NAJKRAĆA RASPUCAVANJA / Šokantna priča Slovenaca vam je poznata? Jako podsjeća na hrvatske suze iz 2008.

Image
Foto: Profimedia

Brazil je na Copi promašio četiri penala u nizu, a Portugal je slično što i Slovenija doživio protiv Čilea

3.7.2024.
11:44
Profimedia
VOYO logo

Dramatično ispadanje Slovenije od Portugala u osmini finala Europskog prvenstva i bravurozno izdanje Dioga Coste koji je obranio tri penala Slovencima dovelo je do toga da se mnogi zapitaju je li neko međunarodno turnirsko izvođenje penala ikada prije završilo kada je pobjednička momčad izvela samo tri udarca.

Image
Susjedi ispali /

Drama penala nesretna za Sloveniju, Costa junak Portugala u raspucavanju

Image
Susjedi ispali /

Drama penala nesretna za Sloveniju, Costa junak Portugala u raspucavanju

Raspucavanje je u slučaju Slovenije i Portugala završilo nakon šest udaraca, najkraće moguće, ali bilo je nekoliko slučajeva kada je druga ekipa izvela četiri, dakle ukupno sedam udaraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo koje pada na pamet je ono najbolnije, kada je u četvrtfinalu finala Eura 2008. na stadionu Ernst-Happel u Beču Turska pobijedila Hrvatsku. Svi se sjećamo Klasnićevog gola u 119. pa šokantnog Şentürkovog izjednačenja nakon nekoliko minuta. Raspucavanje je započeo Modrić koji nije zabio, no precizan je nakon njega bio Srna. Međutim, nakon toga promašili su i Rakitić i Petrić te je priči bio kraj. Turcima su bili dovoljni Turan, Şentürk i Altintop.

Sjećamo se i SP-a 2022. u Kataru kada je Španjolska u osmini finala promašila sva tri penala i ispala nakon ukupno sedam udaraca. Sarabia, Soler i Busquets bili su neprecizni protiv Maroka. Na suprotnoj strani Sabiri i Ziyech su zabili. Zatim Benoun promašio i Hakimi pogodio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na SP-u 1986. u Meksiku domaćin je u četvrtfinalu ispao nakon raspucavanja od Zapadne Njemačke također nakon sedam udaraca. Allofs, Brehme, Matthäus i Littbarski su zabili, dok su s druge strane nakon preciznog Negretea promašili Quirarte i Servin.

Bilo je nekoliko raspucavanja sa sedam udaraca i na Copa Américi. Meksiko je 1995. ponovno poražen 4-1, ovaj put od SAD-a, a nezaboravan put Perua do finala 2011. uključivao je raspucavanje od sedam udaraca protiv Brazila u četvrtfinalu kada Selecao nije iskiristio četiri penala u nizu. Elano, Thiago Silva, Andre Santos i Fred bili su neprecizni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Argentina je na Copi 2015 u finalu izgubila nakon sedam udaraca. Messi je zabio, no nakon njega neprecizni su bili Gonzalo Higuaín i Éver Banega.

Postoje najmanje četiri primjera na Afconu, posljednji 2021.: Egiptu su bila potrebna samo tri udarca da bi pobijedio Kamerun u polufinalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspjeli smo pronaći samo dva prethodna raspucavanja sa šest udaraca na glavnim turnirima. Iran je pobijedio Kinu 3-0 u doigravanju za treće mjesto na AFC Azijskom kupu 1988., a Čile je isto učinio protiv Portugala u polufinalu Kupa konfederacija 2017. Cristiano Ronaldo – koji bi izveo četvrti ili peti jedanaesterac – i Bernardo Silva bili su uključeni u tu utakmicu pa im je otprilike jasno kako se osjećala Slovenija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo