SPEKTAKL U DRAŽENOVU DOMU / Cibona na krilima Nakića i Prkačina slomila Zadar i došla do 20. naslova

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Uslijedila je napeta završnica u kojoj su Nakić i Rivers sa slobodnih bacanja donijeli Ciboni +4 (52-48), a Trevor Thompson tricom vratio Zadrane u igru (52-51) 58 sekundi prije kraja

10.6.2022.
21:13
Josip Regovic/PIXSELL
VOYO logo

Košarkaši Cibone po 20. put su osvojili naslov prvaka Hrvatske pobijedivši u odlučujućoj, petoj utakmici finala doigravanja Zadar sa 56-51 (18-16, 20-9, 8-12, 10-14) pred oko 5.000 gledatelja na ispunjenim tribinama Košarkaškog centra "Dražen Petrović".

Cibonu su do pobjede predvodili Toni Nakić sa 15 koševa i sedam skokova te kapetan Roko Prkačin sa 14 poena, šest skokova i pet asistencija. Kod Zadra su najbolji bili Dominik Mavra sa 13 koševa i Trevor Thompson sa 12 poena i 12 skokova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadar je odlično otvorio utakmicu i iskoristio prva tri napada za vodstvo 8-0 nakon manje od dvije minute igre. Pavle Marčinković je ubacio šest poena pogodivši tricu, polaganje i dodatno slobodno bacanje, a još dva dodao je Dominik Mavra.

Uraganski početak Zadra

Cibonini košarkaši ništa nisu mogli pogoditi iz reketa, što je Zadar iskoristio za vodstvo 13-3 nakon tri minute, a jedini ubačaj domaće momčadi bila je trica Ivana Novačića. Takav rasplet je prisilio Ciboninog trenera Gašpera Okorna na minutu odmora kojom je odlučio razbuditi svoju momčad i učiniti je pokretljivijom uvođenjem Roka Prkačina na centarsku poziciju umjesto Danka Brankovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MAJSTORICA FINALA PRVENSTVA /

Navijači u ogromnim redovima čekaju ispred Draženovog doma: Utakmica počela, red sve do Savske ulice

Image
MAJSTORICA FINALA PRVENSTVA /

Navijači u ogromnim redovima čekaju ispred Draženovog doma: Utakmica počela, red sve do Savske ulice

Potez se pokazao odličnim, jer je do kraja prve četvrtine gostujuća momčad uspjela ubaciti još samo jednu tricu za vodstvo 16-11, a strijelac je bio Justin Carter, dok je Cibona na krilima raspoloženog Tonija Nakića napravila potpuni preokret. Šibenčanin je pogodio tri trice i jednom zakucao te ubacio 11 od Ciboninih 18 poena u prvih deset minuta.

Zadarska napadačka suša nastavljena je i u prve četiri minute druge četvrtine, što je Cibona iskoristila i Gegićevim polaganjem u 14. minuti došla do dvoznamenkaste prednosti (26-16). S pet poena u jednoj minuti Zadrani su se nakratko približili (26-21), da bi potom novom serijom od 8-0 Cibona u 18. minuti došla do +13 (34-21). S takvom prednošću (38-25) Cibona je dočekala i kraj prvog poluvremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cibonin preporod

U drugoj četvrtini je ključan igrač "vukova" bio kapetan Prkačin, koji je u tom razdoblju ubacio 10 od svojih 12 koševa. Domaća momčad je nakon početnih 0/10 za dvicu, do kraja poluvremena pogodila 14 od 21 takvog šuta, razbivši zadarsku obranu.

Drugo poluvrijeme je donijelo veliki napadački pad u igri Cibone, ali Zadar to nije uspio iskoristiti, jer se kod gostiju nije dogodio veliki pomak u tom segmentu, dijelom i zbog angažirane igre domaćina u obrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cibona je pet minuta ostala bez ubačaja u trećoj četvrtini, ali je Zadar uspio zaostatak smanjiti sa 13 na sedam koševa (38-31). No, zakucavanjem Matea Drežnjaka u 27. minuti "vukovi" su ponovno došli na +11 (44-33). Za zadnju četvrtinu Cibona je uspjela osigurati devet koševa viška (46-37) nakon što je Zadar treću dionicu dobio s mizernih 12-8.

Drama u završnici

Za razliku od prvog poluvremena, kad je Okorn u prvoj četvrtini imao raspoloženog Tonija Nakića, a u drugoj Roka Prkačina, u drugom je ostao bez igrača koji je mogao pokrenuti Cibonin napad. No, ni Zadrani nisu to znali na pravi način iskoristiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je Novačić u 32. minuti pogodio za 49-37, činilo se da će Cibona lakoćom doći do svog 20. naslova prvaka Hrvatske, ali je domaća momčad ostala bez koša sljedećih šest minuta. Zadrani su serijom 11-0 na 3:29 minuta do kraja došli na samo jedan poen zaostatka (49-48).

Uslijedila je napeta završnica u kojoj su Nakić i Rivers sa slobodnih bacanja donijeli Ciboni +4 (52-48), a Trevor Thompson tricom vratio Zadrane u igru (52-51) 58 sekundi prije kraja. Amar Gegić je 35 sekundi prije kraja, u posljednjoj sekundi napada, pogodio šut od ploče za 54-51 koji se pokazao odlučujućim. Konačnih 56-51 postavio je Toni Nakić s dva pogođena slobodna bacanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo