Play ponuda

Za dobar san dovoljna su dva kivija dnevno

shimmer fallback

Kivi, bogat vitaminom C, ima jako antioksidativno djelovanje koje pomaže jačanju imunološkog sustava te poboljšava zaštitu stanica, kao i njihov oporavak.

2.1.2014.
8:59
Play ponuda

S obzirom na sve hranjive i zdravstvene prednosti, ne iznenađuje da se kivi nalazi na listi supernamirnica. Osim toga, novo istraživanje je pokazalo da kivi može imati pozitivne učinke i na spavanje. Naime, znanstvenici s Taiwan's Taipei Medical Universityja proučavali su učinke konzumiranja kivija prije odlaska na spavanje. Otkrili su da je svakodnevno konzumiranje kivija dobro kako za kvalitetu tako i za količinu sna. U istraživanje su bile uključene 22 žene i dva muškarca u dobi između 20 i 55 godina. Svi su imali neki od simptoma poremećaja sna.

Svi su četiri tjedna sat vremena prije odlaska na počinak jeli dva kivija. Znanstvenici su prikupili podatke o ispitanicima koristeći dnevnike spavanja, standardni upitnik kvalitete spavanja te satove kojima su mjerili aspekte kvalitete i količine sna. Nakon četiri tjedna konzumiranja kivija, otkrili su značajna poboljšanja u nekoliko aspekata spavanja.

- Ispitanici su brže zaspali. Vrijeme uspavljivanja smanjilo se za 35,4 posto. - Ispitanici su čvršće spavali. Buđenje nakon prvotnog sna palo je za 28,9 posto. - Kvaliteta sna se poboljšala za 42,4 posto. - Učinkovitost sna se popravila. Vrijeme koje su ispitanici u krevetu proveli u budnom stanju smanjilo se za 5,41 posto. - Vrijeme spavanja među ispitanicima poraslo je za 13,4 posto.

Utjecaj kivija na san najvjerojatnije leži u njegovoj visokoj razini antioksidansa i serotonina. Isti antioksidansi koji su jako dobri za zdravlje mogu pomoći i kod problema sa snom.

Odnos između antioksidansa i spavanja jedan je od onih koje tek počinjemo shvaćati. Istraživanja su pokazala temeljnu povezanost između antioksidansa i spavanja. Tako je utvrđeno da smanjena razina antioksidansa u tijelu dovodi do lošeg spavanja, te da se ono poboljšava kad se razina antioksidansa poveća. Nekoliko istraživanja pokazalo je da poremećaj disanja u snu - apneja - djeluje loše na učinke antioksidansa i da je antioksidans u vitaminu C vrlo djelotvoran u liječenju kardiovaskularnih problema povezanih s apnejom. Ali što je s poboljšanjima u spavanju? Tek trebamo vidjeti rezultate brojnih istraživanja kojima se nastoji utvrditi uloga prehrane bogate antioksidansima na kvalitetu spavanja. Ovo najnovije istraživanje moglo bi pokazati da kivi i ostala hrana bogata antioksidansima može biti djelotvorna u liječenju poremećaja spavanja.

Osim što je bogat antioksidansima, kivi sadrži visoke razine serotonina. Riječ je o hormonu koji također služi kao neurotransmiter, a zaslužan je za mnoge psihološke procese. Ima probavne i kardiovaskularne funkcije, pomaže pri učenju i očuvanju pamćenja, pomaže pri regulaciji apetita i raspoloženja. Premalene količine serotonina već se duže vremena povezuju s depresijom i poremećajima u raspoloženju. Odnos serotonina i depresije nikad nije do kraja istražen, pa precizna uloga tog hormona u razvoju depresije i ostalim poremećajima raspoloženja brojni znanstvenici i dalje je osporavaju. Serotonin ima odlučujuću ulogu u spavanju. Serotonin pridonosi tome da uspijemo utonuti u san, ali i tome da dobro odspavamo tijekom noći. Taj hormon ima ulogu i u prolaženju raznih faza spavanja, uključujući i najdublji san. Serotonin također pomaže da se ujutro lakše razbudimo. Istraživanja su pokazala da promjene razine serotonina mogu spriječiti ili poboljšati spavanje. U kombinaciji s melatoninom, drugim hormonom ključnim za spavanje, serotonin pomaže održavanju normalnog dnevnog ritma i mnogim psihičkim funkcijama. Prisutnost relativno visokih doza serotonina u kiviju može pridonijeti boljem snu.

Osim kivija, postoji još namirnica koje su dobre za san. To su namirnice bogate magnezijem i kalijem, što pomaže opuštanju i cirkulaciji, poput tamnozelenog lisnatog povrća, banana, oraha, sjemenki, limuna, rajčica i cjelovitih žitarica. Namirnice bogate kalcijem pomoći će poboljšanju razine melatonina. Osim mliječnih proizvoda, dobar izvor kalcija su i soja, orasi, sjemenke te cjelovite žitarice.

Play ponuda
Play ponuda