U današnjem ubrzanom svijetu, gdje su stres i multitasking postali svakodnevica, očuvanje zdravlja mozga i poboljšanje memorije postaju prioritet mnogih ljudi. Dok tehnologija napreduje, sve više se vraćamo osnovama – zdravoj ishrani koja može imati dubok utjecaj na naše kognitivne funkcije.
Uravnotežena prehrana koja uključuje određene namirnice koje pospješuju rad mozga može pomoći u održavanju pamćenja, koncentracije i fokusa.
Namirnice koje poboljšavaju pamćenje i funkciju mozga
Ovo je popis nekih od najboljih namirnica za dobro zdravlje mozga, od smanjenja stresa i tjeskobe do poboljšanja pamćenja i zdravog starenja mozga.
Orasi
Orašasti plodovi su jedna od najsvestranijih namirnica, prepuni proteina i zdravih masnoća, ali jedan orašasti plod koji se posebno ističe je orah, koji se čak može pohvaliti potencijalom poboljšanja pamćenja.
Prema studiji istraživača s UCLA-e, otkriveno je da veća konzumacija oraha dovodi do boljih rezultata kognitivnih testova. Osim toga, bogati su vrstom omega-3 masne kiseline koja se zove alfa-linolenska kiselina (ALA), a istraživanje je pokazalo da prehrana bogata ALA-om i drugim omega-3 masnim kiselinama može sniziti krvni tlak i očistiti arterije, što ih čini izvrsnim izborom za očuvanje zdravlja srca i mozga. Omega-3 masne kiseline su ključne za izgradnju moždanih stanica i imaju antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upala povezanih sa starenjem mozga.
Čaj i kava
Znanstvenici su otkrili da napici s kofeinom mogu imati i dugoročne koristi. Prema studiji objavljenoj u The Journal of Nutrition, oni koji su konzumirali više kofeina imali su bolje rezultate na testovima mentalnih funkcija. Istraživanje Sveučilišta John Hopkins otkrilo je jedinstvenu vezu između unosa kofeina i konsolidacije pamćenja, pri čemu su sudionici ispitivanja pokazali poboljšano prisjećanje kratkoročnog pamćenja u usporedbi s onima koji su dobivali placebo.
Međutim, važno je izbjegavati pretjerivanje s kofeinom jer prekomjerna konzumacija može dovesti do ubrzanog ili nepravilnog rada srca i poteškoća s disanjem.
Borovnice
Borovnice su popularno voće poznato po svojim sastojcima koji su izuzetno korisne za mozak. Zdrav su izbor zbog njihovih antioksidativnih i protuupalnih učinaka. Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje bobičastih plodova može poboljšati moždane stanice i plastičnost mozga, što je ključ za pamćenje i učenje, a smanjuju i rizik od neurodegenerativnih bolesti.
Studije na Sveučilištu Tufts također su pokazale da bi mogli biti učinkoviti u poboljšanju ili odgađanju kratkotrajnog gubitka pamćenja. Studija provedena u bolnici Brigham and Women's Hospital pokazala je da žene koje su jele borovnice i jagode dvaput ili više tjedno mogu odgoditi slabljenje pamćenja do dvije i pol godine.
Potrudite se da u svoju prehranu uključite masnu ribu bogatu omega-3 kao što su sardine i losos, kao i žumanjke, chia sjemenke, orašaste plodove i avokado.
Masna riba
Dodavanje masne ribe u vašu prehranu također može dati poticaj vašem mozgu jer jedenje ribe poput lososa, bakalara ili tune dvaput tjedno može biti dovoljno za značajno poboljšanje funkcije mozga. Smatra se da glavna dobrobit jedenja ribe proizlazi iz činjenice da je prepuna omega-3 masnih kiselina, zdravih nezasićenih masnoća.
Redovita konzumacija povezana je s nižim razinama beta-amiloida u krvi, proteina koji stvara štetne nakupine u mozgu pacijenata s Alzheimerovom bolešću. Ako niste ljubitelj ribe, drugi dobri izvori omega-3 masnih kiselina uključuju sjemenke lana, avokado i orahe.
Zeleno lisnato povrće
Povrće poput špinata, kelja i brokula bogato je vitaminima, mineralima i antioksidansima koji su nužni za zdravlje mozga. Zeleno lisnato povrće sadrži visoke razine vitamina K, luteina, folata i beta karotena, koji mogu pomoći u usporavanju kognitivnog pada. Redovno konzumiranje ovog povrća može poboljšati memoriju i podržati ukupnu funkciju mozga.
Vitamin K je posebno bio u središtu brojnih svjetskih studija posljednjih godina, s istraživanjem koje je pokazalo da je povećanje u hrani bogatoj vitaminom K povezano s višim rezultatima kognitivnih funkcija.
Rajčice
Rajčice su glavna namirnica mediteranske prehrane i pomažu u zdravlju mozga. Ovo ukusno voće prepuno je likopena, za koji studije na životinjama pokazuju da može pomoći u zaštiti od stanja poput demencije. Likopen, koji je topiv u mastima, može prijeći krvno-moždanu barijeru, donoseći svoja antioksidativna i protuupalna svojstva u mozak i središnji živčani sustav, potencijalno nudeći terapeutske učinke.
Osim što pomaže u jačanju funkcije mozga, rajčice se također mogu pohvaliti mnoštvom drugih prednosti, uključujući jačanje vašeg imunosnog sustava, a u nekim slučajevima i potencijalno smanjenje rizika od raka.
Sjemenke bundeve
Kada je u pitanju zdravo grickanje, sjemenke bundeve možda nisu prva stvar koja vam pada na pamet. Međutim, ove male sjemenke su izvor hranjivih tvari koje mogu značajno doprinijeti zdravlju mozga. Bogate su cinkom, mineralom koji je neophodan za poboljšanje pamćenja i kognitivnih vještina.
Osim cinka, sjemenke bundeve sadrže i magnezij, vitamine B pa čak i triptofan. Dakle, ne samo da mogu potaknuti vašu moć uma, već vam mogu i poboljšati raspoloženje.
Hrana koju jedemo direktno utječe na strukturu i funkciju našeg mozga. Mozak je organ s visokim energetskim potrebama i troši oko 20 posto ukupne energije našeg tijela. Zato je važno osigurati mu kvalitetne nutritivne izvore kako bi funkcionirao učinkovito, piše Express.
POGLEDAJTE VIDEO: Festival sladoleda na Krku: Svi su ludi za jednim okusom - kombinacijom vanilije i smokve