STRUČNJACI POJASNILI /

Mnogi zaboravljaju tvar koja je ključna za zdravlje. A nije protein

Image
Foto: Shutterstock

Znanstvenici tvrde da većina ljudi već unosi dovoljno proteina, a samo mali postotak populacije zapravo treba povećati unos

3.1.2025.
19:04
Shutterstock
VOYO logo

U zadnje vrijeme među fitness stručnjacima na društvenim mrežama, ali i na policama dućana, pojavljuju se savjeti i proizvodi s pojačanim udjelom proteina. Mnogi sugeriraju da povećanje unosa proteina može pomoći u osjećaju sitosti ili potaknuti rast mišića, no mnogi koji brinu o zdravoj prehrani ipak zaboravljaju jednu bitnu tvar, prenosi Express.

Image
NEMOJTE RADITI OVU GREŠKU /

Maslinovo ulje može se brzo pokvariti: Kod čuvanja je ključna jedna stvar

Image
NEMOJTE RADITI OVU GREŠKU /

Maslinovo ulje može se brzo pokvariti: Kod čuvanja je ključna jedna stvar

Znanstvenici tvrde da većina ljudi već unosi dovoljno proteina, a samo mali postotak populacije zapravo treba povećati unos.

"Trenutno imamo ogromnu marketinšku kampanju koja tvrdi da smo u deficitu proteina i da ne možemo biti zdravi bez proteinskih grickalica, proteina u gotovo svim vrstama ultra-prerađene hrane, i da smo u proteinskoj krizi - a ništa od toga nije istina," izjavio je profesor Tim Spector na Zoe podcastu.

Pretjerivanje s bjelančevinama

Objasnio je da prosječna osoba u Americi, koja teži oko 60 kg, dnevno treba oko 50 g proteina, no već unosi otprilike dvostruko više. Također upozorava da imamo "deficit vlakana", gdje 95% ljudi ne unosi dovoljno vlakana, te da prosječni Amerikanac unosi količinu vlakana koja je preporučena za četverogodišnjake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

"Devet od deset ljudi uopće ne treba brinuti o unosu proteina. Oni koji moraju obratiti pozornost su bolesni i oni koji ne jedu puno, starije osobe ili slabiji, te profesionalni sportaši ili bodybuilderi", naveo je.

"Većina nas nikada ne mora razmišljati o proteinskim napicima, prahovima ili pločicama", rekla je u podcastu profesorica Sarah Berry.

Koliko vlakna trebamo unijeti?

Preporuke kažu da odrasli trebaju unositi oko 30 g vlakana dnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žene mlađe od 50 godina trebaju unositi između 25 i 28 grama dnevno, dok muškarci mlađi od 50 godina trebaju unositi 31 do 34 grama dnevno.

Žene starije od 51 godine trebaju unositi 22 grama, dok muškarci u istoj dobi trebaju unositi 28 grama dnevno.

Image
Foto: Shutterstock

Dr. Sabah, koji radi za Lloyds Pharmacy, rekao je: "Mnoge biljne namirnice, poput voća i žitarica, imaju proteinsku strukturu koja je po obliku vrlo slična peludi u vrstama drveća, trava i korova koji uzrokuju peludnu groznicu. Vaš imunološki sustav ne prepoznaje uvijek razliku između peludi koju udišete sa stvari poput drveća i strukture peludi u biljnoj hrani koju jedete. U biti, sindrom peludne hrane nastaje kada imunološki sustav prepozna protein iz hrane koji jedete kao alergen i stvara alergijsku reakciju, što rezultira simptomima sličnim peludnoj groznici."

Vlakna su važna jer pomažu u probavi, a manje je poznato da vlakna hrane mikrobiom crijeva, koji znanstvenici sve više smatraju ključnim za vaše opće zdravlje, uključujući zdravlje srca, mentalnu dobrobit i funkcioniranje imunološkog sustava. Vakna su ključna za snižavanje razine kolesterola i upravljanje razinom šećera u krvi, prenosi Healthline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrana bogata vlaknima

  • avokado
  • grah
  • integralna tjestenina
  • artičoke
  • zob
Image
Foto: Shutterstock
  • leća
  • slanutak
  • bademi
  • chia sjemenke.
  • maline
  • sušene šljive
Image
Foto: shutterstock

POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Timaritelj otkriva kako brinu o otrovnim zmijama: ' Rad s kobrama je potpuno drugačiji'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
savrseni
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo