TREBA NAM 11 NEUSTRAŠIVIH / Ovako bi mogli izgledati neki novi Vatreni koji će jurišati na Škote

Image

Dalić je najavio bržu, energičniju i okomitiju igru, a to znači da će opet biti velikih promjena u sastavu

19.6.2021.
20:03
VOYO logo

Izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić održao je u subotu konferenciju za medije na kojoj je govorio o lošem rezultatu s Češkom, odnosno razlozima novog posrtaja reprezentacije te o nadolazećoj i odlučujućoj utakmici sa Škotskom.

Hrvatska je do sada na Euru odigrala dvije utakmice, prvo je poražena od Engleza na Wembleyju s 1:0, a zatim je remizirala na Hampden parku sa Češkom 1:1 i nalazi se na trećem mjestu skupine D s jednom osvojenim bodom. Utakmica sa Škotskom na rasporedu je u utorak, a Hrvatskoj za prolazak dalje treba pobjeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IZBORNIČE, ŠTO TO RADIMO /

Koji je zapravo problem s 'Vatrenima', kada je i gdje je nastao i tko je glavni krivac za ovakvo stanje?

Image
IZBORNIČE, ŠTO TO RADIMO /

Koji je zapravo problem s 'Vatrenima', kada je i gdje je nastao i tko je glavni krivac za ovakvo stanje?

Dalić je konferenciji govorio o anemičnom i neuvjerljivom izdanju protiv Češke i pokušao je objasniti zašto je završilo remijem. Zatim, govorio je o padu forme svojih igrača, o sudačkim pogreškama u toj utakmici, a na koncu govorio je i o nadolazećem meču sa Škotima i tome tko bi mogao igrati.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Vraća se Brozović, upada i Luka?

Za ogled s Česima Dalić je izbacio Marcela Brozovića iz momčadi i to se pokazalo kao vrlo loša ideja, a Dalić je to i priznao te je odmah najavio da će Brozovića vratiti protiv Škota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Morat ćemo napraviti dvije ili tri promjene, pronaći energičnije i svježe igrače koji će donijeti agresivnost i trku. Ne mijenjam ja jer bih htio, već zato što tražim najbolje. Kad smo izostavili Brozovića, htjeli smo pojačati napad jer nam je to nedostajalo. To je bio razlog za zamjenu te opcije. Željeli smo Kramarića iza špice, iza Rebića, da ulazi u šanse i zabije gol. Sigurno se Brozović vraća u ekipu. Uvođenjem ofanzivnog igrača smo malo dobili i puno izgubili", kazao je Dalić na pressici i naglasio je kako će njegova momčad protiv Škota morati puno više trčati.

Govorio je ponešto i o Luki Ivanušecu koji je u drugom poluvremenu igrao na desnom krilu i odradio je vrlo dobar posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Postao je ozbiljna opcija na treningu. Svima nam je pokazao da ima kvalitetu i da može. Nije mu bilo lako ući u utakmicu kad Hrvatska gubi, ali nije odigrao ništa slabije od standardnih. Pokazao je trku, tehniku, nekad je bio malo impresioniran, ali nismo ga stavili slučajno. Bilo mi je žao što ga nismo koristili u Engleskoj. Zbog rada je zasluženo ušao u drugom poluvremenu", rekao je Dalić.

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Kako igraju Škoti?

Zakazao je Daliću i napad protiv Čeha, igra Ante Rebića bila je jalova i imao je samo jednu polušansu, kao i Bruno Petković, a pogodak za izjednačenje zabio je Ivan Perišić. Pitanje je dakle tko će igrati u napadu protiv Škota, hoće li možda dati šansu Budimiru?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio je na klupi dosad kao treća špica, dao sam šansu drugim igračima zbog drugačijeg načina igre. Nismo toliko preskakali igru, Bruno Petković je tu dominantniji, ali htjeli smo nešto drugo. Nedostajalo je okomitosti, zato sam stavio Rebića. Petković je ušao korektno i imao zicera koji zabija. Obično odgodi i ostavi si prostor, ovaj put to nije napravio. Slažem kako vidim. Gledam što igrači rade, tako se ponašam. Tražim ono što je najbolje. Pokušavam iščupati situaciju. Nemamo standardnost. U Rusiji su svi mogli nabrojati sastav, a sad to nemamo. Puno vrtimo", rekao je Dalić.

Što e Škota tiče, oni igraju vrlo rudimentaran nogomet. Igraju vrlo čvrsto u bloku, pokušavaju dugim loptama pronaći napadača ili dati u prostor, a ako napadaju uglavnom napadaju preko lijeve strane gdje ordinira Andy Robertson. No, u svakom slučaju naglasak je na vrlo čvrstoj i kompaktnoj obrani i brzim izlascima u kontru. Na taj su način anulirali igru Engleske što svakako znači da će biti veoma problematični i za Hrvate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Zanimljivo u vezi i na krilima

A kako bi onda na kraju mogla izgledati Hrvatska? Dalić je najavio bržu, energičniju i okomitiju igru, a to znači da će opet biti velikih promjena u sastavu.

Što se obrane tiče tu bi sve trebalo biti kako je bilo i do sada. Dominik Livaković na vratima, desno Šime Vrsaljko, lijevo Joško Gvardiol, stoperi Domagoj Vida i Dejan Lovren. Vezni red mogli bi ovaj put činiti Marcelo Brozović na defenzivnom veznom, Luka Modrić na svojoj standardnoj poziciji, a zbog dinamike u igri na poziciji ofenzivnog veznog možemo vjerojatno očekivati Nikolu Vlašića, koji je vjerojatno najenergičniji igrač u reprezentaciji uz Modrića. Dakako, opcija je i da Dalić ponovo zaigra s Mateom Kovačićem i Lukom Modrićem ispred Brozovića, a u tom slučaju Modrić bi bio najistureniji. U tom slučaju Vlašić bi ispao iz momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, kada je okomitost i brzina u pitanju na desnoj strani ne bi bio loša opcija Luka Ivanušec, koji je bio pravo osvježenje u drugom poluvremenu protiv Češke, a Dalić je također rekao kako je Dinamov veznjak jedan od najboljih na treningu. Josip Brekalo, nažalost, nije odigrao baš dobro prošlu utakmicu, ali neloša opcija u desnom halfspaceu mogao bi biti i Nikola Vlašić, a u tom slučaju Dalić može zadržati Modrić-Kovačić-Brozović osovinu u sredini.

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Tko će u špicu?

Što se lijeve strane tiče tu bi gotovo siguran trebao biti Ivan Perišić, strijelac jedinog gola Hrvatske na Euru. Špica je također vrlo interesantna. Dalić tu ima nekoliko opcija, može ponovo forsirati Antu Rebića kojem očito ne odgovara igrati špicu u reprezentaciji i njega vjerojatno nećemo tamo više vidjeti, ali nikad se ne zna. Nadalje, tu je Bruno Petković i on bi bio najbolje rješenje zbog svojih unikatnih vještina razigravanja, sjajne duel igre, igranja s loptom u nogama, odličnog građenja i igre leđima okrenutim golu te spuštanja po loptu i kombiniranja sa suigračima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opcija je i Andrej Kramarić kao lažna devetka jer naglasio je već nekoliko puta kako klasičnu špicu ne voli igrati, ali sasvim solidna opcija mogao bi biti i Ante Budimir. Budimir je imao sjajnu golgetersku sezonu u Osasuni, odličan je u skoku, voli igrati šesnaestercu, što Daliću itekako odgovara, a ima nos za pogodak i sjajan je u duelu i igri glavom.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo