Meso čini veliki dio prehrane mnogih ljudi. Dok su veganska i vegetarijanska prehrana postale raširenije, pojavili su se i paleo i keto stilovi života koji uključuju puno mesa. Postoji mnogo oprečnih mišljenja o tome je li meso "zdravo" i je li u redu konzumirati ga svaki dan, piše Delish.
"Zdravo je pojam s različitim značenjima ovisno o tome koga pitate", rekla je Rosemary Trout, programska direktorica kulinarskih umjetnosti i znanosti o hrani na Sveučilištu Drexel.
Meso je izvrstan izvor proteina koji sadrži sve esencijalne aminokiseline, a sadrži i hranjive tvari poput vitamina B12, željeza i cinka. "Proteini u životinjskom mesu apsorbiraju se i asimiliraju učinkovito u usporedbi s drugim izvorima, poput biljnih proteina", pojasnila je Trout.
I dalje možete dobiti sve aminokiseline putem biljne hrane, ali ćete morati jesti dodatne proteine, kao što je riža s grahom.
"Osim proteina i hranjivih tvari, meso ima i masnoće i kolesterol, a to se razlikuje od vrste do vrste. Previše masnoće može uzrokovati debljanje, što može uzrokovati metaboličke poremećaje, a utječe i na trigliceride i kolesterol u krvi", kazala je Trout.
Koje je meso zdravo?
Osim toga, neko meso, poput slanine i delikatesnog mesa, može se visoko obraditi. "Meso kojemu su dodani sastojci poput soli, šećera, nitrata ili dodane masti jer je dio suhomesnatog, pretpakiranog ili smrznutog obroka, i dalje donosi proteine, ali ćete, također, dobiti druge sastojke koji možda nisu dobri na dnevnoj bazi", opomenula je stručnjakinja.
U sustavu za ocjenjivanje hrane na temelju načina na koji je obrađena (NOVA), postoji četiri skupine, od neobrađenih i minimalno prerađenih do ultra-prerađenih. Meso poput odreska i peradi smatraju se skupinom jedan, dok su slanina, junetina i suhomesnati proizvodi dio skupine tri i smatraju se prerađenima. Pripremljeni proizvodi poput hamburgera, hrenovki i pilećih medaljona smatraju se ultra-prerađenim.
Meso je izvrstan izvor proteina koji sadrži sve esencijalne aminokiseline, a sadrži i hranjive tvari poput vitamina B12.
Preporučeni dnevni unos je 0,8 grama proteina po kilogramu tjelesne težine. Ovo je minimalna količina koju bi ljudi trebali konzumirati i varirat će ovisno o drugim čimbenicima poput razine aktivnosti i sl.
"Iako ljudi ne moraju jesti meso svaki dan, ako jedu odgovarajuće porcije zajedno s hranom bogatom hranjivim tvarima koja se uklapa u zdravu prehranu, jedenje mesa svaki dan može biti prihvatljivo", rekla je Lauren Manaker, registrirana dijetetičarka.
Koliko je mesa zdravo jesti tjedno?
Stručnjaci preporučuju konzumiranje ukupno 737 grama mesa, peradi i jaja tjedno. No, mnogi ljudi jedu velike porcije mesa koje premašuju ove preporuke. Kako biste smanjili veličinu porcija, Manaker je preporučila kombiniranje mesa s biljnim proteinima.
"Ako tražite minimalno prerađenu hranu koja je bogata proteinima, to svakako može biti argument za jedenje mesa svaki dan", istaknula je Trout te je preporučila da konzumirate neobrađeno meso. "Držite se svježeg mesa i spravljate ga sami", upozorila je.
Osim veličine porcije, Manaker je preporučila ograničavanje ultraprerađenih proizvoda i konzumiranje nemasnih komada mesa. To uključuje piletinu od bijelog mesa za perad, odrezak s boka za crveno meso i svinjski file.
Ono što jedete s mesom jednako je važno. "Prilozi mogu dodati vlakna, mikronutrijente i druge važne čimbenike u vaš obrok", istaknula je Manaker.
POGLEDAJTE VIDEO: Teksašanka proputovala 7 kontinenata i 6 oceana i dosad vidjela 20 pomrčina sunca. A večeras je čeka još jedna