U zadnje vrijeme među fitness stručnjacima na društvenim mrežama, ali i na policama dućana, pojavljuju se savjeti i proizvodi s pojačanim udjelom proteina. Mnogi sugeriraju da povećanje unosa proteina može pomoći u osjećaju sitosti ili potaknuti rast mišića, no mnogi koji brinu o zdravoj prehrani ipak zaboravljaju jednu bitnu tvar, prenosi Express.
Znanstvenici tvrde da većina ljudi već unosi dovoljno proteina, a samo mali postotak populacije zapravo treba povećati unos.
"Trenutno imamo ogromnu marketinšku kampanju koja tvrdi da smo u deficitu proteina i da ne možemo biti zdravi bez proteinskih grickalica, proteina u gotovo svim vrstama ultra-prerađene hrane, i da smo u proteinskoj krizi - a ništa od toga nije istina," izjavio je profesor Tim Spector na Zoe podcastu.
Pretjerivanje s bjelančevinama
Objasnio je da prosječna osoba u Americi, koja teži oko 60 kg, dnevno treba oko 50 g proteina, no već unosi otprilike dvostruko više. Također upozorava da imamo "deficit vlakana", gdje 95% ljudi ne unosi dovoljno vlakana, te da prosječni Amerikanac unosi količinu vlakana koja je preporučena za četverogodišnjake.
"Devet od deset ljudi uopće ne treba brinuti o unosu proteina. Oni koji moraju obratiti pozornost su bolesni i oni koji ne jedu puno, starije osobe ili slabiji, te profesionalni sportaši ili bodybuilderi", naveo je.
"Većina nas nikada ne mora razmišljati o proteinskim napicima, prahovima ili pločicama", rekla je u podcastu profesorica Sarah Berry.
Koliko vlakna trebamo unijeti?
Preporuke kažu da odrasli trebaju unositi oko 30 g vlakana dnevno.
Žene mlađe od 50 godina trebaju unositi između 25 i 28 grama dnevno, dok muškarci mlađi od 50 godina trebaju unositi 31 do 34 grama dnevno.
Žene starije od 51 godine trebaju unositi 22 grama, dok muškarci u istoj dobi trebaju unositi 28 grama dnevno.
Dr. Sabah, koji radi za Lloyds Pharmacy, rekao je: "Mnoge biljne namirnice, poput voća i žitarica, imaju proteinsku strukturu koja je po obliku vrlo slična peludi u vrstama drveća, trava i korova koji uzrokuju peludnu groznicu. Vaš imunološki sustav ne prepoznaje uvijek razliku između peludi koju udišete sa stvari poput drveća i strukture peludi u biljnoj hrani koju jedete. U biti, sindrom peludne hrane nastaje kada imunološki sustav prepozna protein iz hrane koji jedete kao alergen i stvara alergijsku reakciju, što rezultira simptomima sličnim peludnoj groznici."
Vlakna su važna jer pomažu u probavi, a manje je poznato da vlakna hrane mikrobiom crijeva, koji znanstvenici sve više smatraju ključnim za vaše opće zdravlje, uključujući zdravlje srca, mentalnu dobrobit i funkcioniranje imunološkog sustava. Vakna su ključna za snižavanje razine kolesterola i upravljanje razinom šećera u krvi, prenosi Healthline.
Hrana bogata vlaknima
- avokado
- grah
- integralna tjestenina
- artičoke
- zob
- leća
- slanutak
- bademi
- chia sjemenke.
- maline
- sušene šljive
POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Timaritelj otkriva kako brinu o otrovnim zmijama: ' Rad s kobrama je potpuno drugačiji'