Najčešće greške pri čišćenju doma

shimmer fallback

Nekada stvari, unatoč najboljim namjerama, jednostavno odu u krivom smjeru. Čišćenje doma nije izuzetak. Primjerice, tek ste oprali prozore, a oni su cijeli umrljani. To nije slučajnost.

4.3.2021.
10:19
Play logo

Pročitajte savjete za čišćenje profesionalaca i izbjegnite najčešće greške prilikom čišćenja domova, te uštedite vrijeme, ali i novac.

Greška #1 - Ribate mrlje s tepiha

Kleknete li i sumanuto ribate svaki put kad se po tepihu izlije čaša vina ili soka? Ribanjem zapravo tajno oštećujete vlakna tepiha. Drugim riječima, iako ste mrlju vjerojatno uspjeli ukloniti, više nećete moći ispraviti oštećenu tkaninu. Pametniji način je da prvo sve što možete uklonite spužvicom. Zatim po području tapkajte čistom bijelom krpom ili papirnatim ručnikom. Nastavite tako sve dok se mrlja ne osuši (ili stavite na nju težu knjigu, mijenjajući krpe redovito kako bi se upilo što više tekućine). Tek nakon toga tretirajte mjesto sredstvom za uklanjanje mrlja, ali prvo provjerite da isti neće izbijeliti boju vašeg tepiha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Greška #2 - Perete prozore po sunčanom danu

Ako vas sunčani dan inspirira na pranje prozora, pričekajte. Za takvih dana i stakla su vruća, pa će se sredstvo za pranje prebrzo sušiti i ostavljati mrlje na staklu. Najbolje ga je prati kad je oblačno i kad temperatura nije viša od 21 stupnja.

Greška #3 - Koristite alkoholni ocat i limun u svakodnevnom čišćenju

Uz naglašavanje štetnosti kemikalija kojima čistimo dom, ni na kraj pameti vam nije da bi prirodna sredstva mogla ičemu štetiti. Ipak, i to su kiseline koje mogu oštetiti prirodne površine poput mramora. Ocat (žlica octa s ½ litre vode) dobar je za uklanjanje mrlja od sapuna i kamenca s keramičkih pločica ili ručice tuša.

Greška #4 - Mislite da svako sredstvo za čišćenje dezinficira

Sva sredstva za pranje nisu ista i potrebno je malo vremena kako biste pročitali upute. Određeni dijelovi stana, poput kuhinje, kade i kvaka (posebno ako je netko od ukućana prehlađen) zahtijevaju dezinfekciju kako biste se riješili bakterija. Dakle, pročitajte deklaraciju i slijedite upute – obično ih je potrebno držati nekoliko minuta na vlažnoj površini. Ako ih pošpricate i odmah prebrišete – nećete ih dezinficirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Greška #5 - Površine čistite krivim spužvama

Najveći rizik je da koristite pregrubu spužvicu. Recimo, spužva s jednom grubljom stranicom dobra je za kupaonice ili grill, ali ne i za površine poput plastike, laminate i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Greška #6 - Polirate namještaj svaki put nakon brisanja prašine

Sredstva za poliranje imala su smisla kad drveni namještaj nije imao zaštitni vanjski sloj. Danas je to uglavnom nepotrebno. Ako ste neki komad naslijedili, povremeno koristite vosak ili ulje za drvo. Namještaj novijeg datuma dovoljno je tek prebrisati vlažnom krpom od mikrofibre. Ako vam nakon čišćenja ostaju tragovi vode po namještaju, krpa je premokra.

Greška #7 - Koristite previše sredstava za čišćenje misleći da je više bolje

Korištenje prevelike količine proizvoda može oštetiti površinu i ostavljati za sobom ljepljivi sloj. Osim toga, to je i nepotrebno trošenje proizvoda. Pravilo je jasno – držite se uputa istaknutih na proizvodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Vezani članci:

arti-201110130697006 arti-201108250417006 arti-201108020671006

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo