Način na koji skladištite maslinovo ulje može značajno utjecati na njegov okus.
"Čuvanje maslinovog ulja u ormariću, daleko od svjetla, topline i kisika, pomoći će produžiti njegovu trajnost i spriječiti da se prebrzo pokvari. Najbolje je čuvati ga u hladnom i tamnom ormariću umjesto da ga držite na radnoj plohi", izjavili su stručnjaci na Which, britanskom portalu za informiranje potrošača.
Maslinovo ulje treba biti u tamnim bocama
Zato savjetuju kupnju maslinovog ulja u tamnim bocama umjesto u prozirnim, kako bi se zaštitilo od štetnih učinaka svjetla.
"Iako izloženost svjetlu nije dobra i maslinovo ulje treba hladniji prostor za očuvanje, stavljanje ulja u hladnjak nije poželjno", rekla je kuharica Susan Stillson i dodala da hladnoća iz hladnjaka uzrokuje zgrušavanje ulja, što negativno utječe na njegovu upotrebu.
"Njegova svježa, voćna zelena aroma također će se smanjiti ako se pohrani u hladnjak," objasnila je Stillson.
Rok trajanja maslinovog ulja
Maslinovo ulje obično ima rok trajanja koji je najbolje iskoristiti unutar nekoliko mjeseci.
Stillson je također napomenula da postoji više pokazatelja svježine maslinovog ulja osim datuma isteka roka trajanja.
"Najbolji pokazatelj da je maslinovo ulje loše - nije datum isteka na boci, već vaš vlastiti miris i okus. Pokvareno ulje obično ima miris plijesni, poput voska za boje ili ustajalog oraha", otkrila je kuharica.
Konzumacija žlice maslinovog ulja dnevno također je povezana s koristima za zdravu probavu, piše New York Post.
POGLEDAJTE VIDEO: Tartufari na mukama zbog stranih radnika: Devastiraju šume, a gljive švercaju