogdanovića i Ivica Zubac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Možemo daleko dogurati'

"Sigurno da nam oni daju još jednu veću dimenziju i da s njima imamo i širinu. Ipak to su nositelji u našoj reprezentaciji uz Marija Hezonju tako da mislim da možemo daleko dogurat", optimističan je Smajlagić.

I dok je trenutačno sav fokus na kvalifikacijama za svjetsku smotru, polako se približava i rujan i nastup Hrvatske na Eurobasketu. Najbolji plasman unazad 15-ak godina naši su košarkaši ostvarili još 2013. kada su završili četvrti. Može li Hrvatska već ove godine do boljih rezultata?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih sad išao projicirat toliko daleko, znam da se dosta trenira, dosta se sad stvara ta neka kemija između nas igrača i mislim da možemo daleko dogurat", zaključio je.

A tu će kemiju moći pokazati već za točno tjedan dana kada gostuju u Sloveniji, ali i tri dana poslije u dvoboji protiv Finaca u Rijeci. Za prolazak u drugu fazu kvalifikacija i korak bliže Svjetskom prvenstvu morat će slaviti barem jednom. Možda baš u nekom od tih susreta prevagu donese šuterski talent obitelji Smajlagić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo