STRUČNJACI POJASNILI /

Mnogi zaboravljaju tvar koja je ključna za zdravlje. A nije protein

Image
Foto: Shutterstock

Znanstvenici tvrde da većina ljudi već unosi dovoljno proteina, a samo mali postotak populacije zapravo treba povećati unos

3.1.2025.
19:04
Shutterstock
VOYO logo

U zadnje vrijeme među fitness stručnjacima na društvenim mrežama, ali i na policama dućana, pojavljuju se savjeti i proizvodi s pojačanim udjelom proteina. Mnogi sugeriraju da povećanje unosa proteina može pomoći u osjećaju sitosti ili potaknuti rast mišića, no mnogi koji brinu o zdravoj prehrani ipak zaboravljaju jednu bitnu tvar, prenosi Express.

Image
NEMOJTE RADITI OVU GREŠKU /

Maslinovo ulje može se brzo pokvariti: Kod čuvanja je ključna jedna stvar

Image
NEMOJTE RADITI OVU GREŠKU /

Maslinovo ulje može se brzo pokvariti: Kod čuvanja je ključna jedna stvar

Znanstvenici tvrde da većina ljudi već unosi dovoljno proteina, a samo mali postotak populacije zapravo treba povećati unos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutno imamo ogromnu marketinšku kampanju koja tvrdi da smo u deficitu proteina i da ne možemo biti zdravi bez proteinskih grickalica, proteina u gotovo svim vrstama ultra-prerađene hrane, i da smo u proteinskoj krizi - a ništa od toga nije istina," izjavio je profesor Tim Spector na Zoe podcastu.

Pretjerivanje s bjelančevinama

Objasnio je da prosječna osoba u Americi, koja teži oko 60 kg, dnevno treba oko 50 g proteina, no već unosi otprilike dvostruko više. Također upozorava da imamo "deficit vlakana", gdje 95% ljudi ne unosi dovoljno vlakana, te da prosječni Amerikanac unosi količinu vlakana koja je preporučena za četverogodišnjake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

"Devet od deset ljudi uopće ne treba brinuti o unosu proteina. Oni koji moraju obratiti pozornost su bolesni i oni koji ne jedu puno, starije osobe ili slabiji, te profesionalni sportaši ili bodybuilderi", naveo je.

"Većina nas nikada ne mora razmišljati o proteinskim napicima, prahovima ili pločicama", rekla je u podcastu profesorica Sarah Berry.

Koliko vlakna trebamo unijeti?

Preporuke kažu da odrasli trebaju unositi oko 30 g vlakana dnevno.

Žene mlađe od 50 godina trebaju unositi između 25 i 28 grama dnevno, dok muškarci mlađi od 50 godina trebaju unositi 31 do 34 grama dnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žene starije od 51 godine trebaju unositi 22 grama, dok muškarci u istoj dobi trebaju unositi 28 grama dnevno.

Image
Foto: Shutterstock

Dr. Sabah, koji radi za Lloyds Pharmacy, rekao je: "Mnoge biljne namirnice, poput voća i žitarica, imaju proteinsku strukturu koja je po obliku vrlo slična peludi u vrstama drveća, trava i korova koji uzrokuju peludnu groznicu. Vaš imunološki sustav ne prepoznaje uvijek razliku između peludi koju udišete sa stvari poput drveća i strukture peludi u biljnoj hrani koju jedete. U biti, sindrom peludne hrane nastaje kada imunološki sustav prepozna protein iz hrane koji jedete kao alergen i stvara alergijsku reakciju, što rezultira simptomima sličnim peludnoj groznici."

Vlakna su važna jer pomažu u probavi, a manje je poznato da vlakna hrane mikrobiom crijeva, koji znanstvenici sve više smatraju ključnim za vaše opće zdravlje, uključujući zdravlje srca, mentalnu dobrobit i funkcioniranje imunološkog sustava. Vakna su ključna za snižavanje razine kolesterola i upravljanje razinom šećera u krvi, prenosi Healthline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrana bogata vlaknima

  • avokado
  • grah
  • integralna tjestenina
  • artičoke
  • zob
Image
Foto: Shutterstock
  • leća
  • slanutak
  • bademi
  • chia sjemenke.
  • maline
  • sušene šljive
Image
Foto: shutterstock

POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Timaritelj otkriva kako brinu o otrovnim zmijama: ' Rad s kobrama je potpuno drugačiji'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
djevojke sunca
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo