Lubenica je pravo osvježenje u ovim ljetnim danima. Osim što je vrlo ukusna, bogata je vitaminom A i C, kao i likopenom, antioksidansom poznatim po svojim dobrobitima za kardiovaskularno zdravlje.
Mnogima najdraže voće bogato je i vodom, što ga čini idealnim za hidriranost, osobito u vrućim ljetnim danima.
Lubenica
Na što treba pripaziti?
Međutim, nije dobro pretjerati s jedenjem lubenice jer može uzrokovati neugodne nuspojave. To su:
Probavne smetnje
Svakodnevno jedenje lubenice može dovesti do mučnina, rijetke stolice i žgaravice. Ovi problemi su uzrokovani visokim sadržajem FODMAP-a u lubenici.
FODMAP su fermentabilni ugljikohidrati koji su neprobavljivi ili se sporo apsorbiraju u tankom crijevu.
Povećanje šećera u krvi
Lubenica ima visok glikemijski indeks, što znači da može brzo podići šećer u krvi. Osobe s dijabetesom moraju paziti na količinu lubenice koju konzumiraju.
Međutim, glikemijsko opterećenje lubenice je nisko, što znači da male porcije neće izazvati veće probleme.
Alergijske reakcije
U rijetkim slučajevima, neki ljudi mogu biti alergični na lubenicu i doživjeti reakcije poput oteklina i problema s disanjem. U teškim slučajevima, alergijska reakcija može dovesti do anafilaksije, koja može biti opasna po život, piše MedicineNet.
POGLEDAJTE VIDEO: Jesu li ovo najveće hrvatske lubenice? Na polju obitelji Obranović rastu kapitalci teški i do 20 kg: "Vaše su najbolje"