PREGLEDAJTE SE / Rani simptomi raka kože mogu se pojaviti nakon 15 minuta na suncu, evo kako izgledaju

Image
Foto: Shutterstock

Stručnjaci iz Mayo Health Clinic tvrde da rak kože može nastati nakon 15 minuta na suncu bez kreme za sunčanje

3.7.2024.
9:19
Shutterstock
VOYO logo

Ako provodite gotovo cijelo vrijeme na suncu, možda biste trebali biti oprezni zbog znakova raka kože i odmah kontaktirati svog liječnika opće prakse ako primijetite određene simptome, piše Express.

Stručnjaci iz klinike Mayo Health Clinic tvrde da rak kože može nastati nakon samo 15 minuta na suncu bez kreme za sunčanje te da još uvijek možete izgorjeti s kremom za sunčanje ako ne koristite dovoljno visok SPF ili ako je ne nanosite redovito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
LIJEČNICA ZA NET.HR /

Koje kreme za sunčanje izbjegavati, gdje kupiti najbolju i kako je pravilno nanijeti?

Image
LIJEČNICA ZA NET.HR /

Koje kreme za sunčanje izbjegavati, gdje kupiti najbolju i kako je pravilno nanijeti?

Iz organizacije Cancer Research UK pozivaju da pripazite na određene rane znakove upozorenja na rak kože, koji može nastati zbog samo 15 minuta izlaganja suncu i može se razviti u potencijalno smrtonosni rak za samo četiri tjedna.

"Opekline od sunca povećavaju rizik od raka. Opekline od sunca su oštećenje kože i reakcija vašeg tijela da to pokuša popraviti. To je jasan znak da je DNK u stanicama vaše kože oštećen zbog previše UV zračenja. Ako jednom izgorite na suncu, ne znači da ćete sigurno dobiti rak kože. Ali što više puta izgorite na suncu, veći je rizik od raka kože", upozorili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako izgleda rak kože?

"Zato je važno ostati siguran na suncu provodeći vrijeme u hladu, posebno između 11 i 15 sati. Pokrijte se širokom odjećom, šeširom sa širokim obodom i sunčanim naočalama s UV zaštitom. Redovito i obilno nanosite kreme za sunčanje s najmanje SPF30", savjetovali su stručnjaci iz organizacije Cancer Research UK.

Image
Foto: Shutterstock

"Nemelanomski rak kože najčešće se razvija na koži izloženoj suncu. Za rano uočavanje raka kože pomaže kad znate kako vaša koža inače izgleda. Tako ćete lakše uočiti sve promjene", dodali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da biste pregledali područja koja ne možete vidjeti, možete upotrijebiti ogledalo ili možete pozvati svog partnera ili prijatelja da ih pregleda. Ovo je vrlo važno ako ste redovito vani na suncu.

"Možete fotografirati sve što ne izgleda dobro. Ako možete, bilo bi dobro da stavite ravnalo pored tog područja kada snimate fotografiju. To će vam dati točniju sliku o njegovoj veličini i može vam pomoći da odredite mijenja li se. Zatim možete pokazati te slike svom liječniku", kazali su stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rak kože može izgledati vrlo različito te može biti:

  • mrlja ili rana,
  • kvržica,
  • crvena ili tamna mrlja,
  • može svrbjeti, biti krasta ili krvariti.

"Što se rak kože ranije dijagnosticira, lakše ga je liječiti. Stoga je važno da posjetite liječnika opće prakse što je prije moguće ako primijetite promjenu na svojoj koži", upozorili su stručnjaci.

POGLEDAJTE VIDEO: Više od pola milijuna turista u Hrvatskoj: Provjerili smo što kažu oni na Krku

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo