Pečena rabarbara štiti od raka

I dok su listovi rabarbare otrovni, Kinezi već stoljećima upotrebljavaju stabljike u medicinske svrhe. Otkriveno je da pečena rabarbara ima veću razinu polifenola što sprečava razvoj raka.

20.2.2010.
0:31
VOYO logo

Pečena rabarbara postala je najnovija u nizu prehrambenih namjernica za koje se tvrdi da sprečavaju razvoj raka.

Rabarbara je trajno gomoljasto povrće sa krupnim listovima i dugim zelenim, ljubičastim ili ružičastim stabljikama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok su listovi rabarbare otrovni, Kinezi već stoljećima upotrebljavaju stabljike u medicinske svrhe. Sada je tim znanstvenika s britanskog sveučilišta Sheffield Hallam University pokazao da se nakon 20 minuta pečenja rabarbare iz engleske pokrajine South Yorkshore razina polifenola značajno povećala.

Polifenoli su već otprije poznati kao učinkovito oruđe za borbu protiv raka, no znanstvenici su sada otkrili da bi se biljka, a osobito ova vrsta iz spomenute pokrajine, mogla upotrijebiti za sprečavanje rasta stanica raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naše istraživanje pokazalo je da je britanska rabarbara potencijalni izvor farmakoloških agenata koji se mogu upotrijebiti za razvoj lijekova protiv raka", objasnio je dr. Nikki Jordan-Mahy, iz Centra za biomedicinska istraživanja pri spomenutom sveučilištu.

"Trenutno dostupni oblici liječenje nisu učinkoviti kod svih oblika raka i razvoj otpornosti je čest problem", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki drugi prehrambeni artikli kojima se također pridaje velika važnost u borbi protiv raka su umak od hrena, rajčice i borovnice.

Za MojDoktor: Lovro Lamot, dr.med.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo