KOMENTAR: / Hrvatska će se pobrinuti da se Portugal vrati tamo gdje je već odavno trebao biti

Image

Naš Miro Par svakodnevno vam donosi kolumne pod nazivom ‘Tri para Mire Para’ u kojima u svom prepoznatljivom stilu najavljuje utakmice dana i dijeli kladioničarske savjete.

25.6.2016.
8:30
VOYO logo

Prvi put u povijesti europskih prvenstava imamo i ovu osminu finala koja započinje danas u 15h na stadionu u Saint-Etienneu utakmicom između Švicarske i Poljske. Obje te reprezentacije su, nota bene, bile među prve dvije ekipe u svojim ni malo laganim skupinama, pa su tako one itekako zaslužile da i dalje sudjeluju na prvenstvu. One reprezentacije pak, koje svoj prolazak skupine mogu zahvaliti isključivo ovom novom sustavu natjecanja, poput Sjeverne Irske, Irske ili, štajaznam, Slovačke - a čije sam utakmice pratio preko live streama na Internetu i dugo vremena sam mislio da mi veza šteka, te sam manijakalno zvao svog operatera da mi to popravi dok mi nije objasnio kako nije I ternet veza spora, već igra spomenutih reprezentacija - trebale su se već davno vratiti kući da nam ne kvare ovo inače poprilično zanimljivo prvenstvo.

Do sada je, naime, Europsko prvenstvo uvijek bilo zanimljivije od Svjetskoga upravo zato jer je bilo manje slabih reprezentacija i skupinu bi prolazile samo one najbolje, a sada ih je iz tih skupina više prošlo nego ispalo. To je, izmeđuostaloga, dovelo i do nevjerojatno dosadnog trećeg kola grupne faze odigravanja utakmica, a u kojima su dalje prolazile i slavile ekipe koje bi te utakmice lako gubile ili se na neki drugi način osramotili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ista stvar je, bezbeli, i s protivnikom naše reprezentacije u osmini finala: Portugalom, a koji je svoj prolazak skupine može zahvaliti jedino ovom nakaradnom načinu natjecanja, te je već davno trebao biti na Pirinejskom poluotoku...

Najslabije ocijenjeni

Elem, najbolji igrač na svijetu CristianoRonaldo i njegovi ne mnogo lošiji reprezentativni suigrači dobili su ubjedljivo najslabiju skupinu na cijelom prvenstvu, a onda u njoj, nota bene, nisu uspjeli nikoga dobiti. Jedva su uspjeli skupiti tri boda u tri utakmice, dok je Hrvatska dobila daleko najtežu skupinu na cijelom prvenstvu, a u kojoj je - vjerujem da ste primijetili - zauzela prvo mjesto!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz svega navedenoga, ali i zbilja impresivne igre naše reprezentacije koju ne prestaje hvaliti ni svekolika svjetska nogometna javnost, te su čak tri naša igrača uvrštena u najbolju momčad prvenstva, a komotno ih je moglo biti i više, zbilja ne vidim kako bi ova utakmica mogla završiti drugačije nego glatkom pobjedom Hrvatske reprezentacije.

Image
Foto: AFP, ATTILA KISBENEDEK

Istina, Ronaldo je velika opasnost, prati ga glas da može sam odlučiti svaku utakmicu, ali kako to na ovom prvenstvu još uvijek nismo vidjeli, pa ni u natruhama, a u opasnosti koje vrebaju od Perišića, Rakitića, Modrića i skoro svih ostalih naših reprezentativaca uvjerili su se već mnogi, među njima i aktualni europski prvaci...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatna zanimljivost vezana za ovu utakmicu, uzgred kazano, biti će i to da Ćemo napokon nastupiti u crveno bijelim dresovima na kvadratiće, a koji su na ovom prvenstvu - kao uostalom i svakom do sada - proglašeni najljepšim. U grupnoj fazi natjecanja nismo mogli igrati u njima jer se oni po UEFA-inim propisima vode kao da su i crveni dresovi, ali i bijeli, te ih ne smijemo nositi protiv ekipa koje imaju dres u jednoj od tih boja. Posebna slučajnost u našoj skupini bila je ta da preostale tri ekipe za glavni dres svi imaju crvenu boju, a kao rezervni bijelu, tako da je naš plavi dres bio jedina opcija za istrčati na teren. I on je, naravno, lijep, a donio je i sreću, ali ovaj je ipak najljepši na cijelom prvenstvu!

Zastarjeli nogomet

U ovoj prvoj, već spomenutoj utakmici između Švicarske i Poljske, nadalje, prognoziram pobjedu Švicaraca koji su mi se do sada jako svidjeli. Igraju onaj pomalo zastarjeli, španerski način nogometa u kojemu svaki igrač zna dobro baratati loptom, te uvijek ima neku fintu na pameti, a sve to uz zbilja veliku količinu požrtvovanosti bi trebalo biti sasvim dovoljno da se razbije čvrsta Poljska igra. Vjerujem da će uspjeti pronaći i neki učinkovit način da zaustave inače goropadnog Lewandowskog, a koji se na ovom prvenstvu još uvijek nije raspucao i, kako se čini, ni neće!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švicarskoj to ipak neće previše značiti jer će se već u četvrtini finala susresti s pobjednikom utakmice između Portugala i Hrvatske, a ukoliko ste pozorno pratili ovo prvenstvo ili, evo, čitali ovaj tekst, jasno vam je da ćemo i njih bez nekih većih problema vratiti kući - u Švicarsku ili Albaniju, sasvim nam je svejedno...

E, da, skoro sam zaboravio, danas igra i Wales protiv Sjeverne Irske, ali za tu utakmicu, kao uostalom i za pobjednika iste, nikog živog nije briga!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo