Legendarno zlatno krilo / Džomba prije Džombe: Ovako je vratare izluđivao Pipe, zlatni čarobnjak iz Banja Luke

Image

Irfan Smajlagić je posebno ubojit bio u kombinaciji s prerano preminulim desnim vanjskim Zlatkom Saračevićem, a svojim raskošnim stilom je bio avangarda u svijetu rukometa tog vremena

16.2.2022.
18:27
VOYO logo

Sad već davne 1996. godine, tada mlada Hrvatska ispratila je svoje rukometaše na Olimpijske igre u Atlanti s velikim nadama, no nitko se nije usuđivao pričati o zlatu pored moćnih Šveđana, Rusa i Francuza.

Ipak, ekipa Velimira Kljajića predvođena Patrikom Ćavarom, Zlatkom Saračevićem i Irfanom Smajlagićem je svim velikim silama pokvarila račune i okitila se po prvi puta u našoj povijesti zlatnim olimpijskim odličjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izluđivao je vratare

Upravo ovaj posljednji, Irfan Smajlagić, čovjek je koji je svojom rukometnom genijalnošću i ljudskom nenametljivošću oduševljavao ljubitelje ovog sporta diljem svijeta.

Image
legenda /

Goran Šprem o Ivanu Baliću: 'Pa ne vidimo mi to, Ivano, nitko to ne vidi, daj shvati'

Image
legenda /

Goran Šprem o Ivanu Baliću: 'Pa ne vidimo mi to, Ivano, nitko to ne vidi, daj shvati'

S pozicije desnog krila izluđivao je najbolje vratare toga vremena raznovrsnom zbirkom udaraca, a omiljeni mu je bio 'suhi list' koji golmanima prolazi kroz uši. Znao je Pipe, kako su ga suigrači nazivali, podvaliti vratarima razne trikove i sve je to tako prirodno izgledalo. Bio je posebno ubojit u kombinaciji s prerano preminulim desnim vanjskim Zlatkom Saračevićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Briljantan u finalu OI

Osim zlata iz Atlante gdje je zabijao više od pet golova po utakmici, ovaj se rođeni Banjalučanin okitio broncom s OI u Seulu, sebrom sa Svjetskog prvenstva na Islandu te zlatom s Mediteranskih igara 1993.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imao je Smajlagić i bogatu klupsku karijeru tijekom koje je osvajao Jugoslavenske kupove s Borcem iz Banja Luke i Medvešćakom, po dva Hrvatska kupa i prvenstva s Badel Zagrebom s kojim je 1995. igrao i finale Lige prvaka, a osvojio je i Kup Francuske s Nimesom.

Irfan Smajlagić skupio je i pregršt individualnih nagrada tijekom karijere našavši se u najboljim momčadima Svjetskog prvenstva 1995. kada je proglašen najboljim hrvatskim rukometašem i OI u Atlanti 1996. godine, a dva puta je bio i najbolji strijelac prvenstva Francuske gdje je i završio karijeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbornik Egipta i Irana

Nakon što je Pipe Smajlagić otišao u mirovinu hrvatska je reprezentacija imala sreću da ne morala čekati predugo da bi dobila novo profinjeno i ubojito desno krilo s raskošnim repertoarom vještina. Na njegovom se mjestu pojavio Mirza Džomba koji je starije ljubitelje rukometa neodoljivo podsjećao upravo na Smajlagića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smajlagić je po završetku karijere ušao u trenerske vode u kojima je tijekom 14 godina bio pomoćnik Linu Červaru u seniorskoj reprezentaciji, samostalno vodio mladu hrvatsku izabranu vrstu, trenirao Zamet, Čakovec i sarajevsku Bosnu, a kao izbornik vodio Iran i Egipat. Danas Pipe Smajlagić sjedi na klupi reprezentacije BiH. Već je neko vrijeme daleko od hrvatskih medija, ali se svakako isplati pogledati kako je to Smajlagić do ludila dovodio svjetske vratare i utjecao na Mirzu Džombu i mnoge druge majstore koji su došli nakon njega.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo