OVO JE VAŽNO / Kardiologinja upozorila: 'Ako vam se ovo događa dok spavate, prijeti vam infarkt'

Image
Foto: Shutterstock

Istraživači su uključili 1.082 pacijenta

27.1.2023.
22:04
Shutterstock
VOYO logo

Postoji niz faktora koji utječu na zdravlje srca, a među najvažnijim su prehrana i fizička aktivnost. A što se događa kada smo u stanju mirovanja? Prema medicinskim stručnjacima, neke "noćne“ radnje mogu utjecati na zdravlje i povećaju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ukoliko se noću vrtite i prevrćete u krevetu, to može i te kako imati negativne posljedice na zdravlje kardiovaskularnog sistema, kaže kardiologinja Katie Tomasco. Ovo je povezano s krvnim pritiskom, koji se smanjuje kada čvrsto spavate, rekla je ona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako imate poteškoća zaspati ili se često budite noću, krvni pritisak će vam sigurno skočiti", kaže ona. "Ovaj porast pritiska nije dobar za zdravlje srca, što dovodi do povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti. Znanstvene studije su također pokazale da je nesanica, poremećaj sna koji otežava uranjanje u san ili spavanje, povezana a brojnim kardiovaskularnim bolestima, uključujući hipertenziju, bolest srca i srčanu insuficijenciju.

Image
MOŽE SE SPRIJEČITI /

Simptomi infarkta javljaju se mjesec dana prije: Poznati srpski kardiolog otkrio kako ih prepoznati na vrijeme

Image
MOŽE SE SPRIJEČITI /

Simptomi infarkta javljaju se mjesec dana prije: Poznati srpski kardiolog otkrio kako ih prepoznati na vrijeme

Nedavno objavljena studija u "Sleep Advances“ otkrila je da nesanica može povećati rizik od srčane insuficijencije, moždanog udara i kardiovaskularne smrti. Istraživači su uključili 1.082 pacijenta koji su imali srčani udar ili neki vid intervencije kojom se rješavao problem blokiranih arterija. Na početku studije, 45 posto pacijenata je imalo nesanicu, a 24 posto je reklo da je koristilo lijek za spavanje tokom posljednjeg tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom prosječnog perioda praćenja od 4,2 godine, kod 225 pacijenata su primjećena čak 364 slučaja ponavljajućih glavnih srčanih nuspojava. Kada se usporede pacijenti koji su imali nesanicu s onima koji nisu, utvrđeno je da je ovo stanje značajno povezano sa kroničnim nuspojavama srca – čak i nakon što se uzmu u obzir kardiovaskularni faktori rizika, komorbiditeti i simptomi anksioznosti i depresije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo