Mentalno zdravlje / Meditacije na fakultetima za bolje uspjehe studenata i jaku psihu

Image
Foto: Pixabay

U 2010. i 2015. godini potražnja studenata za psihološkom pomoći povećala se za pedeset posto. Uvođenjem meditacije na fakultete riješio bi se problem anksioznosti

20.12.2017.
7:47
Pixabay
VOYO logo

Meditacija podiže mentalno zdravlje studenata tijekom ispita i učenja, pokazuje to istraživanje Sveučilišta na Cambridge-u. Ova tehnika pomaže u izradnji otpornosti kada je stres na visokoj razini, a jača psihičko zdravlje studenata tijekom ljetnih mjeseci kada polažu važne ispite. Tako su sposobni izdržati opterećenje koje im se nametnulo. 

Istraživanjem koje je uključivalo više od šest tisuća studenata iz Cambridgea, zaključilo se da bi uvođenje meditacijskih tečajeva u Velikoj Britaniji pomoglo spriječiti mentalne bolesti koje se pojavljuju kod studenata. Poticalo bi se dobro raspoloženje, a udaljavalo učenike od osjećaja tjeskobe, anksioznosti i bezvoljnosti.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay

(Foto: Pixabay)

Tijekom 2010. i 2015. godine potražnja za psihološkim savjetovanjem kod studenata povećala se za 50 posto

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema istraživanju, objavljenom u časopisu The Lancet Public Health, učestalost mentalnih bolesti povećava se sukladno studiranjem na višoj godini fakulteta. Bilo bi vrijeme da sveučilišta počnu razmišljati o mentalnom zdravlju. Treba se preventivno pozabaviti temom psihičkog zdravlja kako bismo imali zdravu, mladu populaciju.  

Razmišljanje o studentskim zaostacima pojačava simptome anksioznosti i depresije. Studenti Cambridgea slučajno su podijeljeni u dvije skupine. I jednoj i drugoj skupini ponudila se podrška i savjetovanje. No, druga skupina je pohađala tjedne sastanke koji su se održavali osam puta tjedno, s time da su imali zadatak meditiranja kod kuće. Istraživači su otkrili da se druga skupina bezbolnije nosila s obavezama i da su pronašli više slobodnog vremena, a ispite na faksu položili su ranije od prve skupine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay

(Foto: Pixabay)

Profesor Peter Jones, iz Cambridgeovog odjela za psihijatriju, dodao je: "Meditacija je dokaz da se može smiriti učestali stres izazvan svakodnevnim naporima i zahtjevima koji su stavljeni pred nas." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikakve studentske intervencije neće biti potrebne ukoliko fakulteti osiguraju psihološku pomoć koja bi se prihvatila bez stigme i srama. Svakom studentu potrebno je vrijeme koje će provesti sam sa sobom, u svojim razmišljanjima, u skladu s duhom i tijelom. Pritom bi naučio kako prebroditi studentske nedaće i prevladati najteže noći u pripremi prije ispita.     

Pročitajte još: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 ​Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo