Od tjestenine se ipak nećete udebljati, kažu znanstvenici. Naravno, u slučaju da ne pretjerujete

Image

Odlične vijesti, ljudi. Idemo proslaviti špagetima

16.6.2017.
8:00
VOYO logo

Svatko tko je ikad u životu odlučio 'malo paziti što jede' ili krenuti na dijetu, prvo što bi izbacio iz prehrane bili bi ugljikohidrati. Sva ona fina peciva, tjestenina, kruh, kolači - sve smo si to zabranili. Ali sad je nova studija pokazala da tjestenina, koje se vjerojatno svi i najteže odričemo od svega navedenog, zapravo nije toliko loša koliko možda mislimo, piše Marie Claire.

Image

Znanstvenici s odsjeka za epidemiologiju s Instituta za istraživanja, medicinu i zdravstvenu njegu Neuromed u Pozzilliju u Italiji proučavali su prehrambene navike 23 tisuće ljudi, a rezultati njihove studije su pokazali kako je konzumacija tjestenine ustvari smanjila rizik od pretilosti i povećanja indeksa tjelesne mase. "Naši su rezultati pokazali da konzumacija tjestenine u onim količinama koliko je svakom pojedincu potrebno doprinosi zdravijem indeksu tjelesne mase te smanjenju centimetara u struku", tvrdi glavni autor ove studije, George Pounis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemojte je izbacivati iz prehrane, ali nemojte ni pretjerivati, naravno

Image

Znanstvenici su također dodali kako potpuno izbacivanje tjestenine iz prehrane "nije preporučljivo", pogotovo obzirom da je ona jedna od ključnih namirnica mediteranske prehrane, koja je, važno je napomenuti, dokazano jedna od najzdravijih prehrana na svijetu. Naravno, kao i kod svega ostalog u životu, naglašavaju znanstvenici - ključ je u umjerenoj konzumaciji. Logično.

Dobar tek i samo umjereno

Image

Sad trk u kuhinju i napravite si neke fine lazanje ili špagete al pomodoro s bosiljkom, onakve kakve je obožavala glumica Audrey Hepburn. Dobar tek i samo umjereno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo